Z vstopom v leto 2020 bomo zaokrožili prvih dvajset let novega tisočletja. Čaka nas prestopno leto, ki prinaša kar nekaj datumov, ki si jih velja zapomniti.

Januar

Prvi mesec novega leta nam bo postregel z dvema prostima dnevoma, 1. in 2. januarjem. V petek, 3. 1., bodo šolarji imeli počitnice, tako da se bo življenje v mnogih podjetjih in ustanovah vrnilo v ustaljene tirnice šele 6.1.

Januar bo torej kratek, kljub temu pa prinaša kar nekaj zakonodajnih novosti. S prvim januarjem 2020 se višina minimalne plače dvigne na 700 evrov neto.

Prav tako čakajo vse, ki se bodo upokojili po prvem januarju 2020, višje pokojnine. Tistim, ki se kljub izpolnjenim pogojem za upokojitev ne bodo odločili, nova zakonodaja prinaša posebne spodbude.

Minimalna urna postavka se poveča tudi študentom, ki opravljajo študentsko delo. Od 1. 1. 2020 naprej ta znaša 4,56 EUR neto.

Začele bodo veljati tudi spremembe Zakona o dohodnini. Podrobnosti najdete v Uradnem listu Republike Slovenije št. 66, objavljanjem 5. 11. 2019.

Februar

Februar bo štel 29 dni in nam bo postregel z dvema zanimivima datumoma, 2. 2. 2020 in 20. 2. 2020. Slednji naj bi bil po mnenju numerologov idealen za poroko.

Dela prostih dni ne bo, saj pade Prešernov dan na soboto. Maskirali se bomo 25. februarja, v tednu zimskih počitnic za učence jugovzhodne Slovenije. Teden prej, od 17. do 21. 2., bodo počitnikovali učenci osrednje in zahodne Slovenije.

V prvem tednu februarja ne pozabite oddati vloge za vzdrževane družinske člane, ki se bo upoštevala pri odmeri dohodnine, do konca februarja pa napovedi za odmero dohodnine iz oddajanja premoženja v najem ter napovedi za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite in dividende.

Precej velika novost se obeta na področju zdravstva. Od 1 .2. 2020 naprej ne bo več bolniških listov »na papirju«, saj prehajamo na e-bolniške liste.

14. in 15. 2. 2020 bodo potekali informativni dnevi za šolarje in dijake.

Marec

Marca poteka vpis otrok v javne vrtce. Prav tako potekajo prvi vpisi na fakultete. Prijavo je potrebno oddati najkasneje do 20. 3. 2020.

April

Devetošolci morajo prijave za vpis v izbrano srednjo šolo oddati najkasneje do 2. aprila.

8. aprila bo luč sveta ugledal novi, že 25. James Bond.

Dela prosta bosta dva aprilska ponedeljka: velikonočni ponedeljek (13. 4.) in dan boja proti okupatorju (27. 4.).

Prvomajske šolske počitnice bodo trajale od 27. aprila do 1. maja 2020. Če boste vzeli tri dni dopusta, boste uživali devet brezdelnih dni.

Maj

Prvomajska praznika, 1. in 2. maj, padeta na petek in soboto. Takoj za prazniki in počitnicami, 5. maja, se bodo pričeli pisni maturitetni preizkusi za srednješolce ter nacionalna preverjanja znanja za osnovnošolce.

Sredi maja potekajo avdicije otrok za sprejem v glasbene šole.

Med 12. in 14. majem bomo spremljali izbor za najboljšo pesem Evrovizije.

Junij

V začetku junija se na fakultetah začne spomladansko izpitno obdobje. V istem terminu poteka vpis učencev v izbrane srednje šole.

V sredini meseca, 12. 6., se bo pričelo evropsko nogometno prvenstvo.

Junija bo dela prost dan državnosti, ki pade na četrtek. To je tudi prvi dan osnovnošolskih in srednješolskih počitnic, saj se šolska vrata zaprejo dan pred državnim praznikom.

Julij

Julij bodo zaznamovali dopusti in športni dogodki. Finale evropskega nogometnega prvenstva se bo odvil 12. 7. v Londonu.

Najpomembnejši športni dogodek leta poletne olimpijske igre pa bodo od 24. 7. do 9. 8. 2020 potekale v Tokiu. Glede na osemurno časovno razliko med Tokiem in Ljubljano bomo tekme spremljali v popoldanskih in večernih urah.

Avgust

Tudi avgust bo v znamenju dopustov in olimpijskih iger. Dela prostih dni ne bo, saj bomo Marijino vnebovzetje slavili v soboto. Tudi sicer bo kar nekaj praznikov v letu 2020 padlo na vikend, tako da bomo dela prosti kar pet dni manj kot v letu 2019.

Prvo polovico avgusta zaznamujejo parlamentarne in sodne počitnice.

Še največ dela čaka študente, ki se bodo pripravljali na jesensko izpitno obdobje, to se namreč prične konec avgusta.

31. 8. se zaključi drugi prijavni rok za vpis na fakultete.

September

Novo šolsko leto za osnovnošolce in dijake se bo pričelo v torek, 1. 9. 2020.

September napoveduje prihod skorajšnje jeseni in s tem letnim časom povezane stroške.  Šolske potrebščine, vadnine, članarine, kurjava … Kako se spopasti z njimi, preverite na https://verjemivase.si/denar/jesen-cas-zetve-ali-financnih-skrbi/

Oktober

1. 10. sedejo za študijske klopi še študentje.

Dan reformacije in dan spomina na mrtve bomo v letu 2020 obeležili v soboto in nedeljo.  Tako boste morali vzeti kar pet dni dopusta, če boste želeli preživeti krompirjeve počitnice z otroki.

Lahko se odpravite v Dubaj, kjer se 20. oktobra odpre svetovna razstava Expo 2020.

November

November si bomo zapomnili po59. volitvah za predsednika Združenih držav Amerike. Potekale bodo 3. novembra. Inavguracija bo po tradiciji potekala šele januarja 2021. V Sloveniji naslednje leto ne bomo volili.

December

In že smo pri veselem decembru. Božič bomo praznovali v petek, 25. 12. 2020, silvestrovali pa bomo v četrtek.

Naj bo izjemno, srečno in zdravo!