Internet pogosto služi kot grešni kozel za marsikatero negativno stvar v družbi. Zasvojenost z mobilnimi napravami, pomanjkanje gibanja na zraku, težave z vidom, odtujitev od prijateljev in družine … vse to morda res velja, a nam lahko medmrežje hkrati ponudi tudi marsikaj koristnega. V zadnjih letih so se na primer močno razširila spletna izobraževalna orodja, ki so preobrazila način učenja novih spretnosti za mnoge poklice, marsikomu omogočila poslovni razvoj in prinesla nekaj zanimivih znanj, ki posameznike hitro ločijo od konkurenčnih kandidatov, na primer pri razgovoru za službo.

Katere pa so poleg tega še druge prednosti spletnega učenja?

 1. Učite se takrat, ko vam ustreza. Nič več težav s prilagajanjem različnih urnikov in mrkih pogledov šefov, ko bi želeli izkoristiti dopust med izpitnim obdobjem.
 2. Nizka cena v primerjavi s fizičnimi ustanovami, ki ponujajo različne tečaje in usposabljanja.
 3. Med tečajniki se pogosto oblikuje spletna skupnost, ki omogoča deljenje izkušenj in dodatnih znanj.
 4. Redno posodobljeni učni materiali, ki temeljijo na najnovejših znanjih in dognanjih. Stran z grafoskopi in 30 let starimi prosojnicami!

Če želite v svoj življenjepis (ali pa le v življenje zavoljo znanja samega) vključiti kakšno novo postavko, vam predstavljamo nekaj najzanimivejših platform, ločenih po različnih načinih učenja, ki jih ponujajo.

Platforme razširjenega učenja

To so spletne strani, ki ponujajo najrazličnejši nabor tematik – od umetnostne zgodovine do programiranja in fotografiranja pa še kaj bi se našlo. Bi s pomočjo tečaja želeli izpiliti svoje mehke veščine? Tudi to vam te platforme omogočajo, prej pa le preverite, katere so med delodajalci najbolj iskane. Nekaj najpopularnejših splošnih platform predstavljamo v nadaljevanju:

 • Udemy ponuja najširši nabor tem z več kot 130.000 spletnimi tečaji, nekateri so brezplačni, veliko pa jih je na voljo po izjemno ugodnih cenah (od 12 € naprej). Pogosto najdete na tej strani tudi akcije in znižanja cen.
 • Coursera: izbirate lahko med številnimi spletnimi tečaji, ki pokrivajo širok nabor tem. Najdete lahko tako brezplačne kot tudi plačljive vsebine, ki se začnejo pri približno 35 €, nekatere pa so celo priznane s strani najprestižnejših univerz kot samostojni magistrski programi (seveda boste zanje odšteli krepko več).
 • edX: platforma, ki sta jo ustanovila slavna harvardska univerza in MIT (inštitut za tehnologijo v Massachusettsu). Zajema tako običajne brezplačne tečaje (plačilo je potrebno le, že želite po opravljenem tečaju prejeti certifikat – zanj boste odšteli približno 40 do 100 €) kot tudi možnost opravljanja podiplomskega študija preko spleta (s šolnino od 9.000 € naprej).
 • Skillshare ponuja tečaje na temo produktivnosti, izboljšanega življenjskega sloga, prav tako pa tudi kreativne tečaje (oblikovanje, videoprodukcija, pisanje, glasba …) in takšne, ki vam lahko pomagajo pri poslovnem in kariernem napredku (poslovna analitika, podjetništvo, marketing …). Ob prijavi prejmete dva meseca brezplačne uporabe, nato pa boste za mesečno naročnino odšteli približno 13 €.
 • Lynda oziroma LinkedIn Learning: platforma pod okriljem družbenega omrežja LinkedIn, ki vsebuje preko 13.000 tečajev. Teme, ki jih pokrivajo, so kreativno naravnane – ponujajo recimo tečaje marketinga, likovne umetnosti, fotografije, glasbe in produciranja, animacije in podobno. Namesto da plačujete vsak tečaj posebej, si lahko za fiksno ceno izberete poljubno število tečajev v določenem obdobju. Mesečna naročnina stane približno 30 €, če pa se naročite za celo leto, pa vas bo mesečni obrok stal okoli 20 €. Prvi mesec je v obeh primerih za uporabnike brezplačen.

Tematsko specifične platforme

Obstajajo tudi spletne strani, ki se osredotočajo na določeno temo oziroma področje izobraževanja – to so lahko jeziki, računalniške spretnosti, umetnost in podobno. Spoznajte nekaj najzanimivejših:

 • Duolingo: največkrat naložena mobilna aplikacija za izobraževanje, ki vam pomaga pri učenju tujih jezikov. Poleg svetovnih jezikov, kot so angleščina, francoščina, španščina in nemščina, se lahko brezplačno učite tudi korejščine, havajščine, poljščine … Morda vas zamika latinščina. Pa tudi Esperanto ponujajo.
 • Facebook blueprint: Facebookova lastna platforma, ki vas uči – o Facebooku! No, pa o Instagramu tudi, predvsem z vidika optimizirane uporabe za poslovne namene in oglaševanje. Ponujajo brezplačne tečaje, a plačljive certifikate teh tečajev, ki vaš žep olajšajo za približno 135 € in veljajo eno leto.
 • OpenSesame je platforma s spletnimi tečaji, ki spodbujajo produktivnost v poslovanju. Vsebine so plačljive, si pa lahko sami izberete, kakšen način plačevanja želite: lahko plačujete mesečno naročnino, zakupite določeno količino tečajev ali pa plačujete po porabi. Cena je odvisna od števila uporabnikov.
 • CodeAcademy ponuja brezplačne vsebine za programerske navdušence. Ti se lahko naučijo kodiranja v kar 12 različnih programerskih jezikih, kot so Python, Java, JavaScript, SQL, HTML, CSS in podobni.

Vas že mika učenje na kateri izmed izbranih platform? Kot ste lahko spoznali, imate na voljo celo množico brezplačnih vsebin, spet druge vas prikrajšajo le za ceno kosila v vaši najljubši restavraciji. Razmislite o svoji strokovni rasti in če se v spletnih tečajih preprosto ne najdete, preverite še 4 druge načine, kako jo lahko dosežete. Že manjši denarni vložek v vaše znanje in kompetence vam lahko prinese napredovanje, boljšo plačo ali celo novo službo, le dobro ga morate znati izkoristiti. Poleg poslovnega napredka pa naj bo vaš cilj tudi osebna rast, saj veste – znanja vam ne more vzeti nihče.