Slovenci uvrščamo lastništvo nepremičnine visoko na lestvico življenjskih prioritet. Smo pa tudi na drugem mestu v Evropi, ko gledamo dolžino skupnega bivanja staršev in otrok. Kar se tiče stanovanjske problematike, razmere za mlade res niso rožnate. Sta se vendarle odločila za nakup nepremičnine? Le pogumno in preudarno naprej! Dober načrt je pol uspeha in tudi pri nakupu nepremičnine ni nič drugače. Je ključen korak in začetek poti, ki vas bo postavila pred mnoge izzive in marsikatere preizkušnje, na koncu pa boste morali skleniti kompromis med svojimi željami, potrebami, finančnimi zmožnostmi ter ponudbo na nepremičninskem trgu.

Najprej načrt

S partnerjem se pogovorite o svojih željah, potrebah in pričakovanjih glede bodočega doma. Tu ne upoštevajte le trenutnega življenjskega sloga, temveč vajine dolgoročne načrte. Vendarle bo to vaš dom (najverjetneje) za vse življenje. Pripravite zares natančen načrt, ki bo osnova za učinkovito iskanje, sicer se lahko hitro izgubite v labirintu nepremičnin. Če se boste nakupa lotili nepremišljeno, se lahko zgodi, da boste že po nekaj letih spoznali napake prenagljenega ali nepremišljenega nakupa.

  • Določite kriterije, katerim mora nepremičnina ustrezati.
  • Ocenite svojo finančno zmožnost – koliko denarja lahko vložite v nakup, opremo in koliko v morebitno obnovo nepremičnine.
  • Pripravite seznam vprašanj za prodajalca nepremičnine oz. nepremičninskega posrednika.

Pri izbiri nepremičnine upoštevajte svoj življenjski slog

Izbira nepremičnine je predvsem stvar osebnih želja in življenjskega sloga. Poglejmo ključne kriterije izbora, ki jih morate skrbno premisliti.

1. Lokacija

Ko je govor o nepremičninah, se vedno poudarja pomen lokacije. Ne brez razloga. Primernost lokacije je seveda odvisna od vaših želja in prioritet. Vam je pomembnejša bližina zelenih površin ali mestnega utripa? Želite, da bi vaši otroci v šolo hodili peš, z javnim prometom ali bi jih vozili? Ste pripravljeni na vsakodnevno čakanje v prometni konici v zameno za mir v objemu narave? Od lokacije so odvisni tako cena in stroški nepremičnine kot tudi vaše zadovoljstvo. In kar je ključno – lokacija je nespremenljiva. Upoštevati morate številne dejavnike:

  • bivanje v urbanem ali ruralnem okolju,
  • možnost parkiranja in urejenost parkirišča,
  • oddaljenost do delovnega mesta, trgovin, zdravstvenega doma, lekarne, pošte, banke, javnega potniškega prometa …,
  • bližina vrtcev in šol,
  • dostopnost prometnih povezav,
  • urejenost okoliša,
  • varnost soseske.

Nasvet: Preverite tudi prostorski načrt območja za prihodnost, saj verjetno ne želite, da vam ljubi razgled čez čas pokvari nova poslovna stavba. 

2. Velikost in razporeditev prostorov

Navadno se o ustreznosti nepremičnine odločamo na podlagi njene velikosti, a je po mnenju strokovnjakov razporeditev prostorov še pomembnejša od kvadrature. Koliko prostorov potrebujete, kakšno razporeditev si želite? Od nje je namreč odvisna uporaba prostorov in vsakodnevna dinamika življenja.

3. Stroški vzdrževanja

Pri kupovanju nepremičnine si belimo glavo s stroški nakupa, pri tem pa radi malce zanemarimo stroške vzdrževanja nepremičnine in življenja v njej, ki na dolgi rok nikakor niso nepomembni. Pozanimajte se o vseh možnih stroških, pomanjkljivostih in morebitnih potrebnih obnovitvenih delih. Preverite toplotno izolacijo stavbe, delovanje kurjave, vodovodne in električne napeljave. Posebej preverite še, v kakšnem stanju so fasada, streha, vrata, okna, parket … Vsaka morebitna opažena napaka je lahko izhodišče, da si izpogajate boljšo prodajno ceno.

4. Pričakovanja od novega doma

Želite živeti v hiši ali stanovanju? V novogradnji ali rabljeni nepremičnini? Načrtujete povečanje družine? Morda razmišljate o začetku lastnega posla doma? Si želite velik vrt? Veliko teraso? Vaše želje ter dolgoročni načrti naj bodo glavno vodilo pri izbiri nepremičnine.

Nepremičninski posrednik – dodaten strošek ali prihranek časa in denarja?

Razmere na trgu nepremičnin se hitro spreminjajo. Dnevno je potrebno spremljati nepremičninske portale in hitro reagirati. Kdaj je primeren čas za nakup? Ali cene rastejo ali padajo? Kakšno je razmerje med novogradnjami in starimi nepremičninam? Kakšni so trendi za naprej? Nepremičninski posrednik res predstavlja dodaten strošek, po drugi strani pa vam lahko prihrani precej časa, neposrečenih ogledov in ogromno živcev pri iskanju potrebnih informacij. Za vas bo podrobno preveril stanje nepremičnine, poiskal morebitne skrite pasti, se namesto vas pogajal za ceno in vam pomagal pri urejanju vse potrebne dokumentacije pri nakupu nepremičnine, ki je zares ni malo. Z dobrim nasvetom in nakupom v pravem trenutku lahko prihranite tudi več tisoč evrov.

Stanovanjski kredit

Seveda je idealno, če nakup nepremičnine lahko financirate iz lastnih sredstev, a le malo jih ima takšno srečo. Stanovanjski kredit je zato navadno prva stopnička do lastne nepremičnine. Rešite kviz in najprej preverite, če ste fit za stanovanjski kredit. Zaupajte nam svoje želje in skupaj bomo korak za korakom poiskali najboljšo rešitev za vas. S pravimi nasveti in prilagodljivimi pogoji stanovanjskega kredita Sparkasse za vašo življenjsko situacijo je ugodna rešitev bližje, kot se vam morda zdi! Če želite brezplačen posvet, oddajte svoje kontaktne podatke in poklicali vas bomo.

Pred vami je razburljiva pot, polna pomembnih odločitev, usklajevanj, odrekanj in pogosto tudi razočaranj. A vaš cilj je povsem dosegljiv, le verjeti morate vase!