Selitev je priložnost za nov začetek, ki s seboj prinese neskončen spisek nalog. Če ste kdaj že zamenjali svoj domači naslov, veste, da to ni mačji kašelj, kljub temu pa si lahko z malce organiziranosti marsikatero stvar olajšate in načrtujete vnaprej.

Da vam prihranimo kakšen siv las, smo v nekaj smernicah zajeli najpomembnejše korake, ki jih morate prehoditi ob selitvi.

#1 Znebite se vseh stvari, ki jih ne potrebujete

Čas je za čiščenje omar! Izpraznite davno pozabljene predale, škatle in zabojnike ter predmete položite enega ob drugega na tla. Razvrstite svoje imetje na tri kupčke: vzamem s seboj, morda obdržim, oddam. Velja pravilo, da tistega, česar niste uporabljali ali oblekli zadnji dve leti, najbrž tudi poslej ne boste. Najljubše kavbojke seveda vzamete s seboj. Četudi zadnja tri leta niste šotorili, gre oprema za kampiranje najverjetneje z vami. Škatle z zbirko odsluženih mobilnih telefonov lahko mirne duše zavržete. Selitev je odlična priložnost, da se znebite vse nepotrebne krame.

Vse odvečne stvari lahko podarite, saj bodo otroci vaše prijateljice ali bližnja bolnišnica zagotovo veseli “novih” igrač. Nekatere lahko prodate preko spleta in zraven še malce zaslužite: dobro ohranjeni športna in računalniška oprema gresta za med. Stvari, ki jih ne potrebujete več, lahko tudi oddate tudi v reciklažo.

#2 Načrtujte dan selitve

Boste za selitev najeli profesionalce ali za pomoč poprosili pri prijateljih in družini? Če se odločite za prvo možnost, po spletu pobrskajte za selitvenimi servisi in izberite tistega, ki je blizu in ustreza vašim potrebam. Nekateri ponudniki izvajajo celotno selitev od priprave in zaščite predmetov v starem bivališču do postavitve v novem, drugi pa ponujajo le prevoz predmetov in pohištva.

V nasprotnem primeru si izposodite kombi in zavrtite številke svojih najbližjih, da jih “rezervirate” za dan D. Ne pozabite za rokav pocukati tistih, ki ste jim v preteklih letih tudi vi pomagali pri selitvi.

#3 Oh, ta birokracija

Žal selitev s seboj prinese tudi kar nekaj birokracije. Če ste imeli v prejšnjem domu prijavljen stalni naslov, ga morate na vaši upravni enoti spremeniti, hkrati pa zamenjati tudi vse dokumente.

Ne bo pa dovolj le obisk upravne enote – spremembo naslova morate sporočiti tudi Zavodu za zdravstveno zavarovanje, matični banki in morebitnim ostalim ustanovam, katerih člani ste. Ne pozabite obvestiti tudi svojega delodajalca.

Pred selitvijo kontaktirajte vaše ponudnike interneta, ogrevanja ter elektro, komunalnih in drugih storitev in odpovejte naročnine. Če želite ali pa ste primorani v novem domu zamenjati ponudnike, tudi za to poskrbite čim prej.

Vse te spremembe nas lahko kar pošteno udarijo po žepu, zato moramo biti nanje pripravljeni, ko se odločimo za selitev.

#4 Izpraznite zaloge hrane in pijače

In kam s hrano? Mesec dni pred selitvijo preglejte zaloge v zamrzovalniku, hladilniku in v shrambi ter sestavite jedilnike za naslednjih nekaj tednov. Poskušajte čim manj nakupovati, da res pojeste to, kar že imate doma.

Sicer pa – obilica hrane, ki jo morate porabiti, kar kliče po zabavi! Povabite prijatelje na večerjo in druženje, pa se lahko prehrambni kupček občutno zmanjša skupaj z vašo slabo vestjo.

#5 Priskrbite si dovolj škatel in materiala za pakiranje

Na vašem selitvenem nakupovalnem listku naj ne manjkajo škatle, veliko širokega lepilnega traku in široki flomastri. Ko že mislite, da bo škatel zdaj pa res dovolj, jih dodajte še najmanj pet. Prav zares – napolnili jih boste hitreje, kot mislite. Namesto da jih kupite, se v najbližji trgovini s prijaznimi prodajalkami dogovorite, da vam prihranijo škatle, ki bi sicer romale v reciklažo.

Za pakiranje bolj občutljivih predmetov, kot so krožniki in steklene posode, kupite folijo z mehurčki. Dobite jo na poštah. Tako zabavno jo je pokati s prsti! Za zaščito manjših predmetov se odlično obneseta tudi navaden zavijalni papir ali pa kar star časopis. Ko škatlo napolnite, jo oblepite z lepilnim trakom in označite s flomastrom – navedite njeno vsebino in prostor v vašem novem domu.

#6 Pakirajte pametno

Vse predmete, ki so ostali del vašega imetja po očiščevalni kuri iz prve točke, položite v škatle, zabojnike, kovčke. Najprej škatle napolnite s tistimi predmeti, ki jih ne potrebujete vsakodnevno – knjige, sezonska oblačila in obutev, rezervna posteljnina in brisače, dekorativni elementi, šele na koncu v škatle položite najnujnejše.

Težje predmete, kot so krožniki in kuhinjska posoda, zlagajte v manjše škatle za lažje prenašanje. Debela zimska oblačila, blazine in odeje spravite v vakuumske vreče. Ko boste iz njih izsesali zrak, bodo zavzele precej manj prostora, nekatere imajo tudi obešalnike, kar pomeni, da zanje niti ne potrebujete škatel. Pohištvo lahko zaščitite s starim časopisom ali pa različnimi plastičnimi folijami, ki bodo poskrbele, da se med prevozom ne odrgne ali umaže.

Ko so vse škatle zapakirane in pohištvo pripravljeno, pride na vrsto tetris. V kombi najprej zložite največje predmete, nato pa mednje polagajte manjše. S pasovi poskrbite, da se predmeti med vožnjo ne bodo premikali po prtljažnem prostoru. Z dobro organizacijo boste v kombi in morda še kakšen avto lahko spravili več, kot si predstavljate.

#7 Na dan selitve: sprehodite se skozi svoj stari in novi dom

Prepustite se občutkom nostalgije, ki vejejo skozi vaš stari dom. Spomnite se vseh lepih trenutkov in velikih mejnikov, ki ste jih doživeli prav v tem stanovanju. Ste v njem preživeli mnoge prijetne večere s prijatelji? Vam je draga ob večerji zaupala, da sta v veselem pričakovanju? Ste tu nazdravili na novo službo? Vsi ti utrinki bodo z vami odšli v novo domovanje.

Tam lahko sanjarite. Samo pomislite, koliko lepega vas čaka v novem okolju. Pustite domišljiji prosto pot in si predstavljajte, kako bo tista čudovita klubska mizica iz kataloga videti sredi dnevne sobe, kaj vse boste izdelali v novi delavnici in s katerimi spomini boste okrasili prazno steno nad posteljo.

#8 Veselite se novega doma

Ko imate za seboj nekaj tako napornega in stresnega, kot je selitev, praznujte! Povabite prijatelje na ogled novo urejenega stanovanja in pripravite vselitveno zabavo. Tudi če še ne bo vse urejeno, če bo kakšna soba še polna škatel, če še čakate dostavo nove jedilne mize ali pa še niste našli popolne slike, ki bo krasila prazen prostor nad kaminom, se ne obremenjujte: vaši prijatelji bodo veseli povabila in priložnosti, da postanejo del vaše nove zgodbe.

In še nasvet premetene gospodinje: postrezite belo vino, če se slučajno kaj polije. Madeže rdečega bo težje odstraniti z nove bele preproge.