Kako je ljubiteljsko kolesarjenje postalo odličen vir dodatnega dohodka

Kolesa in kolesarjenje so že od nekdaj Blaževa velika strast. Še vedno se spomni svojega ponija, s katerim je naredil prve kolesarske kilometre, pa BMX-kolesa in trikov, ki so ga stali odkrušenega sprednjega zoba. Kasneje so ga prevzele še vse druge vrste koles, od cestnih do gorskih, med svojimi doživetji pa ima vpisanih tudi nekaj rekreativnih dirk, vratolomnih downhill voženj ter kolesarskih potovanj. Poleg ogromno izkušenj je dodobra spoznal tudi vse kotičke Slovenije, kamor se da priti s kolesom.

Rojstvo poslovne ideje

Začelo se je povsem po naključju. Blažev šef je želel poslovne partnerje z Irske navdušiti s tridnevnim kolesarjenjem po Krasu in je prosil Blaža, če bi poskrbel za organizacijo. Podjetje je zagotovilo kombi za podporo, Blaž pa je najel kolesa in opremo ter sestavil načrt poti.

»Sam morda nikoli ne bi imel dovolj podjetniškega poguma, šef pa me je preprosto postavil pred dejstvo oziroma me je »porinil v vodo«. In jaz sem začel plavati …«

Irci so bili navdušeni, on pa je tri dni razmišljal o tem, kaj pravzaprav počne. Kolesari, ima se odlično, pri tem pa bo še nekaj zaslužil. To je to, odlična priložnost za dodaten zaslužek, le dober poslovni načrt potrebuje!

Od hobija do lastnega posla

Tudi Sara je bila navdušena nad idejo in skupaj sta začela sestavljati primerne ture, iskala sta prenočišča in preračunavala cene. Najem koles in opreme, stroški logistike, hrana in pijača, prenočišča. Blaž je začel počasi, s pomočjo družbenih omrežjih je iskal zainteresirane kolesarske turiste in vsak dan objavljal slike s kolesarjenja. Kmalu so prišla prva povpraševanja in končno tudi prva gosta, mlad par iz Švice.

»Občutek, ko se iz nekaj všečkov razvije prava skupnost navdušencev nad kolesarskimi izleti, je enkraten!«

Le vir dodatnega zaslužka ali …?

Z rednimi objavami na družbenih omrežjih in s pomočjo pohval kolesarskih gostov je Blaž ustvaril veliko skupino navdušencev, ki so rezervirali že skoraj vse letošnje poletne termine. Kljub noro dobremu odzivu še vedno hodi v službo in kolesarske izlete jemlje zgolj kot vir dodatnega zaslužka, pri katerem neizmerno uživa, z veseljem pa mu pomagajo tudi njegovi prijatelji.

»Poleti je super, ko je vse rezervirano in je denarja na pretek, a poskrbeti je treba tudi za zimske mesece. To je razlog, da bova posel gradila počasi, previdno in zanesljivo.«

Vseeno pa s Saro vedno pogosteje razmišljata tudi o tem, da bi se s kolesarskimi izleti ukvarjala resneje. Blaž pravzaprav dela to, kar ga nadvse veseli, in ob tem še solidno zasluži, a preskok iz hobija v resen posel je velika reč. Ostati želita ponudnika butičnih in enkratnih doživetij, zato morata narediti natančen poslovni in finančni načrt, predvsem pa si morata najprej ustvariti dobro ime in zgraditi veliko bazo navdušenih strank.

Vse to so razlogi, da bosta še vsaj eno sezono svoje kolesarske izlete izvajala kot dodatno dejavnost prek Blaževega »popoldanca«, konec jeseni pa se bosta odločila, kako naprej.

Nasvet: Če nimate ideje, kateri hobi bi pretvorili v posel, vam lahko pomagamo z nekaj zamislimi. Pomembno pa je, da ne začnete s sanjarjenjem o več tisočakih mesečnega prihodka, ampak skušate svoj novi posel čim dlje voditi kot hobi – s srcem in navdušenjem.

  • Vodenje različnih vadb: joga, zumba, pilates.
  • Izobraževanje in tečaji: kolesarstvo, potapljanje, gorništvo, nordijska hoja, smučanje / tek na smučeh, masaža, kuharski tečaji, jezikovni tečaji.
  • Poučevanje inštrumentov: upoštevajte, da se je treba poučevanja tudi naučiti.
  • Prodaja izdelkov domače obrti: pletenje, šivanje (obleke, torbe, predpasniki itn.), vezenje, leseni izdelki, izdelovanje spominkov in podobno.
  • Domače dobrote: peka domačih dobrot, pridelovanje vrtnin, proizvodnja sokov, marmelad, medu in drugih domačih proizvodov.
  • Ustvarjalni hobiji: oblikovanje in dizajn, programiranje, kreativno pisanje.

Opozorilo: Pred spremembo svojega hobija v posel preverite, kakšne so pravne, davčne in druge zahteve oziroma pogoji, ki jih morate izpolnjevati. Nekatere vključujejo tudi pridobitev ustreznih licenc in dovoljenj ali posebne prostore, o čemer se morate pozanimati še pred začetkom proizvodnje oziroma opravljanja svojih storitev.