Cilji, ki si jih postavljamo, so najrazličnejši. Veliki in majhni, preprosti pa izjemno zahtevni, kratko- in dolgoročni, osebni, karierni in tako naprej. Vselej jih tlakujemo z dobrimi nameni, a ti niso dovolj, da zastavljeno dosežemo. Če želimo sanje uresničiti, si moramo postaviti časovni rok, pljuniti v dlani in svoj napredek redno spremljati. Idealno je, če imamo ob sebi nekoga, da nas opominja in spodbuja.

Zakaj ne bi vloge trenerja prepustili kateri od tisočev mobilnih aplikacij, s katerimi je preplavljen trg? Veliko jih je brezplačnih. Verjetno ne boste našli idealne, vam bodo pa orodja, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, pomagala izboljšati kakovost življenja in doseči tisto, kar je za vas pomembno.

#1 Health

Ne glede na operacijski sistem imate na svojem telefonu skoraj zagotovo aplikacijo Health. Gre za preprosto, a zmogljivo orodje, v katerem najdete ključne informacije o tem, kako aktivni ste – Health denimo pridno beleži število korakov, ki jih naredite vsak dan, lahko vam pomaga tudi, da spite in se prehranjujete bolje. Sami se lahko odločite, kaj vse boste aplikaciji zaupali in s katerimi drugimi orodji ter napravami jo boste povezali: spremljate lahko svoje aktivnosti v naravi ali telovadnici.

#2 Calm

Če bi morali na področju zdravja in dobrega počutja izpostaviti kakšen trend zadnjih let, bi bila to brez dvoma čuječnost. Gre za izraz, ki morda ni najbolj posrečen prevod angleške besede mindfulness, ponazarja pa zavedanje ter skrb za lastno zdravje ter dobro počutje – predvsem duševno. Gre za to, da naj bi si kljub natrpanemu urniku vsak dan vzeli nekaj minut čisto zase in se osredotočili na zadovoljstvo, svoje misli in občutke.

Vodilna aplikacija na tem področju je Calm. Takoj, ko jo odprete, vas bodo pozdravili nežni zvoki narave: šumenje dežja, šelestenje vetra, bučanje valov. Skozi kratke meditacije vodi uporabnika k zmanjšanju stresa, izboljšanemu spancu in umirjenosti, namenjena pa je tako začetnikom kot naprednim uporabnikom. Prisluhnete lahko tudi seansam za lahko noč; nekatere berejo znane osebnosti, denimo Matthew McConaughey in Stephen Fry. Do vseh vsebin lahko dostopate z letno naročnino v višini 40,99 evra, če jo uporabljate v ožjem obsegu, pa je aplikacija brezplačna.

#3 Toshl

Spravite svoje osebne finance v boljšo kondicijo s slovenskim trenerjem! Toshl je plod domačega znanja, aplikacija pa ima nekaj milijonov uporabnikov po vsem svetu. Z njo boste dobili natančen pregled nad vsemi svojimi stroški, razdelili jih boste lahko v kategorije in ugotovili, kam odteka vaš denar. Sledite lahko porabi na svojih kreditnih karticah, aplikacijo povežete z bančnim računom in upravljate finance v več kot 200 – tudi kripto – valutah. Kljub temu da “tošl” omogoča kup funkcionalnosti, je pregleden in preprost za uporabo.

#4 Splitwise

Greste s prijatelji velikokrat na pijačo? Posodite kdaj sestri nekaj deset evrov? Greste z družinskimi prijatelji večkrat na kosilo? Imate v najemniškem stanovanju cimra? Če si stroške med seboj delite, lahko to odslej počnete še bolj enostavno z aplikacijo Splitwise. Tudi če se sčasoma dolg počasi nabira, bo aplikacija to beležila, zato lahko dolg vrnete z enim samim večjim nakazilom. Splitwise vas prijazno opomni, da denar vrnite oziroma da vam ga dolgujejo.

Še namig: Več o čistih računih in z denarjem povezanih odnosih lahko preberete v sorodnem članku.

#5 Evernote

Potrebujete osebnega asistenta, ki si bo zapomnil vse vaše pomembne misli, shranil nakupovalni listek in seznam opravil, ki vas čakajo, preden se odpravite na morje? Evernote si zapomni vse. Najljubši recept, ki ste si ga zapisali pred dvema letoma, lahko med zapiski zlahka poiščete in delite s sodelavko, v aplikacijo pa lahko preprosto shranite tudi risbe svojih otrok. Aplikacija zna izkoristiti tudi glasovne ukaze – Google in Siri razumeta Evernote.

#6 Duolingo

Se vam zdi portugalščina zapeljiva? Bi radi pred potovanjem v ZDA utrdili svoje znanje angleščine? Se morate naučiti nekaj korejskih besed? Z Duolingom se uči brati, pisati, razumeti, izgovarjati in govoriti tuje jezike že več kot 300 milijonov ljudi. In v čem je skrivnost uspeha? Aplikacija je zabavna: 30 jezikov se boste učili skozi mini igrice, ob katerih se zabavate in celo tekmujete z drugimi ter tako ohranjate motivacijo. Duolingo je inteligenten, saj vsako lekcijo prilagodi vam. Pa še brezplačen je!

#7 Quit it

Še vedno kadite? Razvade se lahko poskusite znebiti tudi z mobilno aplikacijo. Na voljo je cel kup brezplačnih orodij: Quit it je čisto enostaven motivacijski program, ki pomaga kadilcem prenehati kaditi, one, ki so se cigaretam že odpovedali, pa motivira, da razvadi ne podležejo znova. Prešteva namreč cigarete, ki jih niste pokadili, sproti prikaže, koliko denarja ste prihranili, in vas opomnim kateri so koristni učinki prenehanja kajenja. Ko boste po nekaj tednih videli, koliko denarja ste prihranili, boste presenečeni in veseli – ne pozabite se nagraditi!