V današnjem hitrem tempu z zvrhanim košem obveznosti se pogosto zgodi, da nezavedno postavljamo kariero na prvo mesto. Uspeh na delovnem mestu je postal ena najvišjih vrednot. Vse več časa posvečamo temu, da bi ta cilj dosegli. Nemalokrat postavljamo uspeh na prvo mesto – pred naše odnose z najbližjimi in pred hobije. Meje med prostim in delovnim časom brišemo. V naslednjih nekaj korakih si preberite, kako lahko ponovno vzpostavite ravnovesje v vašem življenju.

Postavite si prioritete

Premislite, kaj vam je v življenju najbolj pomembno. Je to družina, so to prijatelji, prosti čas, hobiji? Služba ni vaše celotno življenje, je pa, hočeš nočeš, velik del njega. Poleg denarja vam daje osebno zadovoljstvo in občutek samoizpolnitve ter postavlja vedno nove izzive. Najprej si zato prioritete postavite na delovnem mestu. Vse naloge, ki jih morate opraviti, si zapišite na list papirja. Najbolj nujne postavite na vrh seznama, manj pomembne pa proti koncu. Bodite zmerni: 62 jih boste v enem dnevu verjetno težko izpolnili. Naj jih ne bo več kot osem. Ko opravite posamezno nalogo, jo odkljukajte in si oddahnite, ker je mimo. Na koncu dneva imate tako pregled dela, ki ste ga opravili, pa še kljukice je tako zabavno risati, kajne?

Pomembno je, da ločite čas za delo in prosti čas. Slovencem najbolj domač delovni čas od 7.00 do 15.00 ali od 8.00 do 16.00 velikokrat ni več možen. Vse več služb se danes zavleče v popoldanske ure in prehaja tudi v čas, ki naj bi bil namenjen zasebnemu življenju. Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste v večernih urah dobili e-pošto in vas je peklila slaba vest, če nanjo niste odgovorili takoj? V takšnih primerih se naučite uporabiti čarobno besedo. Pa tu ne mislimo prosim, kot sta vas v otroštvu najbrž večkrat opozorili mama ali učiteljica. Govorimo o čarobni besedi NE, ki jo morate kdaj izreči drugim, še najbolj pa sebi.

Ko ste že tako preobremenjeni v službi, to poskušajte na lep način povedati nadrejenemu, ko vam skuša naložiti še dodatne obveznosti. Večerna e-pošta bo (razen v res nujnih primerih) počakala do jutra, službenih skrbi pa tako ali tako ne morete reševati doma, zato jih je včasih bolje odmisliti.

Prav tako omejite aktivnosti, ki zaposlujejo vaše možgane, pa ničesar ne prinesejo. Tista žajfnica na televiziji bo že počakala na kak deževen dan.

Otresite se perfekcionizma

Vsi se želimo izkazati. Naj bo to v službi, pred družino ali prijatelji, navsezadnje tudi pred znanci, ki nam sledijo na družbenih omrežjih. A nemogoče je biti v vsem popoln. Včasih nam zmanjka časa za prijatelje, zgodi se, da pridemo domov prepozno, da bi s partnerjem preživeli vsaj nekaj deset minut, kdaj pa kdaj nam v službi preprosto ne uspe narediti vsega. Dan ima le 24 ur, vsi se srečujemo s pritiski. Zato se ne obremenjujte z majhnimi napakami, sploh če za njimi stojijo veliki dosežki. Priznajte si svoje male zmage in jih praznujte.

Uži(va)jte svoj prosti čas

V vsakem dnevu poskusite narediti vsaj eno stvar, ki jo imate radi. Naj bo to crkljanje z vašim malčkom, petje pod tušem, sprehod s psom ali pa branje – karkoli vas za tisti čas osrečuje. Vzemite si čas za hobije; če ne med tednom, pa vsaj ob vikendih. Odkrivajte še neznane kotičke naše dežele, vpišite se na lončarsko delavnico ali pa obdelujte svoj vrtiček. Poslušajte ali ustvarjajte glasbo. Svoje vsakodnevne skrbi sproščajte na tekaških stezah in na bližjem hribu. S telovadbo se namreč ne krepijo le mišice, temveč tudi um. Če si ob sobotah zjutraj radi privoščite zajtrk v postelji, pa tega zaradi slabe vesti ne počenjate več tako pogosto, spremenite miselnost. Tudi občasno lenarjenje je lahko pravcat užitek, še boljše je v družbi.

Vzemite si čas za najbližje. Kava s prijatelji vam lahko vzame le eno uro – v 168 urah, kolikor jih šteje teden, se bo našla tista ena, kajne? Potrudite se, da z družino vsak dan skupaj pojeste vsaj en obrok. Vsi za jedilno mizo, brez telefonov in tablic, le prijeten pogovor in okusna hrana, pripravljena z ljubeznijo. Vsakodnevni skupni obroki vas bodo povezali, še lepše pa bo, če se skupaj podate na popotniško dogodivščino.

Počitnice so za počivat’

Ko ste končno vzeli dopust, se tega držite. Izkoristite vaš skupni čas. Sodelavcem in strankam vnaprej povejte, da boste odsotni. V elektronskem poštnem predalu si nastavite avtomatski odgovor. Vaš službeni računalnik naj ostane doma, za vse nujne zadeve ste tako ali tako dosegljivi prek telefona. Če se boste na počitnicah zares izklopili, se boste v službo vrnili spočiti, motivirani in pripravljeni na nove izzive.

Zastavite si cilje, a pojdite počasi

Čeprav je uspešna kariera želja mnogih, je treba v življenju vzpostaviti ravnovesje. Izgorelost je dandanes še kako pogost trn v peti, brez težav pa se ji lahko izognemo s tem, ko svoj čas in energijo posvečamo tudi drugim stvarem. Zgornje aktivnosti se vam morda zdijo samoumevne, a dobro premislite, ali v tednu dni čisto zares najdete čas zanje.

Postopoma pričnite uvajati iskrice v svoje življenje – prvi dan večerjajte v krogu družine, drugo popoldne se lotite novih korakov na plesnem tečaju, naslednji petek pa po službi s prijatelji odrinite proti morju. Odklopite možgane in odmislite službene težave izven delovnega časa. Če vam kdaj ne uspe – tudi v redu. Še tako majhni koraki lahko vodijo k veliki spremembi na bolje.