Prispel je čas dolgih večerov, svetlikajočih se mestnih ulic, dišečih piškotov, božičnih melodij, ki se jih v resnici nikoli ne naveličamo, in seveda – čas obdarovanja. Ves december iščemo najlepša darila za najbližje, takšna, ki bodo najbolje pokazala, da jih imamo radi in da nam je mar. A vsi vemo, da je lažje na hitro seči v žep kot pa podariti svoj dragoceni čas – prav zato je ta toliko bolj cenjen. Pripravili smo nekaj predlogov za darila, za katera ne boste zapravili veliko, kljub temu pa boste zapolnili srca svojih bližnjih.

#1 Za partnerja

Kako lepo se je včasih spominjati preteklih lepih trenutkov, potovanj in rojstnih dni! Včasih smo takšne spomine skrbno hranili v fotoalbumih, danes pa se pogosto izgubijo na računalnikih in pametnih telefonih. Svoji ljubljeni osebi izdelajte album s slikami; na spletu najdete številne aplikacije, ki vam omogočajo naročanje albuma z izborom digitalnih fotografij. Pričnite s tistimi najstarejšimi, ko sta se spoznala in zaljubila, nato pa po kronološkem vrstnem redu nadaljujte vse do današnjih dni. Fotografije opremite tudi z napisi, kratkimi anekdotami in letnicami (če se jih seveda spomnite): “Najino prvo stanovanje, 2003,” in “Aljaževi prvi koraki, 2005,” ali pa: “Vožnja v Italijo, preden sva ostala brez bencina in sva morala štopati do Trsta.” Zagotovo se bosta ob spominih nasmejala in občutila tisto pravo toplino, ki je bistvo preživljanja praznikov z najbližjimi.

#2 Za malčka

Če se dobro znajdete s peresom, lahko svojemu otroku podarite unikatno zgodbico. Napišite kratko, a prikupno pravljico, v kateri otrok nastopa kot junak. Pustite svoji domišljiji prosto pot in zagotovo se vam utrne kakšna zares zanimiva ideja – morda pa hkrati v pisanju najdete svoj novi hobi. Verjamemo, da bo malček svojo zgodbico želel poslušati ali brati še dolgo po božiču.

#3 Za nadobudnega študenta ali študentko

Ko se vaš otrok odpravi v širni svet, je sprva morda navdušen nad obilnim izborom pojedin s študentskimi boni, a kaj kmalu začne pogrešati domačo hrano. Namesto da izpitno obdobje preživlja ob juhi iz vrečke in dostavi iz kitajske restavracije, naj si raje pričara delček doma. Podarite mu kuharico z njegovimi najljubšimi recepti – a ne takšno s knjigarniške police. Raje v prazen zvezek zapišite recept za njegovo/njeno najljubšo zelenjavno juho, orehove kifeljčke, kot jih je pekla babica, preproste testenine s paradižnikovo mezgo ali pa zrezke v gobovi omaki, ki si jih največkrat poželi, ko se po dolgem študijskem tednu vrne domov. Takšno darilo mu/ji bo ostalo še dolga leta po študiju, vaše kuharske mojstrovine pa se morda prenesejo tudi na vnuke.

#4 Za starše

Mnoga domača opravila z leti postanejo zahtevnejša, zato lahko staršem podarite svoj čas. Na šaljiv način oblikujte kupon in nanj zapišite opravilo, ki ga boste opravili ali pa opravljali dlje časa namesto njih. Boste hodili po nakupih, očistili kopalnico, skuhali kosilo ali urejali vrt? Izberite tisto opravilo, s katerim jih boste lahko najbolj razbremenili in jim polepšali dni. Če pa vas takšne usluge ne bodo preveč obremenjevale, jih lahko opravljate še dolgo po tem, ko bo kupon “potekel”. Vaši starši vam bodo zagotovo hvaležni.

#5 Za prijatelje

Vsi smo veseli dobrot in darilc, narejenih z ljubeznijo. Prijateljem lahko za božič podarite lično zapakirane doma narejene poslastice – višnjevo marmelado, vložen kompot, paradižnikovo mezgo ali pa stekleno posodo, polno dišečih piškotov izpod vaših rok. Lahko se lotite tudi malce zahtevnejših projektov; na spletu poiščite recepte za domačo kozmetiko. S čisto naravnimi sestavinami lahko ustvarite sladkorni piling za telo, trdo milo ali pa kopalno bombo. Poigrajte se z aromatičnimi zelišči in sestavinami, ki jih že najdete v kuhinjski omarici – presenečeni boste, koliko različnih kombinacij lahko sestavite.

#6 Za partnerjeve starše

Starejši nadvse radi govorijo o svoji mladosti in spominih, a žal pogosto ne najdejo sogovornika. Podarite jim možnost, da se izpovejo, tako da jim podarite preprost zvezek z vprašanji. Na vrh vsake tretje strani zapišite eno vprašanje ali trditev, na primer: Povej mi o svoji hiši iz otroštva. Zapiši, na kaj v življenju si najbolj ponosen/-‍a. Kateri je tvoj najlepši spomin na mamo? Kaj si najraje počel/-a s prijatelji, ko si bila star/-a šestnajst let? Poskusite zapisati čim več zanimivih vprašanj, na katera naj odgovori v naslednjem letu, saj bodo služila kot povod za pogovor z vami, z vašim partnerjem, z vnuki. Začutili boste, kot da jih ponovno spoznavate.

#7 Za brata ali sestro z majhnimi otroki

Mladi starši včasih potrebujejo le malce miru in časa zase, da si odpočijejo od otroških vragolij. Za praznike jima podarite novoletno voščilnico, vanjo pa zapišite, da jima za vikend po izbiri zagotavljate varstvo otrok. Ti bodo zagotovo veseli počitnic pri teti ali stricu, še posebej če boste skupaj počeli kaj zanimivega. V petek jih pojdite po končanem pouku iskat v šolo, v nedeljo popoldne pa jih odpeljite domov k spočitim in hvaležnim staršem.

Darila, v katera vložimo čas in svojo osebno noto, so mnogokrat bolj cenjena od dragih nakupov tik pred zdajci – tudi če zanje porabimo manj denarja. Letošnje praznike razveselite svoje najdražje s prav posebnimi darilci, ki jim bodo še dolgo ostala v spominu in srcih.