Ob obilju sadja in zelenjave, ki nam jih ponujata poletje in zgodnja jesen, bi bila prava škoda, če ga ne bi mogli uživati čez vse leto. Že res, da je po vloženo sadje in zelenjavo enostavneje skočiti v trgovino, a vlaganje ima svoj čar. In če ste tudi vi ponosno pobirali svoje pridelke, je jesen idealen čas, da si iz njih pripravite najljubše shranke za tiste dni, ko bo vaš vrt sameval.

Čeprav je jesen že tu in naši vrtovi niso več polni sveže sezonske zelenjave, je še vedno čas, da si napolnimo shrambo z okusnimi domačimi dobrotami. Naše babice so bile v pripravi ozimnice prave mojstrice! Res da priprava terja kar nekaj časa in truda, a je prav luštno opravilo, ki ga lahko združimo s prijetnimi izleti po gozdu ter zabavnim in ustvarjalnim preživljanjem prostega časa z družino. In kaj je lepšega kot sredi zime preliti testenine z domačo paradižnikovo mezgo ali odpreti kozarček dišeče marmelade ali vložene zelenjave? Zavihajte rokave in se lotite priprave okusnih shrankov, ki bodo razveseljevali vaše želodčke v mrzlih zimskih mesecih! Že poznate najpomembnejša pravila priprave ozimnice?

1. Popolna čistoča

Prvo in najpomembnejše pravilo pri pripravi ozimnice je čistoča! Celotna priprava mora potekati v brezhibno čistem okolju. Delovna površina, posoda, roke, kozarčki, pokrovčki, pridelek – vse mora biti čisto, še bolje sterilizirano! Nihče si ne želi, da njegova skrbno pripravljena ozimnica namesto v želodčku konča v smetnjaku

2. Sveže sadje in zelenjava

Pri izbiri sadja in zelenjave za vlaganje je pomembno, da izberete sveže, ne preveč zrele, nagnite ali poškodovane plodove. V mislih imejte, da mora hrana, ki jo shranite jeseni, zdržati več mesecev, zato je zelo pomembno, da izberete kvaliteto pred kvantiteto. Vse sestavine morate temeljito umiti, očistiti in osušiti.

3. Sveže sadje in zelenjava

Kozarci za vlaganje in pokrovčki morajo biti skrbno oprani in sterilizirani ter se popolnoma prilegati eden drugemu. Najlažje lahko kozarce sterilizirate kar v pečici, ki jo vključite na 100 stopinj Celzija in za 15 minut vanjo postavite kozarce.

Namig za prihranek: Ni treba vsako leto kupovati novih kozarcev ter pokrovčkov. Pred uporabo jih še enkrat zares temeljito očistite in preverite, da imate ustrezne pokrovčke, ki dovolj tesnijo. Vsak zarjavel in poškodovan pokrovček pa takoj zavrzite.

4. Polnjenje kozarcev

Kozarce morate vedno napolniti skoraj do roba! Pod pokrovčkom bo tako ostalo manj zraka in s tem manj možnosti za razvoj plesni in bakterij. Pazite tudi na rob kozarca, ki mora ostati čist, drugače se pokrovček ne bo povsem prilagal, zaradi česar bo zrak lažje uhajal v kozarec. Če vam kakšna kapljica uide na rob, ga očistite z vlažno in nato suho krpo, nič pa ne bo odveč, če rob premažete tudi z alkoholom.

5. Vroči shranki v vroče kozarce

Marmelade, kečap in omake je treba še vroče preliti v prav tako vroče kozarce. Najlažje bo, da ogret kozarec položite na kuhinjsko krpo in vanj z zajemalko do roba nalijte vroč pripravek. Previdno, da se ne opečete, saj so vse sestavine zelo vroče!

6. Hlajenje kozarcev

Vročo vsebino v kozarcih je treba hladiti počasi, v nasprotnem primeru se pod pokrovčkom ustvari vakuum. Napolnjene zaprte kozarce za nekaj minut obrnite na glavo, nato jih zopet obrnite na pravo stran, zložite, ovijte v debelo odejo ter pustite, da se počasi ohlajajo.

7. Označevanje z datumom in lepotni dodatki

Ko pripravljate ozimnico, natančno veste, kaj in kdaj ste shranili, a že čez nekaj mesecev boste na kaj pozabili, nekateri shranki pa si bodo preveč podobni, zato jih skrbno označite in pri tem pustite domišljiji prosto pot! Lično urejeni kozarčki dajo ozimnici čisto nov videz.

8. Shramba

Večina dela je za vami, sedaj morate samo še preveriti, če je konzerviranje uspelo. Preden ohlajene kozarce zložite v shrambo na police, preverite, ali so dobro zaprti. Poglejte še, če so pokrovčki rahlo vbočeni, kar pomeni, da pod njimi ni zraka, ki bi omogočil razvoj škodljivih bakterij in plesni.

Kaj vlagati? Bodite kreativni!

Vsako leto vlagate klasično ozimnico, kot so marmelade, kompoti, kečap, ajvar, paprika, gobice ipd.? Letos se odločite še za kakšno nenavadno kombinacijo, ki bo razvajala vaše brbončice v zimskih dneh! Poskusite na primer vložen češnjev paradižnik ali vložene hruške z začimbami, različno zelenjavo lahko shranite tudi v slanici, lotite se priprave sladko-kislih shrankov, kot sta reliš in čatni …

In še en namig: Domači shranki so lahko prav simpatično praznično darilo!