Odločitev je padla. Kupujemo novo stanovanje oziroma iščemo nov dom.

Ideja ni nova. Že dlje časa smo se sramežljivo spogledovali z nepremičninskim trgom, preštevali prihranke, preverjali pogoje kreditiranja in sanjarili o novem domu. Čas je, da preidemo od besed k dejanjem, zavihamo rokave in se podamo na lov za pravo nepremičnino.

Naš novi dom bo zagotovo pomembno vplival na naše prihodnje življenje. Navdušenje se meša z neučakanostjo in velikimi pričakovanji. Poznano?

Iskanje prave nepremičnine je resen projekt, ki zahteva potrpežljivost in vztrajnost. Pa tudi čas in denar. Čim bolj se nam mudi, tem večja verjetnost je, da bomo pri nakupu pristali na kompromise na račun našega novega doma, ki jih bomo kasneje obžalovali.

Kaj iščemo, ko iščemo nov dom?

Lokacija

Pri nepremičninah se vse začne in konča pri lokaciji. Ta pomembno vpliva na naš življenjski stil, mobilnost in družinsko dinamiko. Močno pa se odraža tudi na ceni nepremičnin.

Cene nepremičnin v Sloveniji so najvišje v Ljubljani, kjer je v centru mesta za kvadratni meter rabljenega stanovanja potrebno odšteti več kot 3.000 evrov. Podoben znesek je potrebno odšteti za stanovanja v turističnih središčih na Gorenjskem in obali.

V banki Sparkasse smo za vas pripravili zemljevid, ki prikazuje ceno prodanih nepremičnin. Prepričajte se, da je cena vaše ogledane hiše ali stanovanja realna. Enostavno vpišite lokacijo in na zemljevidu preverite prikazane vrednosti nepremičninskih poslov v okolici, ki vas zanima.

Nepremičnina

Kakšna naj bo minimalna (ali maksimalna) velikost vašega novega doma ter koliko prostorov potrebujete za prihodnje življenje? Balkon, terasa ali atrij? Vam ustreza življenje v višjih nadstropjih, ali si želite bivati čim bližje tlom? Imate posebne zahteve glede ogrevanja, oken, razporeditve prostorov?

Pri navedenih zahtevah razmišljajte dolgoročno oziroma za vsaj nekaj let naprej. Čim bolj enakovredno upoštevajte potrebe vseh (družinskih) članov, ki bodo bivali pod isto streho.

Naš angažma

Popolna prenova, manjši lepotni popravki pred vselitvijo ali takojšnja vselitev? Vam je vseeno ali pa katera od opcij nikakor ne pride v poštev?

Če si boste novi dom uredili po svoje, pridejo v poštev nepremičnine, ki morda na prvi pogled ne obetajo, so pa praviloma cenejše (in starejše) in primerne za prenovo. Seveda pa ta za sabo potegne dodatne stroške in zahteva čas: Tudi vi razmišljate o prenovi doma?

Pogoji nakupa in vselitve

Pogoji nakupa in vselitve se morajo čim bolj ujemati z vašim finančnim in terminskim načrtom.

Zelo pomembno je tudi pravno stanje nepremičnine, zato bodite pozorni pri oglaševanih nepremičninah, ki od ostale ponudbe po navadi izstopajo po nižjih cenah, vendar nimajo ustrezno urejenih lastniških razmerij ali pridobljene vse zakonsko predpisane dokumentacije.

Akcija!

Aktivno iskanje nepremičnine zahteva veliko osebnega prizadevanja, in to ne glede na to, ali iščete sami ali s pomočjo nepremičninskih agencij. Če se vam mudi, je najboljša kombinacija obojega. Poleg prečesavanja spletni strani z nepremičninami in pogostih kontaktov z nepremičninskimi agenti vas v tej fazi čakajo ogledi potencialno zanimivih nepremičnin v živo. Akcija torej!

Brskanje po spletu

Na spletu boste našli skorajda vse, kar se pri nas prodaja. Spletna platforma Nepremičnine.net omogoča enostaven in hiter pregled aktualne ponudbe in vpogled v nepremičninski trg. Nepremičnine najdete tudi na spletnih oglasnikih Moji kvadrati, Bolha in drugih. Lokalno ponudbo nepremičnin pogosto najdete tudi med malimi oglasi lokalnih medijev.

Vsekakor si velja vzeti čas za pregled spletnih strani nepremičninskih agencij, ki po večini zelo natančno in realno prikazujejo razpoložljivo ponudbo. Za dnevno dozo sveže ponudbe nepremičnin je odlična tudi Facebook skupina Nepremičnine od ust do ust, ki šteje več kot 25.000 članov.  

Od ust do ust

Zanimive nepremičnine se pogosto prodajo, še preden pride do objave oglasa na spletu. Zato ni odveč povprašati znance in prijatelje glede morebitne ponudbe.

Če ste se navdušili nad določeno mikrolokacijo, za določeno ulico ali večstanovanjsko zgradbo, ne bo nič narobe, če prijazno povprašate tam živeče, ali morda kdo prodaja nepremičnino.

Ogledi v živo

Za nekatere izziv, za druge nočna mora. V vsakem primeru se velja pripraviti na oglede in ohraniti kritično distanco do videnega in slišanega.

Zelo verjetno se vam bo zgodilo, da se bo dejansko stanje nepremičnine precej razlikovalo od prikazanega in zapisanega v oglasu. Ali pa vas bo prodajalec poskušal prepričati, da se stanovanje prodaja za med ter vas nagovarjal, da se še isti dan odločite za nakup. Tega nikar ne počnite.

Prvi ogled naj služi pridobivanju splošnega vtisa in preverjanju realnega stanja nepremičnine. Pozorno glejte, sprašujte (pripravite si opomnik s ključnimi informacijami, ki jih želite preveriti), fotografirajte.

Četudi ste nad videnim navdušeni, na prvem ogledu tega pretirano ne izkazujte in ne dajajte ponudbe, preden temeljito ne premislite.

Pogajanja in dogovor o nakupu

Oglaševane cene nepremičnin so praviloma višje od dejanskih cen, ki jo plača kupec. Seveda pa vnaprej ne morete vedeti, kako fleksibilen je prodajalec pri pogajanjih. V pomoč vam je lahko prej omenjen zemljevid s cenami prodanih nepremičnin v bližini.

Pogajanje o ceni je povsem normalen in pričakovan del nakupnega procesa. Zato dobro razmislite, kolikšno vrednost ste pripravljeni ponuditi in ali si boste pustili še kaj manevrskega prostora za nadaljnja pogajanja. Srečno!