Pred leti so v Oskarjevem podjetju pripravljali seminar in ugotovili, da nimajo platna, projektorja in dovolj stolov za udeležence seminarja. Študentka, ki je pomagala pri organizaciji dogodka, je ob pogledu na predračun za projektor vprašala: »Kolikokrat ga bomo pa rabili?« S tem vprašanjem se ni nihče obremenjeval, ker »projektor tako ali tako vedno prav pride, kajne?« A ko jim je čez dobre pol ure pokazala ceno ponudbe za najem platna, projektorja in petindvajsetih stolov, se je ideja o lastnem projektorju nenadoma zdela povsem skregana z zdravo pametjo.

»Kolikokrat ga bomo pa rabili?«

Kupite le tisto, kar boste zares uporabljali

Oskar se je po svojem poslovnem polomu kmalu spet spomnil na tisto študentko in projektor. V omarah, v kleti in v garaži je imel pravo malo skladišče orodja ter športne in druge opreme, ki je večino časa samevala, a razlogov oziroma opravičil za nakup je imel vedno dovolj:

 • reči so vedno pri roki in nikoli se ti ne zgodi, da ostaneš brez opreme (in ne moreš na smučanje, na primer),
 • opremo poznaš, ti je prav in je »tvoja«,
 • opremi zaupaš, saj skrbiš za servisiranje in popravila,
 • kakšno reč lahko kdaj posodiš tastu, bratrancu ali sosedu (vrtalka, strešni kovček),
 • vedno uporabljaš opremo, ki ti je všeč (znamka, kakovost, tehnologija).

Pri odločanju o nakupu ali najemu vedno razmislite, kako pogoste boste neko stvar potrebovali oziroma uporabljali, naprednejši razmislek pa vključuje tudi izračun amortizacije in to, za koliko boste lahko stvar po nekaj letih prodali. Smuči so že ena takih reči, pri katerih Oskar ni nikoli gledal na ceno, pa čeprav bi lahko za veliko manj denarja vsako leto smučal z novim modelom.

»Če bi si vse, kar sem uporabil le dvakrat ali trikrat, raje izposodil, bi zapravil veliko manj denarja …«

Prednosti (in kakšna pomanjkljivost) najema

Najemanje stvari prinaša kanček tveganja (ali bo želena reč na voljo, velikost, primerna kakovost) ter nekaj več načrtovanja in logistike (rezervacija, prevzem in vračilo izposojenega). A najemanje oziroma izposoja prinašata tudi veliko prednosti:

 • Prihranek pri nakupu – najem je vedno cenejši od nakupa. Še posebej, če neko reč potrebujete le enkrat.
 • Prihranek pri prostoru – skladiščenje vseh naprav, orodja, športnih rekvizitov in vsega ostalega vzame ogrooooomno prostora v garaži ali kleti.   
 • Ni vam treba prevažati gore opreme – če si smuči, SUP, kolo in podobno izposodite v kraju dopusta, boste s seboj vozili veliko manj prtljage.
 • Za servis in vzdrževanje je poskrbljeno – kosilnica, smuči, ročno orodje, počitniška prikolica in druge reči potrebujejo redno vzdrževanje, čiščenje in servis, ki niso poceni pa še zamudni so.
 • Oprema je nova – običajno je oprema za izposojanje nova oziroma stara največ dve ali tri leta.
 • Oprema je vedno pripravljena za uporabo – smuči so »namazane«, baterije pri orodju polne, kosilnica nabrušena …
 • Ni skrbi – če se pri uporabi kaj polomi, pokvari ali uniči, boste v najslabšem primeru ostali brez kavcije.

Seveda imate lahko nekatere stvari tudi deset let in več (strešni kovček, udarni vrtalnik, kosilnica …), druge pa bodo po nekaj letih zastarele ali preprosto »iz mode«. Druga slaba stvar pa je, da v času hiperprodukcije in nenehnih tehnoloških izboljšav ter novih pogruntavščin rabljene stvari zelo hitro izgubljajo svojo vrednost, zato zanje ne morete iztržiti prav veliko. Mimogrede, če razmišljate o nakupu ali najemu počitniškega apartmaja, si morate nujno ogledati tale video.

»Seveda imate lahko nekatere stvari tudi deset let ali več (strešni kovček, udarni vrtalnik, kosilnica …), druge pa bodo po nekaj letih zastarele ali iz mode.«

Kaj vse si lahko sposodite?

Morda bi bilo bolj na mestu vprašanje, česa si ne morete. Če potrebujete disko kroglo, dereze ali boksarske rokavice, vas bo to stalo le nekaj evrov na izposojo. Na voljo je tudi cela vrsta kuhinjskih aparatov, pa lopata za sneg, mikroskop in jahalni škornji, ultrazvočni čistilec nakita, električna kitara in šivalni stroj. Če se vam zdi izposoja katere od naštetih reči trapasta, poglejte po omarah, podstrešju in kleti ter se vprašajte: »Kolikokrat sem pogledal skozi tale daljnogled, ki že nekaj let visi na žeblju za vrati?«

Ostale reči za občasno uporabo so električno kolo ali skuter (na dopustu), avtodom, počitniški apartma, poročna obleka, SUP, gumenjak z izvenkrmnim motorjem, vodni skuter vse vrste orodja, gospodinjski aparati, razvlaževalec prostorov, sistem za prezentacijo, ozvočenje in osvetlitev, bolniška postelja, otroška napihljiva igrala, otroški avto sedež, tovorna ali počitniška prikolica, smuči in še in še …

Izračun za električno kolo:

Če vas zanima vožnja z električnim kolesom, si preračunajte, če bi električno kolo najeli ali kupili…
– Nakup novega: od 1.500 do 3.000 EUR (in več)
– Najem za en dan 40 EUR
– Najem za vikend (3 dni): od 60 EUR
– Najem za dodaten dan 25 EUR*

* cene za najeme so zbrane iz cenikov, objavljenih na spletu in lahko glede na različne ponudnike odstopajo navzgor in navzdol.

Kako se odločiti?

Že hiter izračun »čez palec« pokaže, da se vam za občasni izlet z električnim kolesom ga splača vzeti v najem.

Če pa bi redno želeli kolesariti z električnim kolesom je nakup lastnega kolesa povsem razumljivo in opravičeno.

Cenik najema različnih stvari

Za konec (in v razmislek) pa si oglejmo še nekaj stroškov najema najrazličnejših stvari:

Smuči: otroške smuči lahko najamete za 6 EUR na dan, 25 EUR za 9 dni ali 60 EUR za sezono. Odrasle srednjega razreda so 50 EUR za 9 dni in 180 EUR na sezono, za top smuči pa boste odšteli od 35 EUR (vikend) do 300 EUR (sezona).

Strešni kovček: od 30 EUR za teden dni (s strešnimi nosilci vred 50 EUR), odvisno od velikosti kovčka.

Nosilci za kolesa: strešni od 10 EUR za kolo, nosilec za na vlečno kljuko 25 EUR (2 kolesi) oz. 60 EUR (4 kolesa), najem do 10 dni.

Gorsko kolo: 15 EUR/dan, 40 EUR/vikend.

E-kolo: 40 EUR/dan, 60 EUR/vikend.

Šotorska (brako) prikolica: od 35 do 50 EUR na dan, možen tudi najem hladilnika in drugih dodatkov.

Počitniška prikolica: za 3 do 4 osebe od 45 EUR na dan, 5 in več oseb od 85 EUR na dan. Pri prikolicah vas čaka tudi plačilo kavcije, prevzema/predaje ter čiščenja.

Drsalke: otroške od 3 EUR, odrasle od 5 EUR.

Stroji in orodje: vrtalnik od 15 EUR/dan, generator od 22 EUR/dan, razvlaževalec prostorov od 20 EUR/dan, kosilnice od 13 EUR/dan, rahljalnik zemlje od 17 EUR/dan, motorna žaga od 20 EUR/dan, mešalec za beton od 19 EUR/dan.

Projektor za predstavitve: od 30 do 60 EUR, platno od 18 do 50 EUR na dan.

Poročna obleka (ženska): od 200 do 700 EUR.

Otroška igrala (napihljivi gradovi itn.): od 30 EUR.  

Otroški avto sedež: od 12 EUR/mesec, od 50 EUR/leto.