Novo leto, sveži začetki. Bo pospravljen dom ena izmed vaših novoletnih zaobljub? Naj vam olajšamo njeno izpolnitev z nekaj preprostimi nasveti. Za prevetritev svojega doma potrebujete trohico minimalizma. Pričnete lahko s slavno metodo Marie Kondo – vse, kar vam prinaša veselje, obdržite; vse, kar vam ne pomeni toliko, pa zavrzite ali podarite naprej. V sorodnem članku preberite, kako se znebiti premajhnih oblačil, starih igrač, odsluženih naprav in drugih nepotrebnih reči, ki zapolnjujejo kotičke vašega doma. Nato pričnite z uvajanjem svežih navad v svoj vsakdan – z njimi bo vaš dom resnično prostor, v katerem je prijetno bivati.

1. V čim krajšem času uredite svojo pošto

Zelo pogosto naša pošta roma iz nabiralnika direktno na kuhinjski pult ali jedilno mizo. Tam se dan za dnem nabira na ducate katalogov, kuverte z računi, razglednice z rajskih otokov … Kupček raste in raste ter čedalje bolj kazi urejeno podobo našega doma. Naš predlog za ureditev je sledeč: Še pred vstopom v stanovanje se znebite nepotrebne pošte, ki naj roma direktno v koš ali na kup za reciklažo. Zahvalite se pošiljateljem za razglednice, voščila in čestitke ter jih pospravite v zato namenjeno škatlo ali predal. Račune položite v pokončni organizator na vidnem mestu in se jih lotite, ko boste pripravljeni. Kjer je možno, pa se naročite na elektronsko pošiljanje, s čimer boste še dodatno zmanjšali papirnato navlako.

2. Po obrokih pomijte posodo

Saj vemo – s polnimi trebuhi po kosilu bi se najraje parkirali na kavč in počivali, ne pa pomivali gore posode, ki vas kliče s kuhinjskega pulta. Tudi če vam delo lajša pomivalni stroj, se vam včasih morda preprosto ne ljubi. Lažje bo, če boste o tem razmišljali kot le še o enem koraku vaše rutine, na primer: kuhanje, priprava krožnikov in pribora, obed in pospravljanje. Prižgite si radio, zraven malce zaplešite in bo minilo kot ena, dve, tri! Po opravljenem delu pa si le privoščite zasluženi počitek.

3. Pospravite posteljo

Preprosta navada, ki lahko precej doprinese k občutku urejenosti. Vaša postelja (verjetno) zaseda večino vaše spalnice, kajne? To pomeni, da če je postelja pomečkana, je razmetano vse – ali pa vsaj tako izgleda. Najbolje je, da se pospravljanja lotite takoj po tem, ko vstanete. Če v jutranjem napol zbujenem stanju radi pozabljate, si na mobilni telefon nastavite opomnik kakšno minuto po budilki. Po nekaj dneh ali tednih vam bo stvar prešla v navado, pa sploh opazili ne boste. Le predstavljajte si, kako prijetno se bo vsak večer uleči med lično pospravljene rjuhe!

4. Naj vaši nedokončani projekti ne obsedijo

Dolgi zimski večeri so popolni za ustvarjanje – od peke piškotov do popravil, umetnin in ročnih del. Če le gre, poskusite vsako stvar narediti do konca. Če vam ne uspe, pripomočke še pred spanjem postavite v zanje namenjeno mesto. Na primer če med gledanjem televizije pletete topel šal za hčerko, pletilke in volno pospravite na svoje mesto – tudi če menite, da boste naslednji dan nadaljevali. Vse polomljene ali pa pokvarjene predmete, ki že tedne ali mesece sedijo na polici in čakajo na popravilo, še enkrat preučite. Ali jih res lahko popravite in ali jih boste kasneje še uporabljali? Če je odgovor ne, jih raje zavrzite. Z le nekaj muje vaš dom ne bo postal odlagališče za napol narejene “naredi sam” projekte, temveč urejeno okolje, ki vas bo še toliko bolj spodbudilo k zimskemu ustvarjanju.

5. Nakupi naj bodo načrtni

To je ena izmed najpomembnejših navad, ki pa se je je verjetno tudi najtežje držati. Vsi smo namreč veseli, ko v naš dom priroma kakšen nov kos oblačila, mehka preproga ali pa palični mešalnik za tiste, ki radi merijo moči v kuhinji. A poskušajte v svoje življenje uvesti malce spremembe in o vsakem novem nakupu razmislite – pred nakupom novih kavbojk pretehtajte, ali vas v omari morda že čakajo podobne. Preizkusite lahko tudi pravilo en v omaro, en iz omare, kar pomeni, da se ob vsakem nakupu odločite, katerega starega kosa se boste znebili. V sorodnem članku odkrijte, kako v svoje življenje vnesti minimaliZEN – verjamemo, da bodo s takšnim razmišljanjem vaši nakupi precej bolj preudarni.

6. Preproste naloge opravite takoj

Če parafraziramo slovenski pregovor: “Kar lahko storiš danes v eni minuti, ne odloži na jutri.” Opravke, ki vam ne vzamejo veliko časa, opravite čim prej. Navlaka je namreč pogosto le rezultat odlašanja s pospravljanjem posameznih predmetov, dokler ne nastanejo kupčki in nenazadnje – kupi. Odnesite smeti v zabojnik, položite umazana oblačila v pralni stroj in postrgajte ostanke hrane s posode, preden se zasuši. Če boste odlašali, lahko minutna naloga preraste v takšno, ki bo trajala 10 minut ali več. V mislih imejte, da ste se vsakič, ko ste opravili neko nalogo, izognili neredu.

Pospravljen dom se torej začne pri minimalizmu. Če v vašem domu vlada kaos zaradi preobilice stvari, se poskušajte tistih nepotrebnih znebiti, preudarno pa se odločajte tudi o prihajajočih nakupih. V svoj vsakdan počasi uvajate čisto preproste navade, ki bodo sčasoma prešle v rutino – pospravljajte posteljo, pretehtajte nedokončane projekte in ne odlašajte z opravki. Zmorete, verjamemo v vas!