Potovanja so ena redkih stvari, ki jih lahko kupiš, da postaneš bogatejši. Obisk živahnih mest, občudovanje dih jemajočih naravnih čudes, okušanje eksotičnih kulinaričnih dobrot in predvsem stik z ljudmi, ki so v marsičem povsem drugačni od nas, pustijo v slehernem popotniku neizbrisno sled. Z dogodivščinami izven meja domače kulture širimo obzorja, ustvarjamo nepozabne spomine in se zbližujemo s tistimi, ki te avanture delijo z nami – tudi sami s seboj.

Veliko popotnikov tovrstne dogodivščine za nekaj let odrine na stran, ko postanejo starši, saj so prepričani, da je potovanje z majhnimi otroki prenaporno.

Ste tudi vi med tistimi, ki ljubijo odkrivanje neznanih kotičkov sveta, obenem pa si ne predstavljate, da bi spravili na letalo dojenčka in vso pripadajočo opremo? Imate doma navihana nadobudneža, stara dve in pet let, pa ne verjamete, da bi na letalu dve uri sedela pri miru?

Potovanja z otroki so drugačna, a naj vam to ne vzame poguma. Četudi boste imeli časa zase manj, je svetlih plati dogodivščin z njimi veliko. Nadobudneži vas primorajo, da se ustavite, širše odprete oči in občudujete tudi tisto, kar se vam zdi samoumevno; denimo zvezde na nebu. Vaši malčki bodo svet vsrkavali vase z vsemi svojimi čuti in se vrnili s potovanj – tako kot vi – bogatejši. Vsega prav zares ne morete načrtovati, lahko pa se na pot temeljito pripravite.

#1 Destinacijo prilagodite tudi otroku

Dojenček ima drugačne potrebe kot štiriletna deklica, vendar se da z obema priti tudi na konec sveta. Ko se odločate, kam boste potovali, imejte v mislih vse člane družine. Če si s partnerjem želita v tople kraje, ne pozabita, da bodo previsoke temperature malčka izčrpale. Namesto da preživite večji del dneva pod klimo, izberite milejše podnebje, kjer boste uživali vsi.

#2 Načrtujte transferje

Letalsko vozovnico potrebuje tudi dojenček. Ob nakupu obvezno označite otrokovo starost, saj za mlajše od dveh let karte ne plačate. Ne podlezite nižjim stroškom vozovnic, če to pomeni, da bo pot dolga in preveč razdrobljena. 27 ur trajajoče popotovanje s petimi prestopi vam bo načelo živce, zato razmislite, ali je prihranek upravičen. Če boste na letalu dolgo, denimo osem ur, izberite nočni let, saj ga bodo otroci najverjetneje prespali.

#3 Hrana in tekočina

Če potujete s čisto majhnim dojenčkom in ne dojite, vam bo kabinsko osebje z veseljem pogrelo vodo za pripravo stekleničke. Za dojenčka, ki že uživa gosto hrano, pripravite in spakirajte kašice doma, lakoto malčkov pa potešite z jabolki, sendviči in oreščki. Izogibajte se sladkim prigrizkom, saj bo otrok po njih prekipeval od energije. Verjetno si ne želite, da bi vaše dekletce 20 minut tekalo po prehodu ter na ves glas pelo Na planincah, čeprav bi se verjetno večina potnikov zabavala.

Četudi je vnos tekočin na letala strogo omejen, za majhne otroke to ne velja. Vzamete lahko toliko, kolikor malček potrebuje. Posodice s tekočinami bodo na kontroli morda v posebni komori pregledali in preverili, ali s seboj ne nosite atomske bombe, podobne ovsenim kosmičem s koščki jabolk. Od vas lahko zahtevajo, da vsebino v posodicah tudi poskusite.

#4 Otroška oprema

Če uporabljate zložljiv voziček – t. i. marelo – ga lahko oddate na vhodu v letalo. Brezplačno (pri nizkocenovnih družbah informacijo rajši preverite) vam ga bodo pospravili, prevzeli ga boste ob izhodu iz letala po pristanku.

S seboj vzemite:

  • dude, stekleničke, plenice in previjalne podloge;
  • dovolj tekočine, pri čemer izberite stekleničko, ki ne pušča;
  • hrano in prigrizke, pri čemer ne pozabite, da letala včasih zamujajo;
  • higienske robčke;
  • dodatna oblačila vključno s toplo jopico in nogavičkami;
  • knjige, manjše igrače, barvice in pobarvanke, prav pride tudi tablica z risankami;
  • lahko odejico, s katero boste na letalu ali v terminalu otroka ogrnili.

#5 Polet

Največ, kar lahko naredite za miren let, je, da čim manj posegate v otrokovo rutino. Spi lahko denimo na poti na letališče, nato pa je med poletom tri ure buden. Dojenčka med vzletom in pristankom nahranite, malček pa gotovo ne bo zavrnil gumijastega bonbona. Tako jim boste pomagali, da izenačijo tlak.

V idealnih razmerah bo vaš dojenček na letu spal; vedno pa ni tako. Če joka, skušajte ugotoviti, kaj ga muči. Morda je utrujen, lačen ali ima morda polno pleničko. Potolažite ga, predvsem pa ohranite mirno kri: tako kabinsko osebje kot sopotniki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč, če se boste znašli v škripcih.

#6 Na cilju

Sprostite se. Tempo prilagodite otrokom, dovolite jim, da tako kot doma dovolj počivajo. Morda ne boste mogli obiskati toliko, kot bi lahko obiskali sami, se boste pa doživetjem toliko bolj prepustili. Skupaj ustvarjajte nepozabne spomine in uživajte v skupnih trenutkih, ki krepijo povezanost med vami.