Ali Božiček res obstaja?

Ko sem pekla martinovo gos, je moj mlajši sin samoiniciativno opravil pregled odprtin v stanovanju, ki bi bile primerne za skorajšnji prihod Božička. In veliko pričakovanje se je pričelo … nam ga bo letos končno uspelo ujeti ali pa res drži, da Božiček ne obstaja?

Sladkost pričakovanja

Božično-novoletne počitnice, darila in misterij moža z nadnaravnimi lastnostmi, ki zmore v eni sami noči obiskati neskončno otrok, burijo otroško domišljijo in prižigajo iskrice v očeh.

Izzivov v majhnih otroških glavah je veliko. Vse od izbire darila, ki si ga je treba zaželeti, do pisma Božičku in načrtov, kako tega skrivnostnega moža zasačiti pri delu. Na skrivaj se namreč iz leta v leto govori, da Božiček v resnici ne obstaja. A pričakovanje je kljub temu sladko in domišljija bujna.

Izzivov ne manjka niti v glavah staršev. Božiček v kombinaciji z majhnimi otroki tudi nas prisili k razmisleku, kako se ga bomo (letos) lotili. Realizacija zahteva kar nekaj časa in napora. Poleg tega se v majhnih otroških glavah porajajo vedno nova in nova vprašanja, ki zahtevajo odgovore.

Ali Božiček res obstaja?

Otrok bo slej ko prej načel pogovor na to temo. Stališča stroke o tem, kdaj in kako povedati otroku, da Božiček ne obstaja, so si zelo nasprotujoča. Torej je odločitev prepuščena presoji staršev.

Dokler so otroci še majhni, brezpogojno verjamejo svojim staršem. Če starši »verjamejo« v Božička, bodo brezpogojno verjeli tudi otroci. Božič doživljajo kot še eno napeto pravljico, ki jih obožujejo in se jih nikakor ne morejo naveličati. Nikar jim ne vzemite tega. Obstajajo čudovite božične zgodbe, ki  jih lahko skupaj prebirate pred spanjem. Tudi lučke in okrašeno drevesce delujejo na majhne otroke magično.

Okrog šestega ali sedmega leta, torej ob vstopu v šolo, pa je otrok že sposoben razločevati med nadnaravnimi pojavi in realnim življenjem. Dejstvo, da ga ni junaka, ki bi mu uspelo vse, kar pripisujemo svetim možem, pri tej starosti že zelo buri domišljijo in poraja številna vprašanja in dvome o Božičku. Kar je povsem normalno in prav.

Kar se mene tiče, sem se v tej fazi izmikala direktnemu odgovoru na to zanimivo vprašanje in otroka vzpodbujala, da sama raziščeta, kakšna je stvar s tem skrivnostnim možem.

Tako smo med drugim skonstruirali past za Božička. Bilo je zelo zabavno. Prav tako so bili izdelani načrti, kako ga bosta otroka posnela in zasačila pri delu. Realizacija ni uspela, ker sta  zaspala, še preden nas je obiskal.

Okrog devetega leta, ko poleg staršev pomembno vlogo v otrokovem življenju dobivajo tudi sošolci, prijatelji in okolica, v kateri se giba, si otrok ustvari lastno sliko realnosti. V obstoj nadnaravnih bitij ne verjame več. Kar pa ne pomeni, da ni željan čarobnih trenutkov in pravljic. Prav nasprotno.

Kdaj in kako povedati?

Odločitev, kdaj in na kakšen način boste svojim otrokom povedali, da Božiček (ne) obstaja, je vaša in pogosto odvisna od situacije, v kateri do tovrstnega pogovora pride. Če vas na primer  otrok zasači, ko polagate darila pod drevesce, se boste pogovoru le stežka izognili.

Po mojih izkušnjah si s tem vprašanjem ni vredno preveč beliti glave. Bolje se je prepustiti toku in situaciji. Vsekakor pa bodite pazljivi (in nežni) pri izbiti besed. Odgovor prilagodite glede na zgoraj opisane starosti in posledično razvojne faze otroka. Domišljija in humor pa sta zelo dobrodošla ne glede na to, kaj boste otroku povedali.

Če ne želite direktno odgovoriti na zastavljeno vprašanje, spodbudite otroka, naj sam poišče odgovor. Predvsem pa se ne sekirajte in uživajte v skupnih trenutkih.

Podarite čas in skupne trenutke

Letošnji božično-novoletni prazniki nam bodo zelo naklonjeni. Po hektičnem veselem decembru se nam obetajo prave male počitnice. Vsi prazniki padejo na delovne dni, šolarji se vrnejo med šolske klopi šele 6. 1. 2020! Časa bo torej več kot dovolj, podarite ga sebi in svojim bližnjim ter skupaj preživite lepe praznične trenutke.

Če bi svojim bližnjim poleg časa radi podarili še kaj lepega, je Klara Moškon napisala odličen članek, poln super predlogov za darila, po katera se ne boste odpravili v trgovino. Najdete ga tukaj.

Naj tudi vam letos Božiček prinese kaj lepega … Pa srečno!