Pravijo, da so krize odlična priložnost za investicije in zaslužek, če le imate dovolj sredstev za investiranje in seveda veste, kam se splača investirati. Po podatkih portala Business insider je Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona, med »korona krizo« oziroma od marca do junija 2020 svoje premoženje povečal za neverjetnih 48 milijard ameriških dolarjev, ustanovitelja platforme za video komunikacijo Zoom je navdušil zaslužek v višini 2,5 milijarde ameriških dolarjev, Elon Musk (Tesla) pa ima račun bogatejši za 17,2 milijarde ameriških zelencev.

»V Sloveniji so nepremičnine še vedno prepoznane kot ene najzanesljivejših naložb.«

Ko v Sloveniji beseda nanese na investicije, veliko ljudi najprej pomisli na nepremičnine. Lasten dom v obliki stanovanja ali hiše ter morda vikend v planinah ali na morju so še vedno trdno zasidrane v naši podzavesti kot zanesljive in varne naložbe, ki se splačajo. Pa se res?

Cene padajo, najemnine tudi

Sara in Blaž sta imela ogromno poslovnih idej, že dolgo časa pa sta razmišljala tudi o tem, da bi kupila stanovanje in ga oddajala.

»Glej, Blaž,« je navdušeno rekla Sara in mu pod nos pomolila zaslon prenosnega računalnika, »glej, kako so padle cene nepremičnin! Tole, prav tole stanovanje sem gledala še pred krizo, zdaj je pa za skoraj sedemdeset tisoč evrov cenejše! Kaj misliš, zdaj bi si ga pa morda lahko privoščila?«

»Se splača kupiti stanovanje ali ne?«

Blaž je listal časopis in mirno odgovoril: »Ravno o tem berem, ampak z druge strani. Glej, od leta 2015 naprej so najemnine ves čas naraščale, za hiše in trosobna stanovanja so se zvišale za 44 %. Do letos, ko so padle že do 20 %, padanje pa se bo po mnenju strokovnjakov nadaljevalo še vsaj naslednje leto. Kot pri prejšnji krizi.« 

Sara je za trenutek pomolčala, potem pa vprašala: »Aha, razumem. Ampak, ali se potem splača izkoristiti padec cen in kupiti stanovanje ali ne?«

Zakaj so (bile) nepremičnine tako privlačne?

V preteklih letih so na trg oddajanja nepremičnin močno vplivale platforme za kratkoročno oddajanje turistom, med katerimi je najbolj znana Airbnb. Lastniki stanovanj in hiš so v času turistične sezone z oddajanjem turistom zaslužili veliko več kot z dolgoročnim oddajanjem študentom ali družinam. To je tudi zmanjšalo ponudbo in dvignilo cene dolgoročnih najemnin, nato pa je kriza zaradi korona virusa vse skupaj čez noč postavila na glavo in razmere na trgu povsem spremenila.

»Korona virus je vse skupaj čez noč postavil na glavo in povsem spremenil razmere na trgu.«

Lastniki nepremičnin, ki so računali na turiste, so se spet obrnili k dolgoročnim najemnikom, seveda pa so morali zaradi večje ponudbe bivalnih enot na trgu močno znižati cene, s tem pa se je znižala tudi privlačnost nakupa nepremičnine za namen oddajanja. Še ena od posledic je tudi ta, da je kar nekaj nepremičnin, kupljenih z namenom oddajanja, zdaj spet naprodaj.

Priložnost, ki je (kljub vsemu) ne gre zamuditi!

Na nepremičnine pa seveda ne gre gledati zgolj z vidika čiste poslovne investicije in prihodka od najemnin, ampak lahko krizo in padec cen izkoristite tudi drugače:

  • Nakup svojega prvega stanovanja ali hiše. Čeprav so se najemnine znižale, imate zdaj odlično priložnost za nakup svojega stanovanja ali hiše, ki ne bo investicija, ampak vaš dom.
  • Zamenjava za večji oziroma lepši dom. Drži, za starega boste iztržili nekaj manj, vseeno pa je vredno razmisliti o zamenjavi za večji dom, morda selitev v ali iz centra ali v drug kraj.
  • Vikend. Kriza na cene počitniških objektov ni vplivala tako močno, vseeno pa se splača pregledati ponudbo turističnih nepremičnin na Hrvaškem, kjer je ponudba zelo zanimiva.
  • Investicija, zakaj pa ne? Vsaka kriza ima svoj začetek, vrh in konec, zato je nakup nepremičnine še vedno dobra investicija. Seveda pa morate upoštevati, da je to tek na dolge proge in boste z njo lahko zaslužili šele čez nekaj let.

Blaž in Sara sta kljub trendu padanja najemnin sklenila pregledati ponudbo na trgu in razmisliti o nakupu nepremičnine. Krize bo slej ko prej konec in cene najemnin kot tudi nepremičnin se bodo spet dvignile.

»Na banki se bom pozanimal glede pogojev za stanovanjski kredit, pa še nekaj prihrankov imava. Po mojem bi lahko vsaj eno leto ali dve brez težav odplačevala obroke kredita, pa tudi najemnike bi hitro našla, o tem sem prepričan,« je bil optimističen Blaž in odložil časopis. »Boš šla z menoj na banko?«

Miti in resnice o novih pravilih kreditiranja
Rešite kviz in spoznajte, kakšne so najpogostejše zmote pri razumevanju novih pravil.