Ste si pravkar prislužili povišico? Čestitamo! Kar sončite se v novo pridobljeni slavi, vsaj malce si odpočijte na lovorikah in se potrepljajte po ramenih. Zaslužili ste si!

Razmišljate tudi o brezskrbnih počitnicah, menjavi avtomobila in nakupovalnem pohodu, v katerem boste izropali police svoje najljubše trgovine? Ustavite konje! Ali pa jih vsaj upočasnite. Prav je, da se pocrkljate in svojo osebno zmago proslavite, saj ste si to s kakovostnim delom zaslužili. Dobili pa ste tudi priložnost, da sprejmete nekaj pametnih odločitev in spravite vaše osebne finance v še boljšo kondicijo. Ne zapravite je. Tudi za razvajanje se bo našlo nekaj denarja – obljubimo.

V nadaljevanju preberite, katere napačne odločitve v zanosu nenadnega povečanja dohodka ljudje največkrat sprejmejo.

#1 Na vrat na nos se zapodite v nakupe

Če ste se na razgovoru z nadrejenim pogovarjali o bruto znesku, morda sploh ne veste, koliko točno vaša povišica znaša. Počakajte nekaj tednov, da prejmete na svoj transakcijski račun prvo “novo” plačo, in življenja na veliki nogi ne začnite prehitro. Ko boste z lastnimi očmi videli, koliko debelejšo denarnico imate, pomnožite znesek povišice s številom mesecev, ki so ostali do konca leta. Tako boste izračunali, koliko več boste v letošnjem letu zaslužili.

Šele ko boste s številkami razčistili, si vzemite čas, da skujete konkretne načrte. A pozor: če boste z višjim dohodkom povečali tudi vsakodnevne stroške, vam za razvajanja in cilje, o katerih ste razmišljali, ne bo ostalo veliko. Bodite preudarni in se nespametnim skušnjavam – denimo tretjemu paru skoraj identičnih čevljev – uprite.

#2 Pozabite poplačati dolgove

Vsi si želimo biti finančno svobodni. Vsi sanjarimo o življenju brez kreditov, brez obrokov ali lizinga. Če vas čaka do poplačila kolesa, ki ste si ga kupili pred nekaj meseci, še nekaj obrokov, jih poplačajte hitreje. V kolikor ste za prenovo, gradnjo ali nakup doma vzeli posojilo, povečajte anuiteto. Če ste “v minusu”, ga pokrijte. Ob višjem dohodku je namreč znesek, ki ga lahko namenite odplačevanju dolgov, višji kot prej.

Kako to sploh storite? Oglasite se pri svojem bančnem svetovalcu, ki vam bo z veseljem svetoval in pomagal dolgove reprogramirati. Ne zapravite priložnosti, da hitreje postanete finančno svobodni.

#3 Ne varčujete (dodatno)

Nenapisano pravilo pravi, da naj bi vsaj 10 % prihodkov vsak mesec namenili za varčevanje. Nižji ko so vaši dohodki, več odrekanj je potrebnih, da ta prag dosežete. Če prejmete povišico, pa lahko končno začnete zares.

Je vaša plača višja? Potem naj bo tudi znesek, ki ga vsak mesec nakažete na varčevalni račun, višji. Ne glede na to, ali že varčujete ali ne, ponovno razmislite o materialnih potrebah, za katere bi radi poskrbeli. Varna starost, udobnejši dom, prihodnost potomcev, dobro počujte? Še tako velik cilj boste lažje uresničili, če boste zanj namensko varčevali. Izberite obliko varčevanja, ki bo trajna, ob tem pa postavite na prvo mesto sebe: mesečni znesek odvedite na varčevalni račun z avtomatskim trajnikom, saj se boste tako izognili nevarnosti, da mesece izpuščate. Varčevalni znesek vežite in tako sami sebe prisilite v lepšo finančno prihodnost.

Cestni motor, na katerem boste varno polagali ostre ovinke proti Vršiču, potovanje na drug konec sveta, kjer boste bivali v filmski hišici nad vodno gladino, ali pa podeželska posest z veliko njivo, vinogradom in vinsko kletjo bodo nekoč lahko vaši, če boste zanje varčevali. Pričnite danes, če tega še niste storili, in varčujte namensko. Za vsakega od ciljev si omislite ločen račun, saj boste tako točneje spremljali svoj napredek.

#4 Ne poskrbite za “črni fond”

So vas nenapovedano povabili na poroko čez lužo? Je poplava v kleti uničila tlake in pralni stroj? Trepetate pred trenutkom resnice, ko bo vaš ljubi jekleni konjiček končno klonil pod bremenom prevoženih kilometrov? Oborožite se z zlato rezervo, pa boste nepredvidljive okoliščine lažje ugnali. Na posebnem računu, ki se ga sicer nikoli ne dotikajte, privarčujte dve mesečni plači. Tako vam nepričakovani izdatki zlahka ne bodo prišli do živega (živce pa vam bodo – žal – še vedno načeli).

#5 Ne razmislite o stroških, ki bi jih lahko ukinili

Ob povišici praviloma ne razmišljamo o prihrankih, temveč o tem, kako bomo zapravili več. A povišica je odlična priložnost, da vnovič postavite svoje finančne cilje. Najprej se poglobite v mesečne stroške in poiščite tiste, ki so resnično odveč. Naročnina za televizijske kanale, ki jih ne gledate, članarina za fitnes, zaradi katere imate le slabo vest, ali pa pretirano kopičenje pokvarljive hrane so nesmiselni nakupi. Črtajte jih!

#6 Pozabite vlagati vase

Dosegli ste nekaj velikega. Potrepljajte se po ramenih in se pockrljajte. Podarite si masažo, dobro kosilo ali pa celo oddih.

In kako naprej? Razmislite o svojih željah. Kje se vidite čez dve leti, kaj bi radi v tem času dosegli in kaj želite takrat početi? Gotovo se boste morali še česa naučiti: morda morate opraviti strokovni izpit, osvojiti tuj jezik ali pa pridobiti certifikat. Poiščite koristna izobraževanja in se jih udeležite.

Ob skrbi za strokovni razvoj in uspešno karierno pot nikar ne pozabite na najpomembnejše: vlagajte v dobre odnose z ljudmi, investirajte v svoje zdravje in v svoj urnik vsak dan vključite tudi čas, ki je namenjen vam in ni povezan z delom. Donosa na te investicije ne boste mogli izmeriti, saj so neprecenljive.