Mojčin mož je pripravil paket starih časopisov in reklamnih katalogov, a še preden ga je uspel zvezati z vrvico, ga je Mojca ustavila:

»Ej, tega pa ne! To je katalog za letošnje poletne počitnice!«

»Kako to misliš – letošnje? Saj smo vendar sredi januarja,« jo je začudeno pogledal.

»First minute, dragi. Ti bom vse razložila.«

»Kako to misliš – letošnje? Saj smo vendar sredi januarja!«

Rezervacija poletnih počitnic že sredi januarja prinaša vrsto koristi. Najpomembnejša je seveda nižja cena, Mojca pa je imela za moža še nekaj drugih presenečenj.

Super cena

Cene počitniških aranžmajev so močno odvisne od ponudbe in povpraševanja, zato so v glavni sezoni tudi cene veliko višje. Družine, vezane na šolske počitnice, dopust težko premaknejo v pred- ali posezono, zato lahko s first minute ponudbo prihranijo kar nekaj denarja.

»Tole je pa res precej ugodno,« je ugotovil Marko, ko sta listala po katalogu, v katerem je Mojca že prej obkrožila nekaj možnih počitniških ciljev. »A nas ni lani kampiranje prišlo skoraj toliko, kot je tule hotel s polpenzionom?«

»Iskanja se lotite dovolj zgodaj in preglejte vse ponudbe, ki jih zmorete najti.«

Mojca se je zadovoljno nasmehnila. Drži, cene first minute ponudbe so lahko nižje tudi do 45 %, zato se iskanja lotite dovolj zgodaj in natančno preglejte vse ponudbe, ki jih zmorete najti na spletu in v turističnih agencijah.

Večja izbira

Naslednja korist zgodnje rezervacije dopusta je zares bogata ponudba možnih letovišč. Hitro boste ugotovili, da si lahko za isto ceno privoščite dopust na najrazličnejših krajih oziroma si privoščite celo počitnice z vključenim letalskim prevozom. Za otroke so take počitnice prvovrstno doživetje, še posebej če bodo z letalom poleteli prvič v življenju!

Morda vas bo prav listanje po počitniških katalogih premaknilo iz mehurčka udobja in boste kamp, v katerem dopustujete že deset let, končno zamenjali za počitnice na grških otokih, si ogledali jug Italije ali prvič zaplavali v Atlantskem oceanu na obalah Portugalske. Izbira je res bogata.

Razporedite si stroške

Čeprav so cene first minute počitnic veliko ugodnejše, pa jih je kljub temu še vedno treba plačati. Tudi pri plačilu se zgodnja rezervacija izkaže za odlično rešitev, saj zmanjša »počitniški finančni šok«, ki vas običajno pričaka v obliki negativnega stanja na računu ter plačil zapadlih obveznosti na karticah:

  • veliko aranžmajev lahko plačate na več obrokov,
  • počitnice imate na dan odhoda že plačane,
  • že prej lahko prihranite tudi nekaj denarja za počitniške nakupe in druge stroške.

Prihranjeno oziroma načrtovano žepnino prilagodite okolju, kamor se odpravljate. Preverite, katero valuto uporabljajo in kako razširjena je uporaba plačilnih kartic; ne zanašajte se vedno na to, da bo bankomat za prvim vogalom. Uredite svoje osebne počitniške finance že pred odhodom, nato pa le še uživajte na plaži, s koktajlom v roki.

First ali last minute?

»Ampak veš, lani je šel en sodelavec z ženo na dopust, pa sta se imela super in zelo poceni. Rezervirala sta pa samo štiri dni pred odhodom. Mogoče bi pa vseeno še malo počakali s tole rezervacijo, kaj misliš?« je Marko malce podvomil v first minute ponudbo. Pa ga je Mojca hitro postavila nazaj na realna tla:

»Tisto je last minute ponudba. Seveda je lahko zelo ugodna, skriva pa tudi kar nekaj pasti:

  • prvič – časa imaš zelo malo in odločiti se moraš z danes na jutri;
  • drugič – v ponudbi so nezasedene rezervacije turističnih agencij, kjer dobiš, kar pač dobiš;
  • tretjič – hoteli niso nujno v centru ali na plaži, pač pa tudi na vrhu hriba, od koder je en teden hoda do plaže;
  • četrtič – tudi Majda je enkrat poskusila to, ampak sta bila z možem še sama, brez otrok;
  • petič – …«

»Dobro, dobro, razumem,« jo je prekinil Marko. Vedel je, da je že vse preverila in da se nima smisla kregati, poleg tega pa je našla zares dobro ponudbo.

»Samo še v službi se moraš dogovoriti za dopust v tem terminu. Jaz sem se že,« mu je pomežiknila, »otroci imajo pa takrat itak počitnice.«

Rezervirajte in zavarujte svoj dopust

Zgodnja odločitev za dopust ni povsem brez tveganja, saj se lahko v skoraj pol leta zgodi marsikaj, kar vam prepreči dejanski odhod na počitnice. Zato še preden podpišete pogodbo in plačate svoj aranžma, preverite pogoje odpovedi (drobni tisk!) ter se pozanimajte o pogojih zavarovanja za primer odpovedi.

Svojega dopusta ne pozabite uskladiti z drugimi obveznostmi – odsotnost v službi, pouk otrok, pomembni dogodki (poroke prijateljev ali sorodnikov, rojstni dnevi) in podobno.

Čisto na koncu pa ne pozabite kakšen teden ali dva pred odhodom pri turistični agenciji preveriti, če je vse v redu in pripravljeno za vaš odhod. Da ne boste po šestih mesecih nestrpnega čakanja obtičali na letališču pred zaslonom »ODHODI«, vašega leta pa ne bo na njem …