30 izrazov za začetek mreženja. Triki, kako pristopiti, ko se mrežite. Kako postati mojster mreženja? To so le trije od udarnih naslovov, na katere boste naleteli, če spremljate katerega od kariernih portalov. Da je mreženje pomembno, drži kot pribito. Pristna poznanstva so naš socialni kapital, pomagajo bodisi pri iskanju poslovnih strank ali pri grajenju kariere. Kaj pa če mreženja v resnici ne marate?

Poznam ljudi, ki so naravnost nadarjeni za mreženje. Z veseljem in lahkoto hodijo na vse vrste dogodkov, ki vsaj malo dišijo po mreženju. Vse poznajo, vse vedo, z vsemi so prijatelji. Sama mreženja na družabnih dogodkih, ki so mreženju namenjeni, pravzaprav ne maram.  Ne verjamem pretirano v pristnost medsebojnih odnosov, ki so v osnovi vzpostavljeni zaradi višjih ciljev. V tem primeru poslovnih ali kariernih. Kar se mene tiče, je potreben vsaj še kanček energije, ki novemu poznanstvu omogoči, da preraste v zaupanja vreden odnos.

Dobra novica zame in meni podobne je, da si mreženje lahko delno prilagodimo po svojih željah in da je priučljivo …

Mreženja se lahko priučite

Mreženje je priučljiva veščina.  V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je mreženje opredeljeno kot »vzpostavljanje in ohranjanje stikov, namenjenih izmenjavi informacij ter razvijanju poklicnih in družabnih interesov«.

Še več dobrih novic:

  • Mreženje poteka v vseh sferah življenja – na poslovnih dogodkih, kulturnih in športnih prireditvah, v klubih, združenjih, krožkih … Pojavljajte se tam, kjer ste sproščeni in se dobro počutite. Poudarek velja besedni zvezi »pojavljajte se«.
  • Če se ne morete izogniti dogodku, ki vas prav nič ne mika, se ustrezno pripravite nanj! Povabite še koga, da boste imeli družbo. Pozanimajte se, za kakšen dogodek gre, koga lahko tam pričakujete, kako naj bi se oblekli.
  • Pripravite se na neizogibna vprašanja, ki vam jih bodo zastavljali potencialni sogovorci: S čim se ukvarjaš? Kaj te je pripeljalo sem? Kaj se trenutno dogaja v tvoji panogi? Poznaš …? Mreženje nekateri, še posebej mlajši in neučakani, enačijo s hitrim sklepanjem poslov. Če vaš odgovor ne bo v skladu z njihovimi pričakovanji, se bodo tovrstni sogovorci kaj hitro osredotočili na naslednjo žrtev.
  • Pametni poslušajo! Neverjetno je, kako zelo radi ljudje pripovedujemo o sebi. Trenutek tišine, ki se zgodi med novopečenima znancema, naj traja tako dolgo, da bo sogovornik začel pripovedovati. Z veliko verjetnostjo o sebi. Prav gotovo vam lahko pove kaj zanimivega ali za vas pomembnega.
  • Pojdite na splet! Spletno mreženje ne more nadomestiti pristnih medsebojnih odnosov, graditi kredibilnosti in medsebojnega zaupanja. LinkedIn ali Facebook, na primer, lahko prevzemajo funkcijo oglasne deske, na kateri se »oglašujemo«, razkazujemo svoja poznanstva in morda sklepamo nova. Vsem na očeh. Splet je torej nujen za mreženje, vendar pa brez osebnih stikov nezadosten.

Do službe ali posla »preko zvez«

Poznano? Slovenci si že pregovorno radi obetamo koristi od zvez in poznanstev. In prav tako vsakdo pozna vsaj koga z odličnimi zvezami in ne nujno tako odličnimi znanji in kompetencami, ki mu uspeva … Dobro mreženje prav gotovo koristi:

  • da pravočasno izveste za neobjavljena delovna mesta ali poslovne priložnosti,
  • da ste na tekočem z dogajanjem na področju, ki je za vas pomembno,
  • da prosite za priporočilo ali kontakt.

Vendar pa vse skupaj ni tako preprosto, kakor se zdi na prvi pogled. Če nekoga prosite, da za vas uporabi svoje zveze, ga posredno prosite, da za vas zastavi svoje (dobro) ime. Preden prosite za tovrstno uslugo, premislite, za koga in kolikokrat bi bili vi pripravljeni zastaviti svoje ime.

In tako smo že spet na začetku. Če so vaša poznanstva pristna in temeljijo na medsebojnem spoštovanju, korektnih poslovnih odnosih in kompetencah, vam gre mreženje dobro od rok!