Trg dela je kot lakmusov papir, na katerem se v realnem času odražajo negativne posledice svetovnih kriz in drugih nepredvidenih dogodkov. Seveda tudi korone, ki nas že leto dni pušča brez besed. Nekatere pa žal tudi brez služb.

Tako ne čudi, da je bilo po navedbah Statističnega urada konec leta 2020 v Sloveniji registriranih 12.000 brezposelnih oseb več kot leto prej. Skupno je bilo uradno brezposelnih okrog 88.000 Slovenk in Slovencev.

Številka bi bila zagotovo večja, če država ne bi financirala tako imenovanega »čakanja na delo« in podpirala podjetij z drugimi protikoronskimi ukrepi. Število brezposelnih se bo verjetno še povečevalo sorazmerno s trajanjem protikoronskih ukrepov, ki jim marca 2021 še ni videti konca.

Prvo četrtletje leta 2021, ki smo ga vsi tako težko čakali, ni prineslo željenih sprememb na bolje. Prej nasprotno. Ljudje smo začeli polagoma dojemati, da je koronavirus postal neizogiben del naših življenj. Hočemo ali nočemo, vse bolj se zavedamo, da virus ne bo kar izginil, kot so izginile številne vsakdanje stvari, ki smo jih počeli in živeli pred korono.

Virus prav tako ne bo kar ugasnil, kot ugašajo delovna mesta in podjetja v najbolj prizadetih panogah. Če ste zaposleni v storitvenih dejavnostih, gostinstvu, turizmu ali zabavni industriji, zelo verjetno tudi sami trepetate za službo ali pa ste ostali brez nje.

Izguba službe je za večino travmatičen dogodek

Izguba službe sodi med enega bolj stresnih dogodkov, ki se nam lahko zgodijo v življenju. Psihologi jo enačijo z ločitvijo od partnerja, saj poleg finančne stabilnosti zamaje samospoštovanje in izjemno poveča strah pred negotovo (korona) prihodnostjo.

Kako se lotiti iskanja nove službe med korono?

Ne glede na neprijetno situacijo, v kateri ste se znašli, si poskusite trenutne razmere predstavljati kot začetek novega (boljšega) poglavja v svojem življenju.

Iskanje službe si zastavite kot projekt. Razmislite o možnostih, določite cilje in se resno in zavzeto lotite iskanja. Premislite o stvareh, ki so vas obremenjevale na starem delovnem mestu, in poskušajte najti načine, kako se jim v prihodnje izogniti. Prosti čas, ki ga imate naenkrat na razpolago, izkoristite za stvari, za katere vam ga je prej zmanjkovalo. Pa tudi sicer poskušajte na situacijo gledati čim bolj pozitivno.

Obrnite nov list in začnite že danes živeti najboljše poglavje v svojem življenju

Če si želite sprememb, bo najbolje, da začnete najprej spreminjati sebe.

Ena od ključnih sposobnosti, ki jih delodajalci izpostavljajo pri kadrovanju, je fleksibilnost oziroma pripravljenost za spremembe. Postavljajo jo celo pred formalno izobrazbo.

 • Vseživljenjsko učenje in nove kompetence

O vseživljenjskem učenju se govori že kar nekaj časa, korona pa je samo v nekaj tednih izpostavila bistvene prednosti in nujnost tega koncepta v vsakdanjem življenju vsakega od nas.

Predstavljajte si na primer starejšo učiteljico, ki na začetku epidemije ni bila vešča rokovanja z računalnikom. Čeprav ji do upokojitve manjka samo še par let, jih ji brez tovrstnih znanj ne bo uspelo prebroditi. S težavami se soočajo tudi številni vodje, ki so pred korono prisegali na bolj avtoritaren način vodenja. Za uspešno vodenje na daljavo so potrebne tudi mehkejše veščine, ki se jih je potrebno naučiti in privaditi.

Če torej iščete novo službo, je odprtost za nova znanja in pripravljenost na nove principe dela več kot nujna. Mnoga lahko osvojite, še preden se zaposlite v okviru programov zaposlitvene politike, na Ljudskih univerzah ali pa na številnih (tudi brezplačnih) spletnih programih.

 • Digitalna pismenost

Čeprav je omenjena že v prejšnjem odstavku, si digitalna pismenost zasluži posebno pozornost. Tu ni dileme niti opravičila, saj velja: več znaš, več veljaš. Podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, se pospešeno digitalizirajo in enako pričakujejo tudi od iskalcev zaposlitve. Zelo verjetno bo vaš prvi stik z bodočim delodajalcem potekal preko spleta. Video klic za vas nikakor ne sme biti bav bav, pa naj gre za Zoom, Skype ali pa MS Teamse …

Poleg tega je korona izjemno pospešila potrebo po nekaterih profilih z IT področja: iskani so strokovnjaki za kibernetsko varnost, razvijalci programske opreme, načrtovalci in upravljalci digitalnih storitev ter strokovnjaki na področju upravljanja s socialnimi omrežji.

 • Bodite na tekočem

Splošna razgledanost, poznavanje aktualnih dogajanj in trendov vam nikakor ne more škoditi. Še več, mimogrede lahko naletite na zanimivo zaposlitveno priložnost ali informacijo, ki vam bo prišla prav na zaposlitvenem razgovoru. Razume se, da spremljajte tudi zaposlitvene portale in kontaktirate katero od zaposlitvenih agencij. Ne bom jih navajala, saj jih morate znati poiskati sami.

 • Skrbite za svojo podobo (v živo in na spletu)

Kdaj, če ne zdaj? Če začnemo pri fizični podobi, bo več gibanja na svežem zraku ali kak online trening v času, ki ste ga sicer preživeli na delovnem mestu, pozitivno vplival na vašo (samo)podobo.

Nič manj pomemben pa ni vaš vtis, ki ga puščate na spletu. Več o svoji spletni podobi in kako poskrbeti zanjo v času iskanja zaposlitve preverite na https://verjemivase.si/kariera/kaj-sporocate-bodocim-delodajalcem-preverite-na-spletu/.

Ključni element, ki zelo vpliva na prvi vtis pri potencialnem delodajalcu, je seveda prijava na delovno mesto in vaš življenjepis. Pripravite si dobro osnovo, ki pa jo vsakokrat prilagajajte glede na specifike razpisanega delovnega mesta.

Zaposlitveni razgovor (na daljavo, seveda)

Če se boste zavihteli med aktivne iskalce zaposlitve, bo slej ko prej prišel čas za kak razgovor. Najverjetneje bo prvo srečanje potekalo preko spleta. Če bo to vaša prva izkušnja sestankovanja preko spleta, bo potrebno še toliko več predpriprav in nekaj vaje.

Priprave na spletni zaposlitveni razgovor so pomembne!

Tehnikalije

 • Spletni zaposlitveni razgovor naj poteka preko osebnega računalnika, ne preko telefona. Da bo pogovor potekal nemoteno, je potrebna ustrezna povezava, česar verjetno ni potrebno posebej poudarjati.
 • Pozanimajte se, preko katerega programa za video klic bo potekal pogovor. Če ga še ne poznate, ga preučite.
 • Poskrbite za primeren prostor, kjer bo razgovor potekal.
 • Testirajte kamero: preverite, pod kakšnim kotom ste videti najbolje. Neprimerno postavljena kamera lahko poudari dvojni podbradek, za katerega sploh niste vedeli, da ga imate, ali prikaže bledikavo polt, čeprav imate v resnici prav zdravo barvo in lepo kožo.
 • Testirajte mikrofon in zvočnik.
 • Še en nasvet, ki se zdi samoumeven: primerno se oblecite (od pasu navzgor) in poskrbite za svež videz. Na spletu lahko najdete številne prikaze, kako se urediti, da bo vaš videz pred kamero ustrezen.

Vsebina

 • Pridobite čim več informacij o potencialnem delodajalcu. Velja povprašati tudi koga, ki ima osebne izkušnje z dotičnim podjetjem.
 • Pripravite si opomnik s ključnimi informacijami, ki jih želite izpostaviti, in morebitnimi vprašanji, ki jih želite postaviti.
 • Prav tako si velja ponovno dobro prebrati oglas za delovno mesto in imeti pri roki prijavo, ki ste jo poslali delodajalcu.

Med razgovorom

 • Izklopite vse programe na računalniku, ki bi vas lahko med pogovorom motili. Prižgana naj bo samo aplikacija za video klic (z vklopljenim mikrofonom, zvočnikom in kamero).
 • Prižgana kamera je seveda obvezna! Med razgovorom je ne izklapljajte.
 • Bodite vljudni in sproščeni. Sedite vzravnano.
 • Občasno vzpostavite stik z očmi. To dosežete tako, da pogled usmerite v kamero.
 • Dobro poslušajte, kaj vas sprašujejo. V odgovore vključujte tiste informacije, ki jih želite še posebej izpostaviti.
 • Bodite pozitivni, predvsem pa taki, kot ste v resnici. Tako je bolj verjetno, da boste v svoje novo življenje sprejeli točno take osebe, kot si jih v resnici želite. Pa srečno na vaši novi poti!

Če ste stranka banke Sparkasse in hkrati aktivni iskalec zaposlitve, izkoristite ugodnost 6 mesecev brezplačnega vodenja bančnega računa. Poglejte si več o tej ugodnosti in drugih ugodnostih v okviru #TukajZate.