Leteči avtomobili, počitnice v vesoljskih hotelih, večna mladost, prevlada umetne inteligence nad ljudmi in ljubezen z roboti so le nekatere od napovedi, s katerimi futurologi opisujejo prihodnost.

Nedavno preminuli Stephen Hawkins, eden največjih umov moderne dobe, je napovedal sila razburljive dogodke, ki naj bi krojili prihodnost sveta.

Zavzet raziskovalec vesolja se ni spraševal, ali življenje v vesolju obstaja, saj je bil o tem prepričan. Bolj ga je zanimalo, kdaj bomo z vesoljci prvič navezali stik. Po njegovih predvidevanjih se bo to zgodilo, ko bo tehnologija omogočila potovanje v druge galaksije. Verjel je, da se bo to zgodilo že v tem stoletju. V kolikor nas vesoljci ne prehitijo in obiščejo prvi … To bi bilo menda sila neugodno, saj bi potemtakem bili vesoljci tehnološko razvitejši, torej močnejši od nas.

Hawkins je vseskozi opozarjal tudi na neizbežne posledice globalnega segrevanja in svaril pred nenadzorovanim razmahom umetne inteligence. Ta naj bi v nekaj desetletjih prevzela prevlado nad človekom. Podobnega mnenja je tudi Elon Musk, ki se zavzema za regulacijo tega področja.

Futuristi poleg osvajanja vesolja, umetne inteligence in okoljskih izzivov, ki nas bodo pestili,  napovedujejo skorajšnji izjemni razmah genetike in nanotehnologije. Nova dognanja na teh področjih so v minulem desetletju že pomembno vplivala na zdravljenje nekaterih bolezni.

Vprašanje časa in morale pa je, kdaj se bomo začeli masovno posluževati genetskega  načrtovanja dojenčkov, torej dojenčkov »po naši meri« … Čez nekaj desetletij nam bodo potemtakem poleg robotov delali družbo še super ljudje s skrbno izbranimi fiziološkimi in značajskimi lastnostmi.

V nekaterih azijskih državah je že danes kloniranje preminulih hišnih ljubljenčkov povsem uveljavljen in zelo donosen posel. Predvsem zahodnjaki so za kloniranega psička pripravljeni odšteti tudi do 100.000 dolarjev. Hmmm?

Kaj nam prinaša novo desetletje?

Prevlada robotov in potovanje v druge galaksije se večini od nas zdita še neznansko daleč. Verjamem, da je marsikdo dvignil obrv tudi ob prejšnjem odstavku, ki govori o kloniranju hišnih ljubljenčkov, in da kot družba še nismo pripravljeni na tovrstne novosti. Kaj pa lahko realno pričakujemo od novega desetletja? Veliko!

Vzpon Indije in prebujanje Afrike

Čez deset let, ko nas bo že več kot 8,5 milijarde, bo primat po številu prebivalcev od Kitajske prevzela Indija. Na tretjem mestu se bodo obdržale Združene države Amerike. Vendar ne za dolgo, saj se prebuja afriška celina.

Do konca stoletja bo med desetimi največjimi državami po številu prebivalstva kar pet afriških držav! Največja, Nigerija, z 206 milijoni prebivalcev danes predstavlja sedmo največjo nacijo na svetu.

Do 2030 se bo globalno gledano drastično povečalo število starejših od 65 let. Prvič v zgodovini človeštva ti v globalnem merilu presegajo število otrok, mlajših od 5 let. V kolikor ne bo odkrito učinkovito in dostopno zdravilo za demenco, ki je v prvi vrsti bolezen starejših (od 65 let), bo ta postala ena od najhitreje rastočih bolezni na svetu.

Skoraj 20 % celotne svetovne populacije se bo leta 2030 spopadalo s prekomerno telesno težo.

Tehnologija bo vse bolj krojila naš vsakdan

Digitalno se bo vse bolj tesno prepletalo z realnim na vseh življenjskih področjih. Internet 5G, ki si ga trenutno še ne predstavljamo v vsej svoji zmogljivosti, bo do konca desetletja najverjetneje že zamenjala zmogljivejša različica.

Mobilne telefone bodo namestile naprave, ki bodo še tesneje povezale z našim telesom ali umom. Polnilcev in slušalk kot jih poznamo danes, ne bomo več uporabljali. Tekstovna sporočila bomo nadomeščali z glasovnimi.

Tolažbo bomo iskali v pogovorih z boti. Operirali nas bodo roboti. Uživali in igrali se bomo v virtualnih svetovih.

Virtualna resničnost bo doživela velik razcvet že v letu ali dveh. Vendar pozor. Znanstveniki so si že danes enotni, da virtualna resničnost škodi razvoju otroških možganov.

Na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih bomo poleg športnikov iz krvi in mesa navijali tudi za e-športnike, ki bodo svoje bitke bili izza super zmogljivih računalnikov. Prvič naj bi se to zgodilo že na olimpijskih igrah leta 2024.

Digitalni kriminal bo pogostejši od običajnih ropov.

Z zenico se bomo identificirali, plačevali ali potrjevali pomembne dokumente, se logirali. Papirnati denar bo verjetno še v obtoku, vendar pa ga bomo vse manj uporabljali.

Velike spremembe nas čakajo tudi na področju transporta. Poleg vse večjega števila električnih bomo priča hitremu tehnološkemu razvoju samovozečih vozil. Na tem področju je ena najprodornejših inovatork že danes Kitajska.

Do leta 2030 bo – če upoštevamo trenutno rast – Kitajska prehitela ZDA in postala najmočnejše svetovno gospodarstvo.

Tehnologija bo vse bolj posegala tudi v naše delo in poklic, ki ga opravljamo. Vse več opravil, ki  jih danes opravljamo ročno ali z lastno glavo, bo avtomatiziranih. Več o poklicih prihodnosti preberite na https://verjemivase.si/kariera/poklici-prihodnosti/.

Treba bo plačati stare (okoljske) dolgove

Največji poraženec preteklega desetletja je zagotovo okolje, saj kljub enormnemu tehnološkemu napredku nismo uspeli zaustaviti globalnega segrevanja.

Če bomo planet še naprej segrevali z enako hitrostjo, se bo do 2030 segrel za več kakor 1,5 stopinje. Sledile bod številne težave zaradi vse pogostejših ekstremnih vremenskih pojavov. Posledice bo neposredno občutilo vsaj 100 milijonov ljudi po svetu, ki bodo zaradi vremenskih nevšečnosti pristali pod pragom revščine.

Odličen vpogled v okoljsko prihodnost ponuja dokumentarec Before the Flood z Leonardom DiCapriem. Priporočam.

Dobrodošli v prihodnosti

Kakšna prihodnost nas torej čaka?

Kljub temu da se ljudje pogosto počutimo kot kapljica v morju, ki teče s tokom, lahko vsak posameznik s svojimi dejanji prispeva k ustvarjanju lastne prihodnosti po svoji meri.

Četudi ne moremo spremeniti okolice, smo lahko sami sprememba. Krojite si torej prihodnost po svoji meri.

Ostanite čuteči, ljubeči in predani svojim vrednotam. Pogumno in srečno vam želim!