Prvi zmenek. Skriti kotiček trendovske restavracije, pritajena svetloba, skriti pogledi ob dobrem rdečem vinu in okusni pojedini. Par se spoznava ob najpogostejših vprašanjih in temah: odnos z družino, služba, prijatelji, odkrivanje skupnih interesov. Drug pri drugem preverjata, ali se znata nasmejati in ali so lastnosti, v katerih sta si različna, pravzaprav komplementarne. In še eno pomembno vprašanje – ali sta kompatibilna glede financ in če ne, ali lahko sodelujeta, da bosta to postala?

Ojoj, pogovor o financah že takoj na prvem zmenku? Kar precej zapletena in osebna tema za svež začetek. Nekateri bi trdili, da je denar prepovedana cona v zgodnji romanci; recimo, da ima eden v paru več denarja in lahko v pogovoru izpade aroganten, drugi pa se z manj denarja lahko počuti nesamozavestno. Drugi zagovarjajo, da je najbolje, če bi pogovor o financah stekel čim prej, da vsak posameznik spozna, ali se s svojimi finančnimi navadami ujema z drugo osebo.

Kako se lotiti pogovora o denarju?

Z eno besedo – počasi. Finance so občutljiva tema, zato moramo našemu sogovorniku dopustiti, da o njej govori le toliko, kot želi. Hitro se lahko zgodi, da sogovorniku stopimo na žulj in si tako zmanjšamo možnosti za naslednji zmenek. Da se temu izognete, preberite nekaj nasvetov v nadaljevanju.

#1 Ne rinite z glavo skozi zid.

V témo se vpeljite počasi, postavljajte preprosta vprašanja, ki le subtilno nakazujejo na finance. Na primer – namesto, da nekoga vprašate, kolikšno najemnino plačuje za stanovanje, raje povprašajte o velikosti, številu sob in morebitnih sostanovalcih. Če vam zaupa, da pri petintridesetih še vedno živi s starši, lahko počasi spoznate, ali varčuje za nakup hiše ali pa mu/ji je v “hotelu mama” preveč udobno, da bi sploh kdaj želel/-a na svoje.

#2 Izogibajte se številkam.

Ko vam na zmenku razlaga o nedavnem nakupu novega avta, ne povprašajte o ceni, temveč raje spoznajte navade in odnos do denarja. Lahko mimogrede poizveste, ali je za avto varčeval/-a, ga morda vzel/-a na leasing in podobno. Čeprav se nekateri bojijo kreditov kot Bedanca, se ti lahko izkažejo kot odlična rešitev za večje nakupe, zato …

#3 … ne sodite.

Morda se vam zdi skrajno finančno neodgovorno, ko vam oseba pove, da vsakič kupi najnovejši iPhone, a poskusite to videti z druge strani. Morda je velik navdušenec nad tehnologijo in jabolki, “starega” mobilca pa z barantaškimi prijemi kar dobro proda. Prav vsak ima kakšno sladko nakupovalno razvado, ki ni povsem potrebna, a ni zato nič manj prijetna. Že imate kakšno v mislih, kajne?

#4 Pustite kaj še za naslednjič.

Prvi zmenek ni za številke in resne pogovore, je pa namenjen temu, da ugotovita, ali med vama preskakuje iskrica. Če se vam takoj zasvita, da ima druga oseba povsem drugačne navade kot vi in vas to preveč zmoti, morda drugega zmenka ne bo. Po drugi strani pa se nasprotja privlačijo – morda vas strogi varčevalec spodbudi, da tudi sami malce bolj popazite na finance, zapravljivec po srcu pa pokaže, da denar ni nujno najresnejša stvar na svetu in da se je treba v življenju tudi malce prepustiti hedonističnim užitkom. Na drugem, tretjem ali še kasnejšem zmenku lahko preideta na resnejše teme in ugotovita, ali so vajine finančne (pa tudi druge) navade kompatibilne.

Kdo plača za zmenek?

Verjetno največja dilema glede financ na prvem zmenku ni le pogovor o denarju, temveč tudi to, kdo plača. Nekoč je veljalo, da mora račun poravnati kavalir, kaj pa danes? Številni pari se odločijo, da si stroške delijo. To lahko pomeni, da pri večerji plača vsak to, kar je pojedel in spil, lahko pa tudi, da včasih plača eden, drugič drugi. O takšnih in drugačnih “posojilih” lahko več preberete v sorodnem članku. Vsak par določi način, ki jima najbolj odgovarja, seveda pa je na prvem zmenku to še precej negotovo. Čeprav je kavalirska dinamika še vedno pogosta, se mnogim zdi pomembno, da se za plačilo na prvem zmenku ponudita oba. Že samo to, da ob prihodu računa na prvem zmenku nekdo ne seže po denarnici, temveč plačilo samoumevno prepusti drugemu, pove veliko o tej osebi.

Glede na raziskavo ameriške družbe Bankrate milenijci rušijo stereotipe, kar se tiče financ na prvem zmenku. Namreč, kar dvakrat bolj je verjetno, da bodo že na prvem zmenku razkrili svojo plačo, kreditno sposobnost in morebitne dolgove v primerjavi z generacijo svojih staršev. Prav tako je pri milenijcih bolj verjetno kot pri starejših parih, da si bodo na prvem zmenku razdelili račun. Če imajo prav ali ne, presodite sami, zagotovo pa se na prvem zmenku financ lotite kot hoje po prstih. Počasi in potihoma, koraki, ki nakazujejo na skupno finančno vizijo, pa vas morda pripeljejo do vrat naslednjega zmenka ali celo skupne življenjske poti. Pa srečno!