Najučinkovitejše lekcije na poslovni poti posameznika so tiste, ki jih izkusimo na lastni koži. Ta je na začetku poslovne poti mnogo občutljivejša kot po letih izkušenj.

Služba JE pomembna! Delaj, kar te veseli

Kaj delaš, kje delaš, s kom delaš, kako delaš … Zelo pomembna vprašanja, ki definirajo skoraj polovico časa, ki ga preživimo budni. Če nas delo, ki ga opravljamo, veseli, se to odraža v našem zasebnem življenju. In obratno, če nas služba mori, slabo voljo nosimo tudi domov. Največja uganka pa se skriva v vprašanju »kaj bi me resnično veselilo početi vsaj osem ur na dan in kdo mi je pripravljen plačati za to?« Opažam, da veliko ljudi zelo dolgo išče odgovor na to vprašanje ali pa si nikoli ne uspe odgovoriti na to vprašanje.

Plača ni vse, je pa veliko

V službi vas cenijo točno toliko, kot vas plačajo. Nikar ne nasedajte obljubam, da vam bodo plačo povečali po dveh mesecih zaposlitve in da imate izjemne priložnosti za napredovanje. To je sicer precej priljubljena praksa pri delodajalcih, ki pa po mojih izkušnjah ne sledi obljubam.

Po drugi strani velja ohraniti realen odnos do pričakovane plače. Zelo dobro plačanih služb brez zahtevanega trdega dela, posebnih znanj in/ali izkušenj ni.

Sodelavec, vodja, poslovni partner? Človek!

Naj vas ne zavedejo funkcije in nazivi. Ne delajte razlik med ljudmi glede na funkcije, ki jih opravljajo. Na koncu dneva smo vsi samo ljudje, vsi si želimo biti uspešni in zadovoljni. Naučite se postavljati meje in naučite se reči »ne«, ko je to potrebno. Tako boste pri delu bolj učinkoviti, pa tudi bolj zadovoljni.

Varčuj!

Prva zaposlitev predstavlja velik mejnik na poti v odraslost. Kljub temu, da prva plača najverjetneje ni prav visoka, so stroški v tem obdobju manjši kot kasneje, ko si ustvarite dom ali družino. Četudi se vam zdi, da si varčevanja na začetku kariere ne morete privoščiti, je nujno, da privarčujete vsaj nekaj denarja za morebitne nepredvidene dogodke, kasneje pa še za marsikaj drugega.

Kako lahko privarčujete pri popolnoma vsakdanjih stvareh, si lahko pogledate tukaj.

Izkoristi dopust                                                   

Sliši se popolnoma logično, a v praksi temu pogosto ni tako. Nikar se ne hvalite z lanskim neizkoriščenim dopustom. Ljudje, ki trdo delajo, potrebujejo dopust in počitek. Spočiti in sproščeni boste lažje in učinkoviteje opravljali delo. Prav tako je nekajdnevna odsotnost z delovnega mesta lahko priložnost, da na stare probleme pogledate iz nove perspektive.