Življenje v mestih brez zelenja hitro postane dolgočasno. Ampak naj vas to ne ustavi, mali vrt si lahko pričarate kar na svojem balkonu.

Idej je mnogo, za lepo urejen balkon pa je rešitev lahka: pisane rastline, premišljena postavitev loncev ter kak lep kos vrtnega pohištva in je oaza sredi urbanega mesta zagotovljena. Za nekaj dodatnega prostora lahko namestite poličke in rastline razstavite tudi tako ali pa ob steno prislonite lestev, s katere lahko obesite lončke.

Če izberemo kombinacijo različnih barv cvetov, bomo to še bolj poudarili z izbiro loncev v nevtralnih, naravnih barvah – v rjavi ali beli. Za dodatno popestritev smo lahko inovativni in si pomagamo kar z obiskom gozda, kjer najdemo kak kos lubja, mah in veje, iz katerih lahko tudi sami spletemo košaro in vanjo posadimo svoj izbor.

Ker je jesen praktično za vogalom, moramo pomisliti, katere vrste rastlin bodo lažje preživele muhaste dneve in nam prinesle nekaj dodatnih barv v vsakdanjik. Z izbiro več vrst mačeh, ki tudi prezimijo, boste že takoj obogatili svoj balkon. Cvetijo v več barvah in lepo popestrijo vsako zasaditev, tako da lahko zraven zasadite tudi kakšno bolj neopazno rastlino.

Vsi poznamo popularne ciklame in njihove zanimive cvetove. Super se podajo k resi ali okrasni travi, ki bosta dodali loncu malo volumna in razgibanosti. Ciklame lahko kombiniramo tudi z ognjenim dežjem in trdolesko, ki dobi barvaste liste jeseni in ostane živahna do pomladi.

Če je vaš balkon na senčni strani, vam bodo dobro uspevale gomoljne begonije ali dipladenije, ki se bodo lepo povesile čez balkonska korita, še lepše pa bodo izpadle v obešankah. Te bodo vaš balkon naredile bolj razgiban in zanimiv.

Vsak lonček lahko popestrite s pisanolistno mrtvo koprivo ali lipico, ki prezimi in se s časom odene v jesenske barve ter jih obdrži do pomladi, če le ni prenizkih temperatur.

Čudovita in romantična kombinacija je jesenska anemona s hosto in navadno glistovnico. Tu izstopajo cvetovi anemone (izbirate lahko med belimi ali rožnatimi cvetovi), navadna glistovnica doda nežnost, hosta pa malo ozemljitve z večjimi listi.

Za balkone, ki so deležni veliko sonca, se bo super obnesla kombinacija grobelnika in kmečkih pelargonij, pri čemer je treba grobelnik bolj zalivati, saj potrebuje več vode. Če se začne agresivno razraščati in odvzemati prostor pelargoniji, ga je treba obrezati.

Če pa ste navajeni hitrega življenja in za rastline nimate toliko časa, si lahko balkon olepšate s kombinacijo različnih vrst sedumov, saj za lepo uspevanje ne potrebujejo veliko in skozi zimo spreminjajo barvo.

SADITEV

Za uspešno zasaditev najprej potrebujemo drenažni sloj. Na dno posode posujemo sekance, kamenčke ali glinopor. Nato sledi plast filca in plast zemlje za sajenje v posode. Po presajanju je zemljo treba zaliti, uporabimo lahko kupljeni vitaminski kompleks, ki bo spodbudil rast in okrepil rastline. Vsebino loncev nato zmerno in redno zalivamo z vodo, vendar ne smemo pretiravati, saj nam lahko rože zgnijejo. Po potrebi dodamo gnojilo z dodanimi vitamini.

Za osvežitev doma ne potrebujete nujno velike investicije. Prepričani smo, da se boste z osvežitvijo terase veselili jeseni in da vam bo to popestrilo prihajajoče hladne mesece.