Ponudba pasjih storitev, pripomočkov, hrane, terapij in dopolnil se je v zadnjih letih tako razširila, da so lastniki  pogosto v dvomih, kje je meja. Običajno se ta določi glede na višino stroškov, ki so za lastnika še sprejemljivi.

Slovenci imamo radi hišne ljubljenčke. Največ – registriranih je okrog 230.000 – je psov. 30 % gospodinjstev ima vsaj enega psa, kar nas uvršča v zgornji del evropske lestvice. Lastniki jih pogosto doživljajo kot družinske člane, saj prinašajo srečo, zadovoljstvo in dokazano pozitivno vplivajo na dobro počutje. Kakovostna prehrana ter skrb za njihovo zdravje in dobro počutje sta samoumevni. Pri ostalih pasjih dobrinah pa sta meja samo domišljija in seveda denar.

Pasji žur

Pred časom sem bila povabljena na rojstnodnevno zabavo, ki sta jo prijatelja v zgodnjih tridesetih priredila za njunega dvoletnega Elvisa. Elvis je hišni ljubljenček, majhen luštkan pasemski kuža.

Živali imam rada. Tudi prijatelja sta mi pri srcu. Pa vendar sem bila malce skeptična. Kakšno darilo naj izberem, kdo še pride, kako tovrstne zabave izgledajo …? Ob brskanju po spletu je sledila ugotovitev, da so pasji rojstni dnevi očitno zelo priljubljeni. Najde se vse, od osebnih zgodb, do nasvetov, kaj skuhati, koga povabiti, do obsežne ponudbe daril.

Nadaljevalo se je tako: odločila sem se za šopek za gostiteljico in pasje kekse za slavljenca. Elvis je dobil še karirasto pelerino za dež, prehranske dodatke za lepšo dlako in senčnik za na morje. Zabava je potekala v ožjem krogu šestih odraslih in dveh kužkov. Prijetno druženje, vredno ponovitve. Debata je seveda nanesla tudi na stroške. In zaključka, da daš, kolikor pač želiš ali imaš. Elvis in mnogi podobni ljubljenčki v resnici so enakovreden družinski član. Ljubeča čustva in navezanost pa gonilo naših dejanj.

Pasji dopust

Elvis seveda tudi dopustuje. Skupaj s svojima lastnikoma, ki skrbno in potrpežljivo prilagajata svoje proste trenutke dejstvu, da so trije. Prilagoditi je treba destinacijo, postanke, poiskati počitniške namestitve in plaže, ki sprejemajo ljubljenčke. Tu so še copatki za razgret beton, hladilna ovratnica in hladilna odejica, potovalni vitamini, prehranski dodatki proti slabosti … Ponudba je tudi tukaj neomejena, odločitev pa prepuščena potrebam in željam psa ter lastnika.

Sicer je v Sloveniji na voljo kar precej pasjih hotelov, ki nudijo varstvo, če kužka ne želite ali ne morete vzeti s sabo. Tudi tukaj velja, da skoraj vse, kar želiš, dobiš … Cene seveda variirajo glede na storitev, v povprečju pa se gibajo med 15 in 25 evri za 24-urno varstvo.

Pasje zdravje

Pasje zdravje in nega zahtevata podobno skrb kot pri ostalih družinskih članih. Cepljenje proti steklini je obvezno, pri večini je potrebno občasno čiščenje zobnega kamna in nega dlake. Priporočljiva so še nekatera druga cepljenja in ampule proti zajedavcem.

Visoki stroški pa po navadi nastanejo, če psi zbolijo, potrebujejo oskrbo, zdravila, dietno hrano. Če so potrebne preiskave, operativni posegi in bolnišnično bivanje, stroški hitro narastejo na več sto ali tisoč evrov. Vendar pa prav pri zdravju lastniki praviloma najmanj oklevajo, kar je razumljivo vsakomur, ki se je soočal z bolnim ali poškodovanim hišnim ljubljenčkom.

Ob tem velja poudariti, da so cene veterinarskih storitev in zdravil za majhne pse nižje kakor za velike. Enako velja za striženje in nenazadnje prehrano.

Kaj pa stroški?

Koliko denarja boste v resnici porabili za psa, je odvisno predvsem od vas samih, seveda tudi od pasme, velikosti in individualnih pasjih potreb. Na končne številke vpliva mnogo dejavnikov in vaših odločitev. Zato spodnji izračun ni nujno natančen, naj pa vam služi kot opora, če razmišljate o nakupu.

NAKUP ALI POSVOJITEV ENKRATNI STROŠEK (V EUR)
KUPNINA PASEMSKEGA KUŽKA: Če se odločate za nakup pasemskega psa, ga kupite pri dobrem in preverjenem vzreditelju, ne pa tam, kjer ga boste dobili najceneje. Cena je odvisna od velikosti psa, pasme in vzreditelja. 300–1500 (najdražje pasme stanejo tudi več tisoč evrov)
POSVOJITEV KUŽKA IZ ZAVETIŠČA: Posvojitev kužka iz zavetišča vas bo stala približno 50 evrov. Tako boste rešili življenje in privarčevali pri začetni naložbi. cca 50
VETERINARSKI PREGLED, CEPLJENJE 85–250
SPANJE: Bo kuža spal v stanovanju ali zunaj v pesjaku? Z ležiščem lahko improvizirate. Če pa se odločite za nakup, je ponudba raznovrstna. 0–200
POVODEC IN OVRATNICA 15–60
Skupaj strošek nakupa ali posvojitve 150–2010
   
ŽIVLJENJE S KUŽKOM LETNI STROŠEK (V EUR)
HRANA IN PRIBOLJŠKI: Najmanjši kužki potrebujejo manj kot 100 g briketov na dan, največji pa več kot 700 g. Cene hrane variirajo tudi glede na kakovost. 300–1200
OPREMA IN IGRAČE: Žogice, vrvice, kosti za žvečenje so pomemben del pasjega življenja, tako za igro kot za šolanje. V celoti se jim ne boste mogli izogniti. Prav tako boste morali nadomeščati ostalo opremo, ki se obrabi ali izgubi. 20–120
NEGA: Stroški nege so v veliki meri odvisni od vrste psa in dolžine dlake. Poleg striženja, v kolikor je potrebno, potrebujete krtačo in preparate za kopanje. 20–400
ZDRAVJE: Obvezna cepljenja, zaščita proti zajedavcem (3–‍4‍× letno), prehranska dopolnila 80–300
ŠOLANJE: Ustrezno znanje potrebujejo tako lastniki kot psi. Veliko informacij lahko dobite na spletu, v knjigah in seveda na tečajih in šolah. Lepo vedenje in pasja poslušnost vsekakor zahtevata čas in tudi denar. do 300
NEPREDVIDENI STROŠKI: Bolezni ali nesreče, ki zahtevajo veterinarsko oskrbo. 50 do več tisoč
Skupaj letni strošek (brez nepredvidenih stroškov bolezni in nesreč) 435–2320

Pasji luksuz

Nekaj namigov za tiste z debelejšo denarnico:

  • Če želite na dvorišču postaviti luksuzno pasjo vilo, obiščite https://hecateverona.com/. Najcenejša različica je na voljo že za dobrih 30.000 evrov.
  • Luis Vuitton svoj prepoznavni stil ohranja tudi pri pasji kolekciji. Torbica za prenašanje manjšega psa vas bo stala okrog 3000 evrov, najcenejša pasja ovratnica pa je na voljo že za nekaj sto evrov.
  • Trenčkot modne hiše Ralph Laurent v bež barvi stane okrog 70 evrov.
  • Na www.lordlou.com boste našli čudovite izdelke za vašega ljubljenčka.