Pasivni prihodek – mit ali …?

Če je nekaj videti prelepo, da bi bilo res, potem verjetno ni res. To še posebej velja za mamljive ponudbe hitrega zaslužka ali »poslov«, kjer lahko brez velikega vložka, truda, dela in dobre ideje vsak mesec zaslužite lepo vsoto denarja. Seveda je ideja o pasivnem prihodku mamljiva, a zanj se je treba še kako potruditi.

 »Perpetuum mobile ne obstaja.«

»Perpetuum mobile ne obstaja,« je Blaž takoj, ko mu je omenila »super enkratno priložnost« za zaslužek prek spleta, ustavil Saro. »Ne verjemi obljubam, da boš brez dela kar tako zaslužila kup denarja. Če bi bilo to res, ne bi nihče delal, vsi pa bi služili.«

Kaj sploh je pasivni prihodek?

Pasivni prihodek pomeni prihodek, ki ga prinese neka dejavnost brez aktivnega dela. Povedano preprosteje – vsak mesec na račun dobite nekaj denarja, za katerega vam ni treba delati.

»Pasivni prihodek je mogoč, a ne brez trdega dela.«

Je to možno? Je, temu se reče finančna svoboda, a zahteva veliko trdega dela in veliko vloženega časa (razen seveda, če zadenete na lotu ali pa vam nekdo zapusti res veliko denarja). Pasivni prihodek mora namreč nekaj ustvarjati, recimo dobro utečen posel, glavnica ali kaj tretjega.

Pasti in zmote o pasivnem prihodku

Tako kot ne obstaja perpetuum mobile, ne obstaja niti enostaven pasivni prihodek. Za uživanje rednih mesečnih prihodkov mora te prihodke nekaj prinesti:

  • Obresti. Koliko je petindvajset odstotkov od nič? Točno – nič! Če želite živeti od obresti, potrebujete glavnico. In če je niste podedovali, jo morate zaslužiti.
  • Dividende. Za dividende potrebujete investicijo, za katero potrebujete denar. Poleg tega morate biti ves čas aktivni na finančnih trgih, pa še nos za naložbe morate imeti.
  • Najemnine. Če podedujete stanovanje ali hišo, ste zelo blizu pasivnemu prihodku, a tudi tu povsem brez dela ne bo šlo. Poskrbeti morate za vzdrževanje, popravila ter sprejemanje gostov in druge aktivnosti, če se lotite oddajanja v smislu Airbnb.
  • Marže, provizije in podobno. Tudi tukaj brez stabilne in donosne osnove ne bo šlo. Morda boste morali najprej vzpostaviti veliko in dobro razvejano mrežo mrežnega marketinga, zagnati in vzpostaviti delo v lokalu (ali več njih), prepričati kupce z enkratno spletno trgovino ali kaj podobnega. V vsakem primeru vas čaka nekaj let trdega dela.

Hej, kaj pa internet?

»Kaj pa, če bi imela svoj YouTube kanal,« je rekla Sara. »A veš, vlog pa to. Ali pa tisto klikanje na oglase in všečkanje objav. Vsak klik je nekaj centov.«

»Prvič, o čem bi pa govorila? Drugič, kdo te bo poslušal? Tretjič, a se sploh zavedaš, koliko sledilcev moraš imeti, da si zanimiva za oglaševalce? Razen če si pasivni prihodek predstavljaš kot zastonj kremo proti gubam ali gratis majčko za tek.«

Internet je preplavljen s »poslovnimi ponudbami«, ki obljubljajo dodaten zaslužek (skoraj) brez dela in omembe vrednega vložka. A tovrstne ponudbe so pogosto le pasti, ki jih naivnim in hitrega zaslužka željnim nastavljajo prevaranti in spletni kriminalci, enkratna priložnost pa se hitro spremeni v grenko izkušnjo.

»Pasivni prihodek prinašata prepoznavnost in vojska aktivnih sledilcev.«

Zmotno je tudi prepričanje, da se da na spletu hitro zaslužiti z objavljanjem vlogov, blogov in podobnih vsebin. Seveda se da, a za služenje denarja morate najprej ustvariti vsebine, ki vam bodo prinesle gledanost (ali branost) ter veliko vojsko sledilcev (pravih, ne kupljenih!). Šele s prepoznavnostjo boste zanimivi za oglaševalce, ki vam bodo na koncu prinesli tudi denar. 

Kako ustvariti pasivni prihodek?

Velja si zapomniti, da pri pasivnih prihodkih ni bližnjic in enostavnih rešitev. Če želite nekoč prejemati pasivne prihodke, morate najprej ustvariti donosen in zanesljiv posel ter izbrati prave sodelavce, šele nato pa lahko vodenje podjetja prepustite nekomu drugemu in uživate v dobičku.

Zaslužen denar lahko tudi investirate in živite na račun ustvarjenega donosa. Ne glede na osnovni posel pa si zapomnite, da ne smete nikoli postati povsem pasivni, sicer boste hitro ostali praznih rok in tudi brez pasivnega prihodka.