verzija 28. 11 2022

Politika piškotkov

1. Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih shranimo na vaš računalnik ali mobilno napravo, ko obiskujete spletno stran www.sparkasse.si ali www.verjemivase.si. Naloge in vrste piškotkov so različne. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča (npr. piškotek o prijavi), nekateri so namenjeni izboljšanju vaše izkušnje (npr. shranjevanje vaših nastavitev, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastaviti), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje vašega obiska na spletišču, kar nam pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in vaše izkušnje z njo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo večji poseg v vašo zasebnost (npr. piškotki, ki omogočajo slednje čez več spletnih mest, in piškotki, ki omogočajo ciljano oglaševanje). Piškotki so lahko shranjeni le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje. Nekatere piškotke uporablja samo lastnik spletne strani, ki ste jo obiskali (ti. lastni piškotki), drugi piškotki lahko izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ti. third party cookies). V vsakem primeru je shranjevanje piškotkov pod vašim nadzorom, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabljate, hranjenje piškotkov onemogočite (več spodaj v poglavju Nastavitve in nadzor piškotkov).

Več splošnih informacij o piškotkih in zakonodaji najdete v smernicah Informacijskega pooblaščenca na www.ip-rs.si.Več splošnih informacij o piškotkih in zakonodaji najdete v smernicah Informacijskega pooblaščenca na www.ip-rs.si.

2. Upravljanje vaše politike zasebnosti z uporabo piškotkov na naši spletni strani

Pri vašem prvem obisku naše spletne strani vas v prekrivnem oknu vprašamo za dovoljenje uporabe piškotkov. Če dovoljujete uporabo piškotkov, kliknite na gumb »Sprejmi vse piškotke«. Nastavitev si bomo zapomnili za naslednji obisk. Pod točko 4 imate informacije in možnost upravljanja posameznih piškotkov.

3. Piškotki na tej spletni strani

3.1. Nujno potrebni in funkcionalni piškotki

Obvezno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je predvideno, oziroma tako, kot želite. Za uporabo teh piškotkov vaša privolitev ni potrebna in jih tudi ni mogoče deaktivirati preko funkcije te spletne stani. Na vašo napravo jih namestimo, ko obiščete našo spletno stran oziroma izberete določeno funkcionalnost spletne strani. Ti piškotki vam npr. omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, uporabo predizpolnjenih obrazcev, hranjenje vaših nastavitev npr. izbiro jezika, da jih ni treba ponovno preverjati na vsaki spletni strani, kar vam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo. Obvezni piškotki imajo minimalno dobo trajanja. Te piškotke uporabljamo izključno pri nas (upravljavec piškotkov je Banka Sparkasse d. d., Cesta v Kleče 15, 1000 Ljubljana).

Izvor Ime piškotka Namen Trajanje Upravljavec
verjemivase.si vv-piskotki, vv-analytics, vv-necessary, vv-functional, vv-profiling Piškotek, ki beleži, kateri piškotek je obiskovalec odobril. 1 leto Sparkasse
verjemivase.si PHPSESSID Piškotek omogoča delovanje spletnih strani Do zaključka seje Sparkasse
Funkcionalni piškotki

Izvor Ime piškotka Namen Trajanje Upravljavec
Alpheid in Net-Results _mauuid Piškotke nastavita orodji Alpheid in Net-Results, ki omogočata personalizirano vsebino na strani glede na uporabnikovo zanimanje. do 17 let Alpheid in Net-Results

3.2. Piškotki za spremljanje analitike

Analitični piškotki nam omogočajo analiziranje dogajanja na spletni strani (število obiskovalcev, identifikacija brskalnikov, ključnih besed), kar je prav tako zelo pomembno za dobro delovanje spletne strani. Za namestitev teh piškotkov potrebujemo vašo izrecno privolitev, ki jo podate tako, da v nastavitvah označite polje »piškotki za učinkovitost delovanja«. Svoje strinjanje lahko v nastavitvah (nekaterih) piškotkov kadarkoli umaknete. Namen uporabe in upravljavec je naveden v spodnji tabeli.

Izvor Ime piškotka Namen Trajanje Upravljavec
Google _utma, _utmz, _ga Piškotke nastavi orodje Google Analytics. Omogoča pregled statistike spletnega mesta. do 2 leti Google
Hotjar _hjid Uporablja se za razumevanje preferenc, zanimanja in izkušnje uporabnikov strani. 1 leto Hotjar
Hotjar _hjIncludedInSample Uporablja se za analitiko obiskov spletne strani. Do zaključka seje Hotjar
Google Analytics _gid Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Google

3.3. Piškotki za oglaševanje in profiliranje

so piškotki partnerskih storitev, ki omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo.

Piškotki za družbena omrežja omogočajo deljenje vsebine spletne strani na nekaterih družbenih omrežjih. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani.

Izvor Ime piškotka Namen Trajanje Upravljavec
Facebook _fbp, _fbp Piškotke se uporablja za namen oglaševanja in priporočanja vsebin na družbena omrežja. Vir: Facebook 70 minut Facebook
Facebook fr Piškotek se uporablja za potrebe statistike uporabnikov, ki pridejo iz Facebooka in za segmentacijo in oglaševalske kampanje na Facebooku. Vir: Facebook 1 mesec Facebook
Google CONSENT Ta piškotek vsebuje informacije o tem, kako končni uporabnik uporablja spletno mesto in informacije o tem, če je končni uporabnik pred obiskom omenjene spletne strani že morda videl kakšne oglase. Ne poteče Google

4. Kako upravljati piškotke?

Vsak uporabnik naših spletnih strani lahko nastavi, kateri tipi piškotkov se bodo namestili. Svojo izbiro o nameščanju piškotkov lahko kadarkoli spremenite(odstranite kljukico). Preden pa onemogočite določen tip piškotkov, preberite, čemu so namenjeni in kako jih uporabljamo. Nestrinjanje s piškotki ima lahko za posledico slabšo uporabniško izkušnjo, saj del vsebine ne bo pravilno prikazan in nekatere funkcionalnosti ne bodo delovale.

Izbiro piškotkov predstavljajo drsniki pred nanizanimi vrstami piškotkov. Za spremembo nastavitev piškotkov podrsajte drsnike, ko so v desno in modre barve so vklopljeni, ko so v levo in rdeče barve so izklopljeni. Tako lahko nadzirate, katere piškotke naša spletna stran namešča na vašo napravo.

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz svoje naprave, svetujemo, da se držite opisanih postopkov:

MOZILLA FIREFOX   GOOGLE CHROME   MICROSOFT EDGE   INTERNET EXPLORER   SAFARI (MAC)   SAFARI (iOS)   OPERA

Če je bilo soglasje za piškotke predhodno že oddano in je bilo pozneje izključeno prejemanje piškotkov v brskalniku, bo vaš naslednji obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru se bo znova pojavilo obvestilo o piškotkih.

Dodatna vprašanja

Vsa nadaljnja vprašanja o piškotkih nam lahko sporočite na email dpm@sparkasse.si