Splanirano? Rezervirano?

Saj vem, da ste že naštudirali in rezervirali, a vendar je vredno še enkrat poudariti, da so prvomajski prazniki, za mnoge pa tudi počitnice, tik pred vrati. Vsi jih imamo radi. Ne poznam nikogar, ki se jih ne bi veselil. Kar pa ni pravilo za božično-novoletne ali pa na primer krompirjeve počitnice.

Prvomajske počitnice dišijo po prihajajočem poletju, izletih, piknikih, žaru in potovanjih. Pa tudi po optimizmu in številnih zaobljubah, ki jih želim izpolniti.  Zelo težko jih čakam in prehitro minejo.  Kot da življenje pred in po prvomajskih počitnicah ne obstaja, znam v nekaj prostih dni, torej praznike in dopust, stlačiti vse svoje upe, želje in dobre namere, ki niso uspele vzkaliti v zimski zaspanosti in pomladanski utrujenosti. Mimogrede še informacija za vse , ki še niste zaprosili za dopust: letos padeta 1. in 2. maj na sredo in četrtek. Dan boja proti okupatorju, 27. april, pa žal na soboto. Torej boste s tremi dnevi dopusta, če jih dobite, uživali kar devet prostih dni.

Popolne prvomajske počitnice

Prvotni načrt za »popolne prvomajske počitnice« vsako leto tam nekje v začetku aprila pri meni izgleda zelo optimistično. Prepričana sem, da bo med prvomajskimi končno dovolj časa in energije za:

 • Super izlet z družino: Da nadoknadimo izgubljene skupne trenutke, kaj novega vidimo, doživimo in poskusimo. Čim daljši, tem boljši.
 • Telesni in umski remont: Več spanja, gibanja, branja in zdrave prehrane. Meditacije in prebujanja s ptički.
 • Vsaj en res dober žur: Ta skupaj s pripravami in okrevanjem vzame kar nekaj časa in je v popolnem nasprotju s predhodno točko. A kdaj je časa več kot med počitnicami?
 • Prijatelji(ce): Resnično si želim preživeti čim več časa s prijatelji(cami). Hvaležna sem, da jih imam.
 • Piknik: Obvezen je vsaj en konkreten piknik z žarom, dobro družbo in veliko smeha. Zadovoljna sem z dobrimi čevapčiči, mlado čebulo in pivom. Rada pa imam tudi bolj prestižne kose mesa, ribe in pečeno zelenjavo.
 • Skrajšati seznam opravil: Odkljukala bom vsaj katero od nujnih neprijetnih opravil, ki jih sicer prestavljam v rubriko »ko bom imela čas«. Generalno čiščenje kleti, na primer.
 • Morje: Lahko čisto na kratko. Da namočim noge, pojem nekaj finega iz morja in dobim prve opekline.

Tako veliko načrtov in tako malo časa. Pa saj za to so počitnice, a ne?

Počitnikovati, dopustovati = počivati, ne delati

Slovenski etimološki slovar besedo počitnice razlaga s sledečimi sopomenkami: počivati, oddahniti si, prekiniti z delom, spočiti si. Prav tako besedo dopust pojasnjuje z dovoljeno odsotnostjo od dela.

Razlaga se precej razlikuje od dejanskega doživljanja in dojemanja dopusta, ko mnogi želimo v nekaj prostih dnevih doživeti vse, za kar se nam zdi, da smo sicer prikrajšani.

Kaj ni zelo pogosta misel, ko se vrnete z dopusta, da bi potrebovali vsaj še teden dni, da se spočijete? Tudi sama sodim v ta koš.

Potovanje k sebi

Minulo zimo sem bila malce prizanesljivejša do sebe, kakor znam biti sicer. Trudim se bolje upravljati s časom, ki mi je na voljo. Vsak dan si utrgam eno uro »počitnic«, najpogosteje na svežem zraku. Ker res nima smisla čakati na počitnice …

Za razliko od prejšnjih let prvomajskega oddiha še nisem do potankosti definirala. Spogledujem se z možnostjo, da bi si letos privoščila prve prave Počitnice. V pravem, etimološkem pomenu besede. Da se spočijem, ne delam nič posebnega in vnaprej načrtovanega. Kar malce nerodno mi je napisati, da bom letos najverjetneje kar lenarila. Kdo pa lenari med dopustom? Negotova sem edino glede tega, kako dolgo bom v resnici zdržala in kako so na moj eksperiment pripravljeni ostali člani družine.

Z majhnimi otroki

Če imate majhne otroke, se vam je ob prejšnjem odstavku verjetno naježila koža. In popolnoma vas razumem. Dejstvo je, da so družinske počitnice z majhnimi otroki za starša zelo naporne. Čim manjši ko so otroci, tem bolj so naporne.

Zato je po mojem mnenju najboljši recept za prvomajske počitnice z malčki ta, da se odpravite kam,  kjer se boste vsi počutili dobro. Prevoženi kilometri, prepešačene avenije in ogledane galerije vam bodo ostale v lepem spominu le, če jih ne bodo zasenčile družinske nevšečnosti.

V tolažbo vsem, ki se poistovetite z opisanim: otroci zelo hitro rastejo, se učijo in postajajo samostojnejši.

Nekaj idej za potepanje z malčki po Sloveniji:

 • Povsod po Sloveniji najdete odlične turistične kmetije s prenočišči, kjer dobro kuhajo, ni prevelike gneče in je veliko opcij za sprehode in kratke izlete. Navadno se na dvorišču najde še kakšno mini otroško igrišče in domače živali, ki animirajo otroke, da lahko vi v miru spijete kozarec vina.
 • Izlet v Ljubljano lahko za otroke dobi popolnoma novo dimenzijo, če vključite obisk Muzeja iluzij,  za malce starejše pa Hišo eksperimentov.
 • Slovenija ima odlične kolesarske poti, primerne tudi za majhna kolesa in dremajoče sopotnike na kolesarskem sedežu. Meni najljubša je kolesarska pot, ki se vije po Slovenskem primorju in naprej po hrvaški Istri. In pa kolesarska pot, ki vodi od Bohinja proti Bledu.
 • Za popoln mir in sprostitev obiščite Lipico in si privoščite vožnjo s kočijo. Otroci bodo navdušeni nad konji, vi pa nad popolno tišino in mirom okoliških pašnikov in drevoredov. Zen.
 • Otroci sicer niso vnaprej navdušeni nad hribolazenjem, a če vključite kakega pravljičnega junaka ali pravljično deželo, se jim motivacija močno dvigne. Kekčeva dežela kot ciljna destinacija preizkušeno deluje.

Piknik in prijatelji

Ob omembi prvega maja v Sloveniji ni mogoče zaobiti piknikov. Dobra hrana, veliko smeha, družina, prijatelji, lepo vreme. In moške debate, ko se rinejo okrog žara in si izmenjujejo kuharske nasvete. Peka na žaru je resnično lahko prava umetnost. Moji žar favoriti so:

 • riba iz morja v Dalmaciji, ki dobi poseben okus po lesu, s katerim kurimo;
 • vratovina, ki je sicer je maram preveč, a v Prekmurju je vedno odlična. Ravno prav sočna in ne premastna;
 • šampinjoni z gorgonzolo – ker so super dobri in me spomnijo na divji piknik pred leti v Posočju;
 • steak – srednje pečen. Mislim, da tu razlaga ni potrebna;
 • pečene bučke, ker pašejo k vsemu in jih lahko jem tudi, ko sem že popolnoma sita;
 • pa seveda škampi. Veliko škampov. Škoda, da niso cenejši.

Ni kaj, za popolne prvomajske počitnice bom organizirala piknik!  Če želite piknikirati izven domačega dvorišča ali pa tega nimate, priporočam spletno stran skupnosti ljubiteljev piknikov, kjer na enem mestu najdete obilico raznolikih lokacij za piknike:  https://www.pikniki.si/piknik-prostori/

Želim vam super prvomajske počitnice, kjerkoli že boste! 

Za konec pa še ena domoljubna v zvezi s prvim in drugim majem: Če sem dovolj natančno prebrskala dostopne informacije, v nobeni od ostalih članic Evropske unije praznik dela ne prinaša dveh dela prostih dni. Torej je Slovenija v tem edinstvena in to mi je všeč! Zelo všeč!