Dobro nam gre!

V zadnjih letih nam gre dobro! Pravzaprav zelo dobro. Samoocena zadovoljstva med prebivalci Slovenije je pri zadnjem merjenju dosegla najvišjo izmerjeno vrednost doslej. Ta v povprečju znaša 7,3 od 10 možnih točk in opisuje naše zadovoljstvo z zdravjem, osebnimi odnosi, finančnim stanjem, kakovostjo preživljanja prostega časa in poklicnim življenjem.

Po letih suhih krav in živahnem okrevanju našega gospodarstva smo Slovenci začeli tudi pogumno trošiti. Povsod se gradi in obnavlja, kupuje, praznuje in letuje. Gre nam torej dobro.

Če gledamo gole številke, se navdušenje nad trošenjem kaže takole: povprečna neto plača danes znaša 1183 evrov. Leta 2016, ko smo ugodno gospodarsko rast potrošniki spremljali še dokaj rezervirano, je v povprečju znašala 1030 evrov. Če k temu prištejemo še rekordno nizko brezposelnost, se nabere kar nekaj razlogov za trošenje.

Opremite se za prihodnost (ne za slabe čase)

Služimo torej več in zadovoljstvo raste. Razmere so več kot odlične, da se pripravimo na … prihodnost. Ko bi le vedeli, kaj nam bo prinesla. Mediji kar tekmujejo med seboj, kdo bo bolj pompozno napovedal naslednjo krizo, in vlečejo vzporednice s preteklo, ki se je še vsi zelo dobro spomnimo. A prihodnost nam zagotovo ne bo postregla z reprizo! Pričakujmo nepričakovano.

Kako se torej pripraviti na negotove čase, ki prihajajo? Nas bodo pestile trgovinske vojne, naravne nesreče, politične zaostritve, okoljski izzivi, vojne za surovine? Bomo ostajali brez dela zaradi umetne inteligence ali pa bo morda prevladala blaginja? Kot posameznikom se nam zdi, da smo pri tovrstnih vprašanjih nemočni. A to ne drži povsem! Tako v težkih kakor dobrih časih je pomembno, da sledimo svojemu notranjemu kompasu in ciljem, ki smo si jih zadali za prihodnost. Veliko lažje je namreč priti do cilja, če vemo, kaj si želimo. Odgovorite si na spodnja vprašanja in preverite, kako dobro ste pripravljeni na prihodnost.

Kje se vidite čez tri leta?

Pregovor pravi, da »kjer je volja, tam je pot«. Če veste, kam hočete, boste tja prišli veliko hitreje in lažje, kakor če prepuščate drugim, da upravljajo z vašim življenjem. Zastavite si kratkoročne cilje, saj je nemogoče napovedati, kaj se bo zgodilo čez 15 let. Pred toliko leti je, na primer, nastal Facebook, pametne telefone in avtonomne avtomobile pa smo gledali zgolj v znanstvenofantastičnih filmih.

Ste digitalno pismeni?

Razvoj digitalne tehnologije in »računalniško razmišljanje« sta gonilni sili globalnega napredka.  Ko govorimo o digitalizaciji, ne govorimo o prihodnosti, ampak o tukaj in zdaj. Če se še vedno izogibate »digitalu«, bo kriza kaj kmalu potrkala na vaša vrata ne glede na razmere v okolju.

V čem ste resnično dobri?

Če imate konjiček, znanje ali talent, ki vam je v veselje in v katerem ste dobri, ga negujte in razvijajte. Ljudje so najuspešnejši, kadar počnejo stvari, ki jih veselijo in jih imajo radi. Morda vam prihodnost prinese priložnost, da bo vaš konjiček postal postranski vir vašega zaslužka ali na kak drug način zaznamoval leta pred vami. Če ste zastrigli z ušesi, preberite še ta članek.

Če se vam zdi, da nimate talenta ali posebnega znanja, se naučite česa novega. Za nova znanja ni nikoli prepozno.

Na kaj pomislite ob besedni zvezi vseživljenjsko učenje?

Naša družba se stara. To je dejstvo. Živimo dlje, bolje, lepše. Pri šestdesetih želimo zgledati in živeti kot štiridesetletniki … in se upokojiti. V naši družbi ideja o tem, da bomo delali v pozno starost, še ni sprejeta. A glede na demografske trende bi bilo smotrno, da se mladi in ljudje v srednjih letih začno privajati na nove (krizne) razmere. Prav zaradi tega je vseživljenjsko učenje prepoznano kot nujno za vse, ki so delovno aktivni in želijo ostati konkurenčni na trgu dela vsaj še nekaj let.

Kakšen gospodar ste?

Krize običajno enačimo z udarcem po žepu. Porabite več, kot zaslužite, ali premišljeno obrnete vsak razpoložljiv evro? Radi tvegate pri naložbah? V izogib težavam ob nepredvidljivih prihodnjih dogodkih je smiselno imeti rezervni finančni sklad v višini vsaj šestih mesečnih plač. Ga imate? Obvezen je, če odplačujete kredit.

Več koristnih nasvetov za še uspešnejše gospodarjenje z domačim proračunom najdete tukaj.

Koliko ste vredni in kakšna je vaša podoba na trgu dela?  

Hodite zgolj v službo ali v službi puščate svoje srce? Ste na tekočem s trgom dela, se mrežite in gradite lastno blagovno znamko? Čakate na pravo priložnost, da uresničite svojo poslovno idejo? Če bo morebitna kriza ogrozila tudi vaše delovno mesto, boste v veliki prednosti, če boste imeli pripravljene odgovore na zgoraj našteta vprašanja. Zanimivo branje na dotično temo najdete tukaj.

Pa srečno!