Družinsko življenje v času karantene

Čeprav nas je večina že sitih koronadrame, je dejstvo, da smo šele na začetku obdobja, »ko nič več ni tako, kot je bilo«. Tedni, ki prihajajo, bodo popolno nasprotje vsega, kar smo živeli doslej. Kako jih bomo preživeli, je v veliki meri odvisno tudi od vsakega posameznika. S pozitivno naravnanostjo in kančkom humorja bodo dnevi zagotovo minevali lepše.

Delo, učenje in vsakdanje življenje

»Naše družinsko življenje je na preizkušnji,« so misli, ki jih v teh dneh premlevajo številni. Poznano? 

Prvotna ideja, da bomo še naprej živeti po čim bolj ustaljenih tirnicah, se je pri nas doma izkazala za popolnoma zgrešeno že po nekaj urah dela in šolanja od doma. Sledil je vsesplošni kaos in prepir. Predvidevam, da je bilo podobno burno in napeto tudi v številnih drugih slovenskih družinah. 

Tako nam ni preostalo drugega, kot da se čim prej lotimo reorganizacije družinskega življenja. Reorganizacija je še vedno v teku, razmere se počasi izboljšujejo. 

Če ste še vedno v fazi kaosa, preberite nekaj misli za prvo pomoč:

 • Smo šele na začetku karantene, ki bo trajala še kar nekaj časa, zato se je treba čim prej prilagoditi. In spremeniti. Sprijaznite se s tem in uvedite potrebne spremembe. 
 • Pazite na svoje zdravje! Če zbolite vi ali kdo od vaših bližnjih, bo potrebnih še več nenadnih sprememb in prilagajanja. Morda je ravno sedaj pravi čas, da osvojite katero od zdravih navad, ki bo ostala stalnica v vašem življenju tudi po koroni. 
 • Ne primerjajte se z drugimi, ki jim je »bolje« od vas! Raje naredite kaj, da bo tudi vam dobro, in negativne misli nadomeščajte s pozitivnimi.
 • Za hipno dozo dobrega počutja preverjeno poskrbita humor in dobra glasba.
 • Če vam je hudo, si predstavljajte, kako bi se počutili, če bi karanteno morali preživljati ločeni od družine. Na primer s sodelavci …  
 • Bodite potrpežljivi in ljubeči do svojih otrok. Postavite jim jasna pravila in določite nov hišni red, saj so ob nenadnih spremembah zmedeni in potrebujejo usmeritve.
 • Postanite samokritični glede informacij in medijskih vsebin, ki jih konzumirate. 

#Delo (od doma)

Tudi vi po novem delate od doma? Nekaj koristnih nasvetov, kako se organizirati, najdete tukaj.

Glede na to, da sama tudi sicer delam od doma, vam lahko iz prve roke povem, da delo od doma v času korone (ob predpostavki, da so z vami doma še otroci) nima čisto nič skupnega s siceršnjim delom od doma. 

Pričakovati, da boste enako učinkoviti kot sicer, je utopično. Poleg: »Mami, lačen!« in ostalih vzgojno-gospodinjskih intervencij delo upočasnjuje tudi vsesplošna negotovost v podjetjih in pri odločevalcih. 

V naslednjih dneh se bo delovni tempo v številnih podjetjih in ustanovah še bolj upočasnil, zato lahko prav sedaj postorite vse tisto, za kar vam je prej zmanjkovalo časa in volje. Sem spadajo čiščenje mailov, arhiviranje, pridobivanje novih znanj in nujna dela, ki doslej še niso prišla na vrsto.

Če ste negotovi glede poslovne prihodnosti, v delo od doma vključite revizijo svojega trenutnega zaposlitvenega statusa in si zastavite cilje za naprej. Karantena se bo slej ko prej končala in medtem ko jo bodo eni izkoristili za »počitek na lovorikah«, si drugi zavzeto pripravljajo teren ta naprej. 

Če želite izpopolniti svoja znanja na kakem področju, je zdaj pravi čas, da to tudi storite. Na spletu se najde vse.

#Učenje (od doma)

Za otroke je nenadna sprememba oziroma množica teh še bolj obremenjujoča kot za odrasle. Da se je ob vsem direndaju potrebno še učiti in da smo starši naenkrat prevzeli še vlogo vzgojiteljev in učiteljev, se jim seveda ne zdi samoumevno. Pomagajte jim:

 • Otroci bodo razumeli, da prosti dnevi, ki so pred nami, niso počitnice. Vendar jim je to treba jasno povedati. Največ težav to dejstvo povzroča pubertetnikom, ki tudi sicer (kljub družbenim medijem) težko prenašajo socialno izolacijo.
 • Mlajši otroci so veseli, da se po novem lahko veliko družijo s starši. Privoščite jim kako urico in se z njimi »igrajte« šolo ali vrtec.
 • Pri nas doma smo naredili okvirni urnik oziroma načrt dela, ki se ga poskušamo čim bolj natančno držati. Vse ostalo prepuščam otrokoma, ki sta tudi sicer navajena, da bolj ali manj samostojno opravljata šolske obveznosti. 
 • Za popestritev šolskega programa si vsak dan poglejte kak dokumentarec. Mi smo trenutno še vedno pri dokumentarcih o živalih. Izbira je velika, mnogi so res čudoviti.
 • Ne pozabite na sproščujoče odmore med šolskim delom. V pripravo malice vključite otroke. Zanje ni to nič novega, kot dežurni učenci tudi v šoli sodelujejo pri organizaciji malice.
 • Razumite, da otroci potrebujejo gibanje, in jim ga omogočite, kolikor je le mogoče. Mlajši bodo povsem zadovoljni s plesom in igranjem slepih miši. Pri starejših otrocih je izziv že malce večji. Poskusite s kolebnico ali vodenimi spletnimi vadbami za odrasle. Najstnice pa poučite, da je joga imenitna za skladno telo.

#Denar

Z negotovimi razmerami se razumljivo krepi tudi strah povezan z eksistencialnimi vprašanji. Če ste že izgubili službo ali je vaša stiska razumljiva.  Kako naprej?

 • Pokličite svojo banko oziroma bančnega svetovalca. Ta vam bo predstavil ukrepe, ki jih je banka sprejela za lajšanje finančnih težav potrošnikov. 
 • Naredite temeljit pregled družinskega finančnega stanja. Ne glede na to, kakšno to je, je pomembno, da ste z njim seznanjeni. 
 • Spremljajte ukrepe, ki jih je v sklopu interventnega zakona sprejela Vlada.

#Šoping

V teh dneh je veliko govora o zadostnih zalogah hrane in drugih potrebščin, kjer gre poudariti, da je panično nakupovanje odveč.

V sled spremembam, ki jih je prinesla korona, jaz po novem kupujem nekaj stvari, ki jih sicer ne, a so se v času karantene izkazale za uporabne. Sem sodijo:

 • Mešanica za mafine, ki je tako enostavna za pripravo, da lahko mafine popolnoma samostojno spečeta otroka.
 • Malinovec, bezgov sirup in podobni pripravki, ki nadomeščajo sokove in zmanjšajo količino »robe«, ki jo tovorim iz trgovine.
 • Sudoku. Naenkrat ga vsi radi rešujemo.
 • Corona pivo. Ker je tudi v najhujših časih treba ohraniti vsaj kanček humorja.
 • Litrsko pakiranje tekočega mila.

#Partnerstvo

Po družbenih omrežjih v zadnjih dnevih krožijo številne šale o parih, ki se stežka navajajo na celodnevno bližino, o osamljenih ljubicah in bizarnih zakonskih prepirih.

Dejstvo je, da se napetost, ki jo ljudje čutimo ob negotovih razmerah, odraža tudi v partnerskem odnosu in se prenaša na vso družino. Četudi pride do prepira, vanj nikakor ne vpletajte otrok in jih zaščitite pred vsakršnim nasiljem! 

#Družabno življenje

Kako pa kaj vaše družabno življenje? 

V zadnjem tednu sem po telefonu poklepetala z večino prijateljic, po Skypu si mahamo s starši, na Instagramu klepetam z nečakinjami, preko Vibra smo pravkar nazdravili tašči, ki praznuje rojstni dan, na TikToku pa spremljam, kaj zanimivega počne moj otrok v sosednji sobi, medtem ko naj bi se učil. Glave gor, saj bo minilo!

Ostanite zdravi in se imejte kar se da lepo! Pa srečno!