Limit porabe na kartici je dovoljena mesečna poraba s kartico doma, v tujini in na spletu. Višina mesečnega limita je stvar vašega dogovora z banko, zapiše se v vlogo za izdajo plačilne kartice ob naročilu kartice.

Obračun porabe na plačilni kartici in sproščanje limita

Poraba na kartici se obračuna za obdobje enega meseca in poravna na datum poravnave v mesecu, ki ga določite ob naročilu kartice, to je lahko 8., 18. ali 28. v mesecu. Obračunsko obdobje pa se zaključi osem dni pred tem datumom, torej:

  • zadnji dan v mesecu z zapadlostjo plačila 8. v mesecu,
  • 10. v mesecu z zapadlostjo plačila 18. v mesecu,
  • 20. v mesecu z zapadlostjo plačila 28. v mesecu.

Limit se mesečno sprosti za znesek, ki ga poravnate. V primeru izrednih razmer, ko potrebujete višji limit, kot ga imate na razpolago do konca obračunskega obdobja (na primer ko greste na potovanje), si lahko mesečni limit sprostite ali povečate. Mesečni limit sprostite tako, da predčasno poravnate svojo obveznost na kartični račun. Če pa potrebujete večji limit, kot ste si ga ob naročilu kartice določili, lahko pri banki zaprosite za (začasno) povišanje limita.

Razpoložljiv limit pri nakupih na obroke

S številnimi plačilnimi karticami lahko nakupujete tudi na obroke, kar pomeni, da plačilo nakupa razdelite na več mesecev. Pri znesku za plačilo vašega nakupa ste omejeni na višino neporabljenega limita na vaši kartici.

Ko izvedete nakup na obroke, se vaš limit na kartici zmanjša za celoten znesek nakupa. Nato se mesečno sprošča, s plačilom posameznega mesečnega obroka.

Za lažjo predstavo spodnja tabela prikazuje primer, ko s kartico, na kateri imate 500 € limita, kupite kolo za 200 €, plačilo nakupa pa razdelite na štiri obroke.

Ob nakupu se vam limit na kartici zniža na 300 €. Nato se vam limit mesečno poviša oz. sprosti v višini plačanega obroka, torej mesečno za 50 €. Ob poravnavi zadnjega obroka se vam limit sprosti v celotni višini tega nakupa.

PORAVNAVALIMIT NA KARTICI (500 € )
NAKUP KOLESA ZA 200 €Limit se spremeni v 300 € ↓
1. obrok → financiranja50 €350 € ↑
2. obrok → financiranja50 €400 € ↑
3. obrok → financiranja50 €450 € ↑
4. obrok → financiranja50 €500 € ↑

Kako na limit vpliva rezervacija oz. predavtorizacija sredstev na kartici?

Na višino vašega limita na kartici vplivajo tudi rezervacije oz. predavtorizacije sredstev. Zneski se seštevajo in vaš limit se zmanjša za vsoto rezervacij oz. predavtorizacij, sproščajo pa se različno, odvisno od ravnanja trgovcev.

Ko trgovec transakcijo pošlje v knjiženje, zaključi predavtorizacijo ali stornira transakcijo, se sredstva sprostijo in vaš limit se poveča za višino narejene rezervacije oz. preavtorizacije. Če trgovec transakcije ne pošlje v knjiženje, se sredstva avtomatsko sprostijo po 10 dneh. Izjema je primer predavtorizacije, kjer mora trgovec zaključiti avtorizacijo, da se sredstva sprostijo, sicer traja 30 dni, da se sredstva avtomatsko sprostijo.

Na rezervacije in predavtorizacije sredstev na vaši kartici morate biti posebej pozorni na potovanju. Spodaj je prikazan primer, ko ste na potovanju nastanjeni v dveh hotelih in najamete avto, pri tem pa vsi ponudniki omenjenih storitev od vas zahtevajo rezervacijo sredstev.

Na svoji kartici imate 1000 € limita, hotel A vam ob prihodu naredi rezervacijo sredstev za 400 €, tako se vaš limit zniža na 600 €. V hotelu A poravnate plačilo nastanitve z gotovino, receptor pa s transakcijo, ki ste jo naredili s kartico, ne naredi nič.

Da odpotujete do naslednje destinacije, hotela B, si najamete avto, za kar vam naredijo rezervacijo v višini 150 €. Ko prispete v hotel B, vam naredijo rezervacijo sredstev v višini 350 €. Zdaj je višina preostanka limita 100 €.

Na lokaciji hotela B vrnete najeti avto in ker je znesek za plačilo enak znesku rezervacije, vam transakcijo za najem avtomobila pošljejo kar v knjiženje. Višina limita ostaja 100 €.

Po nekaj dneh uživanja na lokaciji hotela B mine 10 dni, odkar so vam v hotelu A naredili rezervacijo sredstev, kar pomeni, da se avtomatsko sproti 400 € in se višina vašega limita dvigne na 500 €. Plačilo za hotel B na koncu ponovno izvedete kar s kartico.

Na koncu potovanja je višina limita na vaši plačilni kartici 500 €.

REZERVACIJAPLAČILOLIMIT
1000 €
Hotel A400 €600 € ↓
Najem avtomobila150 €450 € ↓
Hotel B350 €100 € ↓
Najem avtomobila150 €100 €
Hotel A-400 €500 € ↑
Hotel B350 €500 €

Plačilna kartica Sparkasse Mastercard

Plačilna kartica Sparkasse Mastercard vam omogoča neprecenljive brezstične izkušnje in diskretne ter udobne obročne nakupe, kjer koli in kadar koli.

Kaj vam omogoča plačilna kartica Sparkasse Mastercard:

  • diskretne in enostaven nakup na obroke na katerem koli prodajnem mestu doma, v tujini ali na spletu kar prek SMS-sporočila,
  • število obrokov po vaši izbiri (2–12 obrokov),
  • celotni znesek vrnete banki, kakor vam ustreza: prek trajnega naloga ali UPN,
  • pregled nad porabo, mesečnim limitom in razpoložljivim stanjem v spletni banki Net.Stik in mobilni banki M.Stik.

Še nimate svoje kartice Sparkasse Mastercard? Oddajte svoje kontaktne podatke in vas bomo poklicali, da se dogovorimo glede naročila kartice!