Tako redna zaposlitev kakor samozaposlitev imata prednosti in slabosti. Preverite, katere so in kako bi ustrezale vam.

Biti redno zaposlen je prav fino

Biti redno zaposlen oziroma hoditi v službo je prav fino. Še posebej če so sodelavci prijetni in delovne razmere znosne. Ve se, kdaj pride plača, kaj se od nas pričakuje in koliko ur dnevno naj bi bili na voljo delodajalcu. Ve se, koliko dopusta nam pripada in kaj sledi, če zbolimo. Prihodnost se nam zdi predvidljiva in varna. Kar je še posebej cenjeno v časih gospodarske negotovosti, ki smo jim priča.

Kljub vsemu si mnogi zaposleni želijo zamenjati delodajalca ali kariero. Ta misel se pogosto pojavi v povezavi s slabimi odnosi, slabim vodenjem ali ob preobilici dela. Tudi do nedavnega opevano delo od doma se je letos pri mnogih zaposlenih izkazalo kot mukotrpno in manj prijetno od sprva načrtovanega.

Nedavna raziskava zaposlitvenega portala Moje delo, objavljena na njihovi spletni strani, je pokazala zanimive rezultate: kar 60 % sodelujočih v raziskavi išče novo službo. Zagotovo so med iskalci tudi taki, ki zbirajo pogum, da bi »šli na svoje«.

Tudi na svojem je lahko prav fino

Tudi biti sam svoj šef je lahko prav fino! Še posebej če posel gre in nas delo veseli. Če smo od prej navajeni redne službe, je treba zamenjati vzorce razmišljanja in način delovanja. Čim prej je treba sprejeti dejstvo, da podjetništvo ni služba. Je način življenja.

Vendar pa tudi mnogi samozaposleni in mali podjetniki obupavajo nad poslovanjem in trenutnimi razmerami. Ko si na svojem, prihodki niso samoumevni. Ni regresa in plačane bolniške. Vsak mesec je treba poravnati obveznosti do države. Samozaposleni so še posebej na udaru med koronakrizo. Marsikdo bi z veseljem presedlal na redno službo in osemurni delavnik.

Ste tudi sami na poklicnem razpotju? Naj vam bo pri odločanju o vašem naslednjem kariernem koraku v pomoč spodnje pisanje.

Katere so prednosti redne zaposlitve, ki jih boste pogrešali, če se samozaposlite?

Rutina, stalnost in vodenje.

Če z veseljem hodite vsak dan v službo, imate radi rutino in vam ustreza, da vas vodijo drugi, je redna zaposlitev prava za vas. Na svojem tega ne boste deležni oziroma je v celoti odvisno od vas samih, kako se boste organizirali in motivirali.

Zaposleni delajo, za vse ostalo poskrbi delodajalec.

Dolžnost delodajalca je, da poskrbi za delovna sredstva, prostor in ustrezne pogoje. Zaposleni se tako lahko osredotočijo na svoje delo. Samoumevno? Da, dokler ste zaposleni. Nikakor ne, če ste na svojem.

Plača bo!

Ve se, kdaj in kolikšna bo plača. Tudi bolniška odsotnost je plačana in to že od prvega dne izostanka naprej. Plačana malica in povrnjeni stroški poti na delo in z dela so obvezni dodatek k plači. Izplačuje se regres. Če imate srečo, še božičnica in 13. plača. Dobri delodajalci zaposlenim plačujejo tudi dodatno pokojninsko zavarovanje in druge bonitete. Prihodnost redno zaposlenega se zdi varna in predvidljiva.

(Brezplačno) izobraževanje

Uspešne organizacije brez izjeme vlagajo v izobraževanje svojih zaposlenih. Cene kakovostnih izobraževanj so visoke in samozaposleni, ki želijo biti v koraku s stroko in svežimi znanji, si jih morajo plačati sami.

Zakaj bi se torej sploh kdo odločil iti na svoje?

Le kako bi se kdo lahko odločil za podjetništvo ob vseh prednostih, ki jih nudi redna zaposlitev? Vprašanje je več kot na mestu. Na samostojni poti, še posebej na začetku, so prihodki negotovi, prav tako socialna varnost.

So pa prednosti, ki jih redno zaposleni pogosto pogrešajo:

Občutek svobode

Le kdo si ne želi biti gospodar svojega časa in življenja? Občutek svobode ni samoumeven in ob neuspehih hitro splahni. Krepijo ga odgovornost, samodisciplina in ciljna usmerjenost.

Sam svoj šef

Če ste radi sam svoj šef, ste pravi za na svoje. Nikomur (razen sebi!) vam ni treba polagati računov.

Štejejo rezultati in številke na računu

V celoti ste zaslužni in odgovorni za poslovanje in rezultate. Če gre, je veselje nepopisno. Kadar ne gre, je treba še bolj zavihati rokave in vztrajati.

Iskanje krivcev in prelaganje odgovornosti na druge se hitro izkaže kot nepotrebna izguba časa.

Pozabite na osemurni delovnik

Pri večini zaposlenih je delovni dan določen s predpisanim delovnim časom, ko ste na razpolago delodajalcu. Temu sledi načrtovanje vseh ostalih aktivnosti. Ko ste na svojem, se ta meja zabriše oziroma si dnevne obveznosti prilagodite, kot vam najbolje ustreza.

Fitnes opoldan ali dopust v ponedeljek? Delovna nedelja in sestanek v petek zvečer? Zakaj pa ne. Delo se ne opravi samo, na srečo pa lahko sami odločate, kdaj in koliko boste delali. Je to za vas dobra ali slaba novica?

Kaj je še dobro vedeti, če greste na svoje?

Ob ustanovitvi boste verjetno odprli še poslovni račun. To sicer ni obvezno. Samostojnim podjetnikom zakonodaja omogoča, da poslujejo kar s svojim osebnim račun. V katerih primerih je to smotrno, preverite na povezavi.

Od ustanovitve podjetja naprej boste morali plačevati obveznosti do države. Zato, če je mogoče, podjetje ustanovite šele, ko imate zagotovljen vsaj minimalni finančni tok.

V prvih treh letih poslovanja samostojni podjetniki državi plačujejo znižane prispevke, kar je zelo dobrodošlo. Poleg obveznosti do države je treba računati še na druge mesečne stroške, na primer strošek telefona, računovodstva, najemnin in podobno.

Če se ukvarjate s proizvodnjo ali prodajo izdelkov, boste na začetku podjetniške poti potrebovali še dodatna sredstva za nakup surovin ali izdelkov, stanejo tudi zaloge.

Pomanjkanje sredstev v fazi razvoja podjetnikom pogosto onemogoča predvideno rast. Morda bo treba razmisliti o kreditu. Vsekakor pa velja spremljati tudi razpise Ministrstva za gospodarstvo in agencije Spirit, namenjene zagonu podjetništva. Tovrstne spodbude so dobrodošla podpora poslovanju, nikakor pa naj ne bodo edini razlog za ustanovitev podjetja.