Ste kupili stanovanje ali pa že nekaj časa živite v njem in je čas, da ga obnovite? Prihajajoči meseci kar kličejo po osvežitvi doma. Prenove se lotite premišljeno. Najprej presodite, kaj vse je treba postoriti, nato si ustvarite vizijo, kakšno želite, da je stanovanje po prenovi. Od sanjskih fotografij, ki ste si jih ogledali na Pinterestu, do sanjskega stanovanja je dolga pot. Če je zalogaj (pre)velik, poiščite nasvet arhitekta. Posebno pozornost zasluži tudi iskanje in koordinacija vseh izvajalcev, od keramičarjev do pleskarjev …

Prenova stanovanja je sicer naporna reč, a ne poznam nikogar, ki bi jo obžaloval (ko je zaključena, seveda).

1. Ocena stanja

Najprej ugotovite, v kakšnem stanju je stanovanje in kaj vse želite prenoviti. Če v stanovanju že bivate, je ta korak enostaven, saj pomanjkljivosti poznate in z njimi vsakodnevno živite. Po drugi strani se prenove stanovanja, v katerem živimo, večina izogiba in jo prelagamo na »pravi čas«. Zato je smiselno, ko se zanjo odločimo, postoriti čim več.

Obnova. Pleskanje, zamenjava oken, rolet, popravilo inštalacij, osvežitev kopalnice, tlaki, zamenjava parketa ali drugih talnih oblog, kuhinja, vgradne stene, zamenjava pohištva, radiatorjev ali  kaj drugega. Če obnavljate stanovanje, v katerem živite, bo obnova terjala vse tisto, česar niste postorili ob vselitvi, in vse ostalo, kar se je v času bivanja obrabilo, pokvarilo, umazalo ali je odslužilo svojemu namenu.

Pripravite torej seznam del, ki jih nameravate opravili. Presodite, ali je smiselno vključiti arhitekta, in raziščite, katere mojstre boste potrebovali pri izvedbi. Še sreča, da imamo na voljo splet!

2. Vem, kaj hočem!

Kako naj izgleda stanovanje po prenovi? Ne glede na to, če boste prenovili naenkrat ali prenavljate po kosih, imejte izdelano predstavo o tem, kakšno stanovanje si želite. Danes je na voljo veliko zlahka dostopnih informacij in idej. Preglejte jih in izberite stil, ki vam je resnično všeč in ki bi bil primeren za stanovanje, ki ga obnavljate.

Bodite kreativni, po drugi strani pa realni. Verjamem, da vam je moderno opremljen, ogromen apartma, ki ste ga našli na spletu, noro všeč. In popolnoma v redu je, če želite nekaj takega zase. Racionalni ostanite pri karakteristikah, ki izvirajo iz samega prostora: velikanska okna, visoki stropi, prava svetloba v stanovanju in nenazadnje pogled na okolico so danosti, ki jih s prenovo težko dosežemo.

A kot rečeno na začetku: pomembno je, da veste, kaj hočete! S premišljeno obnovo, četudi ta poteka v več koraki, boste vedno bližje zamišljenemu: moderen parket, ki ga imate od lanskoletne obnove, se bo ujel z bež tapetami, s katerimi nameravate letos osvežiti nekaj sten. Vse skupaj pa bo super osnova za novo dnevno sobo v retro stilu, ki jo imate v načrtu za naslednje leto.

3. Načrti in vizualizacije


Ko veste, kaj hočete, idejo prelijte na papir. Poiščite referenčne fotografije ali sami skicirajte, kaj si želite. Poleg izgleda premislite še o praktičnih vidikih. Premislite, kje v stanovanju se veliko gibate, kam naj se odpirajo vrata, kje potrebujete stikala, priključke in ostalo. Kasnejše spreminjanje vas bo drago stalo. Če je treba, naj vam pomaga arhitekt. Ta vam lahko izdela tudi vizualizacije končnega izgleda, svetuje pri izbiri materialov in pohištva.

Če pa se odločite za preurejanje tlorisa in podiranje sten, je strokovni nasvet nujen. In če se tega koraka lotite v večstanovanjskem objektu, brez ocene strokovnjaka ne bo šlo! Ta ugotovi, ali gre za nosilne stene in kako bi poseg vplival na celotni objekt, ter pripravi oceno vpliva na statično trdnost objekta. Če iz navedenega sledi, da zamišljeni posegi v tloris niso mogoči, je to to! Raje se sprijaznite z obstoječim tlorisom ali iščite kompromise znotraj mogočega, kakor da pride do poškodb na objektu in odškodninskih tožb.

4. Popis del in materiala

Ko je ideja potrjena pri vseh družinskih članih, ki sodelujejo pri obnovi, sestavite seznam potrebnih del in materialov za obnovo. Določite tudi želeno kakovost materialov, ki jih nameravate uporabiti. Če boste ta del dobro opravili, boste kompetenten sogovornik za izvajalce, ki bodo obnovo izvedli. Kar zna biti zelo koristno in tudi stroškovno učinkovito – tako pri samem dogovoru in pogajanjih kakor tudi pri nadzoru nad izvedbo.

Natančen popis predvidenih del in želenih materialov je ključen tudi pri pridobivanju ponudb. Čim bolj natančno specifikacijo boste zapisali v povpraševanju, tem bolj primerljive bodo pridobljene ponudbe.

Če se projekta prenova lotevate kot sam svoj mojster, pa popis seveda ne bo dovolj. V tem primeru se je treba seznaniti s postopki, obnašanjem materialov in še čim. Če nimate izkušenj, se lotite samo manjših in enostavnejših opravil, kot je na primer pleskanje. Pa še tu velja opozorilo: ni tako enostavno, kot izgleda. Oziroma tudi če se vam zdi enostavno, je lahko končni izgled daleč od želenega. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da se vodnim in elektroinštalacijam povsem izogibajte oziroma jih prepustite mojstrom.

5. Cena?

Na koncu se seveda vse vrti okoli denarja.

Cena obnove je odvisna od količine posegov, vrste in kakovosti vgrajenih materialov, cene arhitekta, če ga najamete, in še česa. V tej fazi je že smotrno razpolagati s predračuni izbranih izvajalcev, kar vam omogoča boljši pregled in kontrolo načrtovanih izdatkov. Prav tako se pozanimajte glede pogojev nakupa materialov in opreme: ali so potrebni avansi, obstaja možnost obročnega odplačevanja in podobno.

Opremljeni z navedenim si boste lahko enostavno izračunali, koliko denarja imate privarčevanega in koliko vam ga – morda – manjka. Če je lastnih sredstev premalo, lahko prenovo financirate na številne druge načine: od različnih vrst kredita in obročnega odplačevanja pa do zvišanja limita. Tudi v tem delu se je modro posvetovati z bančnim svetovalcem glede optimalne rešitve.

6. Pa še o izvajalcih

Kolikor prenov, toliko različnih zgodb, v katerih imajo glavno vlogo takšni in drugačni mojstri. Dobrega izvajalca je težko najti, nanje se običajno dolgo čaka, morebitni zapleti pa se znajo razviti v prave živčne vojne in sčasoma v družinske legende.

Prav gotovo poznate koga, ki pozna koga, ki je plačal izvajalcu avans in ostal brez opravljene storitve. Ali kakšno podobno prigodo. Nikakor ne gre vseh izvajalcev metati v isti koš, veliko jih je izvrstnih in zaupanja vrednih, a kljub temu velja biti previden pri sami izbiri izvajalca, kakor tudi pri vnaprejšnjih plačilih. Na srečo je na spletu na voljo kar nekaj spletnih strani, ki olajšajo iskanje mojstrov različnih profilov. Meni je všeč spletna stran https://www.primerjam.si/.

Če boste v prihajajočih mesecih zakorakali proti prenovljenemu domu, vam želim čim manj preprek na poti. In seveda čudovit prenovljen dom!

Z dobrim kreditom lahko marsikaj spremenite

S krediti je povezanih veliko strahov, dvomov in najrazličnejših »urbanih mitov«, ki že zdavnaj ne držijo več. Prenesite odličen priročnik o kreditih in se prepričajte, da si lahko tudi vi privoščite financiranje, s katerim boste spremenili svoje življenje.
PRENESITE DOKUMENT
Image