Po poročanju medijev se v času omejitev, povezanih s koronavirusom, številni premožni prebivalci svetovnih metropol množično selijo v svoje podeželske ali obmorske počitniške hiše. Tudi domači »vikendaši« so v zadnjem letu preživeli veliko časa na svojih vikendih. Ostali, ki smo brez, pa smo premlevali o morebitni smotrnosti tovrstne investicije. Ste tudi vi med njimi?

Slovenci lastno počitniško namestitev pogosto še vedno enačimo z zidanico, obdano z vinogradom, po možnosti na gričevnatih obronkih nedaleč od stalnega prebivališča. Zidanice so se na veliko gradile v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, ko so bile ekonomske razmere v tedanji Jugoslaviji relativno ugodne, možnosti investiranja pa precej omejene.

Danes je situacija ravno obratna. Možnosti izbire so neskončne, vendar za večino omejene s finančnimi zmožnostmi. Poleg počitniških nastanitev je na voljo veliko drugih skušnjav za popolno doživljanje počitnic. Nekateri so radi mobilni in prisegajo na avtodom. Drugi želijo spoznavati vedno nove kraje, stvari in ljudi. Denar namenjajo za potovanja, lastne počitniške namestitve pa doživljajo kot nepotrebno dodatno delo, skrbi in seveda strošek.

Za vikend na vikend?

Če niste prepričani, koliko vikendaša se skriva v vas, premislite o sledečem:

Kako bo nova nepremičnina vplivala na vaš življenjski stil, prosti čas, dopust, potovalne navade (in finančno stanje)? Si jo res želite in se je veselite, ali pa gre za vprašanje prestiža, morda naložbo?

Kakšna naj bo, da vam bo v veselje in ne v breme? Katerim zahtevam boste sledili pri iskanju: je to lokacija, velikost ali kaj tretjega?

Se nakup splača?

Počitniški objekti seveda ne sodijo med nujne dobrine. Večina začne razmišljati o nakupu šele, ko ima rešen stanovanjski problem.

Nakup vikenda, v kolikor si lahko privoščite tovrstno investicijo, na slovenskem nepremičninskem trgu velja za dolgoročno varno naložbo.

Dolgoročno gledano cene nepremičnin pri nas iz leta v leto rastejo. Na presenečenje mnogih se rast ni ustavila niti med korono, prav nasprotno. Rast cen povzroča povečano povpraševanje po stanovanjih in hišah, saj številne družine zaradi dela in šolanja od doma potrebujejo več prostora.

Vendar pozor! Porast povpraševanja po stanovanjskih objektih je nekoliko zaustavilo povpraševanje po počitniških namestitvah. Po zadnjih razpoložljivih podatkih je to v letu 2020 nekoliko upadlo v primerjavi s preteklim letom (vir: www.gov.si/teme/trg-nepremicnin/). To je pomembna informacija in izhodišče za pogajanje za vse, ki se sprašujejo, ali in kdaj je pravi čas za tovrstno naložbo.

Tako kot pri nakupu nepremičnin za stalno bivanje, lahko za nakup vikendice enostavno preverite cene prodanih nepremičnin v Sloveniji v zadnjih 18 mesecih na zemljevidu. Za pomoč pri financiranju pa so vam na voljo krediti, ki vam bodo pomagali prebroditi razkorak med trenutnimi zmožnostmi in uresničitvijo želja. Hiter in enostaven izračun je na voljo tukaj.

Vaš sanjski vikend

Kakšen vikend si želite? Katera je najpomembnejša karakteristika? Pogosto je med najpomembnejšimi zahtevami lokacija ali bližina kakega vam ljubega kraja.

Premislite o ključnih zahtevah in jim ostanite zvesti, ko boste iskali ustrezno nepremičnino.

Ob morju, v gorah

Le kdo si ne želi hiške na morju? Ali brunarice v bližini smučišča?

Glede na geografsko lego imamo Slovenci kar srečo pri uresničitvi obeh želja. Na hrvaški obali je v slovenski lasti okrog 110.000 nastanitev, tudi slovenski košček obale je vabljiv za vikendaše. Naše Alpe, vse od obronkov Pohorja pa do meje z Italijo, ponujajo izjemne počitniške destinacije. Žal pa so cene vikendic tako na obali kot v gorskih destinacijah višje kot drugod po Sloveniji.

Vikend kot projekt (obujanja dediščine)

Obnova kamnita hiše na Krasu, morda obujanje zapuščenega posestva na Goričkem ali v Beli krajini?

Če imate radi izzive, ste radi sam svoj mojster in morate ves čas nekaj početi, bo obnova stare hiše ali domačije prava pot do vašega sanjskega vikenda. Dela in izzivov vam zlahka ne bo zmanjkalo, tako da je zadovoljstvo zagotovljeno.

Na bližnjem griču

Življenje povprečnega Dolenjca, Štajerca in Prekmurca je pogosto povezano z zidanico in pripadajočim vinogradom. Mnogi so jih zgradili sami, mlajši jih pogosto podedujejo. Nekaterim lastnikom zidanice sčasoma postanejo breme in jih prodajajo.

Tako lahko na nepremičninskem trgu vseskozi najdemo solidno ponudbo zidanic. Na prodaj so tudi take, ki se po udobju in videzu enačijo z manjšimi stanovanjskimi hišami in omogočajo prijetno bivanje.

To radi izkoristijo mlajši pari, ki še nimajo rešenega stanovanjskega problema in ga (začasno) rešujejo z nakupom stanovanjskega vikenda. Za podoben korak se odločajo tudi upokojenci, ki si želijo pristnejšega stika z naravo in več miru, kot ga najdejo v urbanih središčih.

Naj nepremišljen nakup ne uniči sanj o sanjskem vikendu

Nakupa se lotimo preudarno: bolj kot se pridobljene informacije o željeni nepremičnini skladajo z našimi ključnimi zahtevami, tem bolj bomo na dolgi rok zadovoljni z izbiro.

Posebno pozornost velja nameniti nakupu starejšega vikenda. Obvezen je vpogled v gradbeno in posestno dokumentacijo, še posebej, če nepremično prodajajo zasebniki ali če so bili na nepremičnini v preteklosti izvedeni gradbeni posegi (na primer dozidava prostorov).

Pogosto se namreč zgodi, da lastniki, ki so pred več desetimi leti obnavljali objekt, šele ob prodaji ugotovijo, da ta nima ustrezno urejene dokumentacije.

V tem primeru je, v kolikor objekt sicer zadošča gradbenim zahtevam, možna naknadna legalizacija. Ta vas bo stala kar nekaj časa, birokracije in denarja. Postopek naknadne legalizacije poteka na enak način kot pri novogradnji: Boste zidali? Vodič po korakih in trajanju gradnje, kot tudi dokumentih in dovoljenjih – Verjemi Vase