V začetku junija je v pritličju palače Evropa oziroma Tavčarjeve palače v Ljubljani na Gosposvetski 2 svoja vrata na široko odprla nova poslovna enota banke Sparkasse – Kavarna Evropa. Že na prvi pogled drugačna bančna poslovalnica predstavlja edinstven koncept bančništva, v katerem sta združeni banka in kavarna.

V kavarno Evropa se vrača življenje

Na križišču med današnjima Gosposvetsko in Slovensko cesto je leta 1869 zrastla z dunajsko arhitekturo navdahnjena Tavčarjeva palača s hotelom in restavracijo. Takratna Cafe Evropa, gosposka kavarna, je v neorenesančni stavbi meščanom ponujala kavo, kapučino in možnost druženja, kramljanja ali zgolj opazovanja uličnega vrveža.

Kavarniški utrip je v zadnjih sedemdesetih letih mnogokrat menjal svoj tempo, današnja palača Evropa pa je s sodelovanjem banke Sparkasse in kavarne Cacao spet dobila kavarno, ki je več kot samo to.

Banka s kavarno, kavarna z banko?

Odgovor je enostaven – ko želite kavo, kavarna; ko rabite banko, banka. Gre za popolnoma nov koncept bančništva, ki komitentu in bančnemu svetovalcu omogoča komunikacijo v sproščenem in prijetnem okolju. Kljub temu da je v današnjih časih večina bančnih storitev hitro in enostavno dostopna preko mobilnega telefona, je namreč osebni odnos s finančnim strokovnjakom še vedno zelo pomemben pri vseh (večjih) finančnih odločitvah v življenju.

Ohranitev identitete prostora

Prenova dela nekdanjih prostorov kavarne Evropa je potekala pod budnim očesom arhitektke Mete Javh Hribar. Zasnova notranjosti je temeljila na združitvi dveh zelo različnih dejavnosti, banke in kavarne, hkrati pa je bila želja ohraniti duh preteklega časa, ga posodobiti in umestiti v sedanjost. Rdeča nit prostora so lesene letve, svetloba pa obliva prostor skozi velika okna, skozi katera je tudi danes mogoče opazovati mestni vrvež kot nekdaj. Eno od sten krasi velik lesen logotip banke Sparkasse, sestavljen iz kock iz štirih vrst lesa, na katere bodo kmalu vgravirana motivacijska sporočila zaposlenih, strank in partnerjev banke.