Supanje je prejelo naziv najhitreje rastočega vodnega športa zadnjega desetletja in zdi se, da je v zadnjih letih osvojilo tudi naše reke, jezera in zalive. Je popolna družinska aktivnost za najmlajše in mlade po srcu. Supi so dovolj veliki, da lahko na njih prevažate tudi otroka, prijatelja, boljšo polovico ali kužka. S supom lahko odveslate na sosednji otoček, raziščete obalo in skrite zalive ali ob veslanju po jezerih in rekah občudujete prelepo naravo. Je krasen način za odmik od vsakodnevnih obveznosti, skrbi in stresa, saj pomirja in vpliva na dobro počutje. Ponovno nas poveže z naravo in v nas vzbudi avanturistični duh.

Kakšne sup deske poznamo in kako izbrati pravo?

Izbira sup desk je zares velika. Glede na njihovo obliko in namen poznamo vsestranske (allround), raziskovalne (touring) in tekmovalne (race) supe ter supe za veter (wind).

Vsestranski sup prepoznate po zaobljenem nosu, širokem srednjem delu ter širšem repu. Je najbolj osnovna in vsestransko uporabna oblika supa. Ker je širši, je najbolj primeren za tiste, ki se s supom šele spoznavajo, in za družine z otroci.

Raziskovalni in tekmovalni sup prepoznate po bolj špičastem in ravnem nosu, je daljši in v srednjem delu ožji, zaradi česar je nekoliko manj stabilen. Primeren je tako za začetnike kot za izkušene suparje, ključna razlika pa je v namenu supanja. Zaradi svoje oblike pluje hitreje in v bolj ravni liniji, zato je primeren za premagovanje daljših razdalj.

Supi za veter imajo obliko vsestranske deske, na sredini pa imajo mehanizem, kamor se vstavi windsurf jadro in druge potrebne elemente. Ta sup je za tiste, ki si želijo supanja v vetrovnih razmerah na morju ali drugih vetrovnih lokacijah.

Med ostalo potrebno opremo spadajo še veslo, torba za sup, tlačilka, smernik, varnostna vrvica in set za pospravljanje supa, kar skoraj vedno dobimo s kompletu z desko.

Koristni nasveti za supanje

Preden pa se prvič podate na pustolovščino s supom, se je dobro seznaniti z nekaterimi osnovami, tehnikami in koristnimi nasveti.

#1 Za začetek potrebujete le malo poguma! S koleni se povzpnite na sredino deske tam, kjer je ročaj, in naredite nekaj zaveslajev na kolenih. Ko vzpostavite ravnotežje, položite veslo predse in pravokotno na desko, oprimite se deske ter se počasi dvignite na noge. Tako, najti morate le še dober ravnotežni položaj in že lahko naredite prve zaveslaje stoje. Ker smo ljudje vizualna bitja, vam za lažjo predstavo prilagamo video. In ne pozabite, vaja dela mojstra!

#2 Supate lahko na kateri koli vodni površini, ki je globlja od enega metra, da lahko veslate in da se v primeru padca ne poškodujete. Zaprte in mirne vode so dovolj varne za vse, za supanje na valovih in odprtih vodah pa potrebujete več predznanja in telesne pripravljenosti.

#3 Pri nakupu supa je pomembno, da se vprašate, kje in koliko boste supali, podobno kot na primer pri izbiri avtomobila. Če bo sup uporabljalo več ljudi, se pri nakupu orientirate na velikost in težo največje osebe, ki ga bo uporabljala. Vesla so navadno nastavljiva, da si jih lahko vsak prilagodi. Dolžino nastavite na 15–20 cm več od vaše telesne višine.

#4 Ne pozabite na zaščito pred soncem – sončno kremo, majico, kapo, sončna očala ter zadostno količino tekočine. Če se odpravljate na daljšo turo, ne pozabite tudi na rezervna oblačila in kakšen prigrizek.

#5 In še najlepše opravilo – izbira destinacije za supanje. Osem SUPer idej za izlet najdete tu.

Zakaj na sup?

#1 Ker pri supanju delajo mišice celotnega telesa in tako opravimo res celostno vadbo.

#2 Vadba v »modri telovadnici« izboljša naše telesno in duševno počutje.

#3 Ker supa lahko vsak. Primeren je za ljudi vseh starosti, telesnih tipov in ravni spretnosti. In če kdo slučajno ne more, ga zlahka vzameš na svoj sup.

#4 Razgledi z vode nudijo drugo perspektivo in nove perspektive so v življenju še kako dobrodošle.

#5 Le kdo si ni vedno želel hoditi po vodi? No, supanje je najboljši približek temu.