V zadnjih desetletjih sodobna arhitektura kopalnicam namenja vedno več prostora, pa tudi vse bolj središčno se jo umešča v stanovanjih. Kopalnica tako postaja enakovredna ostalim bivalnim prostorom, saj v njej preživimo vedno več časa in iščemo ravnovesje, ki ga od nas zahteva sodobni življenjski ritem. Po drugi strani pa so kopalnice v številnih starejših zgradbah premajhne, brez dnevne svetlobe in neprimerno urejene za današnje razmere. Mar tudi vaša kopalnica sodi mednje in kliče po prenovi?

Kaj vam predstavlja kopalnica?

Je to zgolj prostor za osebno higieno, ki zahteva nenehno čiščenje in kjer se drenjate z ostalimi družinskimi člani, preden se odpravite v službo? Ali je to vaš najljubši prostor, oaza sprostitve in razvajanja, kjer si polnite baterije po napornem dnevu?

Zgodovinsko gledano so se domače kopalnice razvile iz javnih kopališč. Prvi zametki teh naj bi segali v tretje tisočletje pred našim štetjem. Še posebej so jih oboževali stari Rimljani, znani ljubitelji užitka in razvajanj.

Kopalnice, kot jih poznamo danes, so se začele intenzivneje razvijati šele z napeljavo tekoče vode. V Evropi se je to zgodilo šele v 19. stoletju, sprva v večjih mestih. To je bil pomemben mejnik za izboljšanje bivanjskih, higienskih in posledično zdravstvenih razmer. Pred prvo svetovno vojno so imela pri nas kopalnico le najrazkošnejša stanovanja. Preskrba s tekočo vodo je bila ključna za razvoj kopalnic. Še danes je smiselno, če se odločate za prenovo starejše kopalnice, da najprej preverite, kako je z napeljavami. Če imate še vedno svinčene vodovodne cevi, je razlog za obnovo več kot očiten …

Kdaj je pravi čas za obnovo kopalnice?

Večina bi verjetno odgovorila, da nikoli, saj gre za zahteven in drag poseg. Če obnova zajema tudi zamenjavo inštalacij in keramike, je sila neugodno tudi dejstvo, da se kopalnice v času obnove ne da uporabljati. Torej se bo treba iti tuširat nekam drugam.

Po drugi strani pa lepa in udobna kopalnica ključno prispeva k dobremu počutju. Rezultat po prenovi praviloma odtehta nevšečnosti, ki jih ta prinese. Še posebej, če se je lotite premišljeno.

Kakšna naj bo moja nova kopalnica?

Temeljit premislek je obvezen. Vsekakor lepa, udobna in po vašem okusu. In seveda prijazna do uporabnikov in enostavna za vzdrževanje:

  • Funkcionalnost kopalnice je enako ali še pomembnejše kot njen videz. Funkcionalnost naj se prilagaja številu in karakteristikam uporabnikov dotične kopalnice. Potrebno je razmisliti, koliko prostora za shranjevanje potrebujemo, kako bo razporeditev vplivala na gibanje po prostoru, kako varna bo za majhne otroke, če jih imamo, in podobno. Kopalna kad ali tuš, bo en umivalnik dovolj? Upoštevati je potrebno tudi želje glede osvetlitve in predvideti prostor za ogledalo, če ga potrebujemo.
  • Če je potrebno zamenjati napeljavo in vodovodno kanalizacijo, vas čaka popolna obnova. Tu odpade kakršen koli kompromis, zgolj lepotni popravki niso smiselni in jih boste hitro obžalovali.

Pozor: Gre za enega najdražjih posegov pri obnovi stanovanja. Končna cena je odvisna od zahtevnosti, želja, materialov in trajanja izvedbe. Zato je v tej fazi smiselno poznati tudi okvirni proračun, ki ste ga pripravljeni nameniti za obnovo.

Kdaj želite obnavljati? Morda med počitnicami ali v času, ko vam lahko prijatelji za nekaj dni odstopijo svoje stanovanje? Pri popolni obnovi manjših kopalnic pogosto velja zmotno prepričanje, da bo trajala manj časa kot obnova večje kopalnice. Bistvene razlike ni, saj obnova poteka po korakih, ki si sledijo in jih ni mogoče prehitevati.

  • Delna obnova za velik vizualni učinek. Če so »temelji« v redu, a vam trenutna postavitev in videz kopalnice ne ustrezata, se lahko odločite za delno obnovo. Ta je seveda ugodnejša tako z izvedbenega kot stroškovnega vidika, čeprav skriva vse zgoraj navedene pasti. Pa vendar: zamenjava kopalniške keramike, preplastitev ploščic ali zamenjava odsluženega tuša s sodobnejšo različico lahko delujejo kot izjemno učinkovit obrazni lifting, ki povsem spremeni videz vaše kopalnice. Tako v tem primeru kot seveda pri popolni obnovi ne bo odveč, če se obrnete na arhitekta, ki bo znal poiskati najboljšo rešitev.
  • Enostavno vzdrževanje in čiščenje bosta zagotovila dolgotrajno zadovoljstvo. Če je čiščenje kopalnice vsaj občasno tudi vaša skrb, se zagotovo strinjate z zapisanim. Zato je že pri načrtovanju pomembno, da o tem razmislite. Keramika in marmor se najpogosteje uporabljata v kopalnicah z razlogom.

Od ideje do realizacije

Kdo in za koliko: Ključno vprašanje, ki vpliva na potek obnove in končni rezultat

Ko vemo, kaj (približno) hočemo in koliko denarja smo pripravljeni odšteti za novo kopalnico, je čas, da izberemo izvajalce in pridobimo predračune.

Boste obnavljali sami? Prenova kopalnice je zahteven poseg, ki se ga lotimo sami ali s sosedsko pomočjo le v primeru, da smo to že uspešno počeli in smo pripravljeni nositi posledice morebitnih zapletov. Sicer pa raje ne.

Izbira izkušenih in zanesljivih izvajalcev, ki izvedejo celotno obnovo in znajo predvideti potek obnove, se po navadi izkažejo za dolgoročno pravilno odločitev. Bolj kot boste obnovo »drobili« na več izvajalcev, manj nadzora nad potekom in stroški boste imeli.

Tudi sicer je končna ocena celotne obnove velik izziv. Predračuni izvajalcev se lahko med seboj zelo razlikujejo in si velja vzeti dovolj časa, da jih pregledamo, razumemo in primerjamo.

Če želite primerljive ponudbe, potencialnim izvajalcem pošljite identično povpraševanje. In ne odločajte se zgolj na podlagi najnižje cene! Podrobno preberite drobni tisk in prosite za pojasnila, če jih potrebujete. Najbolje je, da celotna tovrstna komunikacija poteka po elektronski pošti.

Med obnovo se pogosto pojavijo nepredvideni zapleti ali skrite poškodbe, ki niso upoštevane v predračunu, kar bo vplivalo na zvišanje končne cene. Na to velja še posebej računati pri obnovi starejših kopalnic, kjer je dejansko stanje vidno šele, ko izvajalci začnejo razbijati tla in stene.

Z našo pomočjo do sanjske kopalnice

Investicija v novo kopalnico je resen finančni zalogaj. Če prihrankov trenutno ni dovolj in iščete enostaven in ugoden način financiranja, vam lahko pomagamo s pravimi nasveti in prilagodljivimi kreditnimi pogoji. Če želite brezplačen posvet, oddajte svoje kontaktne podatke in poklicali vas bomo.

Novo kopalnico ima(m)

Se še spomnite pesmi skupine Hazard, Kopalnico ima?

Če bo šla obnova po načrtih, si jo lahko zadovoljno brundate in uživate v novem ambientu. To naj bo tudi cilj, ki ga imejte pred očmi ves čas obnove. Prenovljena kopalnica mora biti taka, da jo boste z veseljem uporabljali še dolgo časa!

Če vam projekt »nova kopalnica« da krila in boste nadaljevali s prenovo stanovanja, vam ponujamo nekaj zanimivih idej in uporabnik napotkov.