A ne bi bilo fino, če bi mobilne aplikacije namesto vas uredile dom? Nekatera opravila pametne napravice že zmorejo, posodo pa boste morali iz pomivalnega stroja še vedno zložiti sami. Zbrali smo nekaj odličnih mobilnih aplikacij, ki vam bodo pri tem zagotovo v pomoč.

#1 IKEA Place

Ravno pravi čas: s priselitvijo pohištvenega giganta IKEA v Slovenijo nam je tudi nakupovanje bližje. Z mobilno aplikacijo IKEA place lahko skozi virtualno resničnost preizkusite nešteto Ikeinih izdelkov in kosov pohištva, ki jih aplikacija projektira v vaš domači prostor. Tako lahko, preden se odločite za nakup, z lahkoto preverite ali bo Ikeina najmodernejša sedežna lepo dopolnila vaš dnevni prostor in če se bo ujemala z rumeno barvo vaših zidov.

#2 RoomScan Pro – floor plan app

Mobilna aplikacija lahko sama od sebe nariše tlorise vašega doma ali stanovanja! Kako, se sprašujete? Popolnoma enostavno – uporabnik mora le svoj mobilni telefon držati do stene ter se premikati vzdolž prostora, vse ostalo pa naredi aplikacija sama od sebe, saj skenira obseg sobe in generira tloris neposredno v aplikacijo. V nadaljevanju lahko uporabnik po tlorisu riše in si zapisuje naslednje poteze, povrh vsega pa dobi tudi izris – 3D model prostorov, ki jih je skeniral. Aplikacija je na voljo tako za operacijski sistem Apple kot za Androidne uporabnike brezplačno.

#3 My Measures + AR Measure

S to aplikacijo lahko na zvezek in svinčnik kar pozabite, saj boste imeli vse pomembne informacije o prostoru, predmetih ali pohištvu vedno pri roki. Aplikacija je predvsem uporabna za notranje oblikovalce, arhitekte, gradbenike, kot tudi za vse ostale ljubiteljske “mojstre”, ki pogosto skicirate različne objekte in dimenzije. Predmet enostavno fotografirate z mobilnim telefonom ter nato vpišete še ostale informacije, kot so dimenzije, koti ali pa priložite dodatne fotografije in jih opremite s komentarji. Vse skupaj pa lahko nato delite tudi z drugimi. Na voljo je brezplačno v App Store in na Google play.

#4 Room Paint

Zagotovo vas kdaj zamika, da bi osvežili stene v vašem domu in jih pobarvali iz klasične bele, pa za to nimate dovolj poguma. Z aplikacijo Room Paint lahko zelo enostavno preizkusite različne barve – možnosti je neskončno – vse kar morate storiti je, da skenirate stene prostora in nato izberete poljubno barvo. Aplikacija je dostopna brezplačno tako za uporabnike Androida kot iOSa.

#5 Home Design 3D

Home Design 3D je prava izbira za vse tiste, ki bi želeli videti, kako bo vaš dom izgledal vse do zadnjega detajla! Aplikacija je namenjena tako arhitektom kot tudi ljubiteljem arhitekture, ki v prostem času radi kreirate in opremljate. S Home Design 3D lahko načrtujete celoten objekt; narišete tlorise v 2D ali 3D, opremite prostore s pohištvom ter jih dekorirate. Svojo kreacijo pa nato shranite in delite med svoje prijatelje. Na voljo je brezplačno za operacijski sistem iOS, kot tudi za uporabnike Androida.

#6 Pinterest

Pinterest je prava zakladnica idej, fotografij in videov za vse ljubitelje “DIY” projektov in tudi za tiste malo manj spretne, ki si radi “spočijete” oči na lepih fotografijah. Pinterest presega meje dizajna; na njem lahko poiščete praktično vse (od božične dekoracije, do točno določene keramične ploščice, ki vam je bila všeč v trgovini in vas zanima, kako izgleda v prostoru). Aplikacija omogoča tudi skupno rabo in interakcijo z drugimi uporabniki.

Bonus za inspiracije izven mobilnih aplikacij

Za neskončne ideje in inspiracije pri opremljanju doma pa vam bodo poleg zgornjih aplikacij, zagotovo prišli prav tudi spodnji portali in kanali.

Oddaja Ambienti ( TVambienti in YouTube kanal Ambienti)

Za vse tiste, ki oddaje Ambienti še ne poznate – lahko vam obljubimo, da oddaj enostavno ne boste mogli prenehati gledat. V vsaki oddaji vas bodo popeljal skozi prelepe kotičke Slovenije, kjer so si slovenski in tuji lastniki nepremičnin ustvarili svoje domove. Poleg tega pa boste prav gotovo poglobili tudi svoje znanje o arhitekturnih in oblikovalskih rešitvah ter dobili številne inspiracije za ureditev stanovanja, hiše in okolice.

1001 ideja (1001ideja.si)

Bi želeli vnesti kanček sebe v vaš dom pa niste dovolj kreativni ali izkušeni, da bi se lotili lastnega projekta? Na spletnem portalu 1001 ideja boste našli točno to – ideje za opremljanje doma ali ureditev vrta ter številne kreativne ideje ter nasvete – od tega, kako lahko sami popravite razpoke na steni, do tega, kako izdelati lastno, vrtno pohištvo.