Zima je dolga in hladna. Kratki dnevi in nizke temperature so kot nalašč za poležavanje pod toplo odejo. To bo zagotovo še prijetnejše po dnevu, ki ste ga aktivno preživeli v naravi. Nekateri radi smučajo, drugi drsajo ali tekajo na smučeh. Če niste med slednjimi in vam zimski športi prav nič ne dišijo, vas morda navdušijo spodaj opisane avanture.

Kam na enodnevni izlet, če ne marate zime?

Na sonce, na Kras!

Edinstven slovenski Kras z milo klimo in številnimi sončnimi dnevi je odlična izbira, če želite presekati zimsko sivino. Lahko se odločite za krajši sprehod ali resnejši pohod, priložnosti za oba je na Krasu veliko. Nekaj namigov:

Če vas poleg lepe zimske narave zanima zgodovina, se podajte na 343 metrov visoko Cerje v občini Miren. Priljubljena izletniška točka je znana po srditih bojih v 1. in 2. svetovni vojni. Na vrhu stoji 21 metrov visok spomenik padlim v obeh vojnah.

Ob lepem vremenu boste deležni dih jemajočega razgleda na kraško planoto, Tržaški zaliv, Furlanijo, Vipavsko dolino in še naprej do Julijskih Alp.

Če iščete zahtevnejši pohodniški izziv, se odpravite višje na Slavnik, ki se vzpenja 1028 metrov nad morsko višino. Nezahtevna pohodniška pot vodi po kolovozih, gozdu in travnatih pobočjih. Če boste štartali v Hrpeljah, vam bo vzpon vzel tri ure in pol. Ker ni zahteven, je mogoč tudi v snegu.

Na Roglo, med krošnje

Rogla, obdana z mogočnimi pohorskimi gozdovi, je v zimskih mesecih odlična izbira, tudi če ne smučate. Dostop do 1500 metrov nad morjem ležečega zimskega centra je enostaven, ponudba pa dovolj široka za marsikatero zimsko pustolovščino. Pohod pa gozdnih cestah bo prijal ne glede na debelino snežne odeje. Po toplem čaju pa se podajte na sprehod med krošnje.

Skupno 1000 metrov dolga pot med krošnjami je bila otvorjena lani. Na najvišjem delu se povzpne 37 metrov visoko. Razgled je veličasten, zrak pa tako čist in svež, da se boste počutili povsem prerojeni.

Morda se vam zima na Rogli celo priljubi in boste začeli razmišljati, da bi začeli smučati.

Zdravilne energije in vode

Pravijo, da začne čas, ko prestopite reko Muro, teči drugače, počasneje. In res je tako. Še posebej pozimi, ko se ravnica ob jutrih bojuje z meglicami, ob večerih pa se nebo pogosto obarva v škrlat.

S sprehodom okrog Bukovniškega jezera si boste hitro nabrali novih moči ob tamkajšnjih energijskih točkah in neokrnjeni naravi. Odžejate in osvežite se lahko ob Vidovem izviru, ki ima bojda čudežen učinek na počutje, še posebej blagodejno pa vpliva na zdravje oči.  

Uživajte zimske dni in srečno na poti, ne glede na to, kam vas ta zanese!