Življenje se po mehčanju strogih karantenskih omejitev počasi vrača na stare tirnice. Negotovost in soočanje s posledicami karantene, ki se bodo pokazale v prihodnjih mesecih, se mešata z radostnimi občutki (večje) svobode gibanja in druženja. Hitro je treba nadoknaditi zamujeno in uloviti izgubljeno. Stres, naglica in šoping »brez ovir« so spet del vsakdana.

Če kaj, je bil čas karantene odličen pokazatelj naših nakupovalnih želja in navad ter dolga učna ura potrošništva za čas, ki prihaja.

Kaj nas je korona naučila o nakupovanju?

Skladovnica v naglici pokupljenega toaletnega papirja se manjša veliko počasneje, kot smo se bali na začetku korona epidemije. Strah pred praznimi policami se je izkazal za neupravičenega. Kako se prehranjujemo, je bilo tudi v času karantene za večino odvisno predvsem od stanja na naših bančnih računih in življenjskega sloga.

Redko kdo si upa napovedati, kaj se bo v prihodnjih mesecih dogajalo z gospodarstvom in posledično blagostanjem prebivalstva. Na osebni ravni pa smo bili vsi skupaj prisiljeni naenkrat spremenili nekatere navade in vzorce obnašanja. Izkušnja bo pri mnogih vplivala na obstoječi sistem vrednot in odnos do življenja.

Nakupovanje po koroni oziroma kaj nas je ta naučila o potrošništvu:

Denar je (še vedno) vladar, a se z njim ne da kupiti čisto vsega.

Po mnenju stroke se bodo številni v prihodnjih mesecih soočali z reševanjem osebnostnih, partnerskih ali kakšnih drugih intimnih vprašanj, ki jih je na površje naplavila korona. Če se bodo sočasno spopadali še z oslabljenim finančnim stanjem, bo toliko huje. Učinkovitih izdelkov, ki bi reševali tovrstne izzive, seveda ni. Oziroma se jih ne da kupiti. 

Poplava webinarjev in sorodne spletne ponudbe na temo osebnostne rasti je res široka in dosegljiva za skorajda vsak žep, vendar gre pri intimnih izzivih predvsem za redno in dolgotrajno delo na sebi. Brez kupovanja bližnjic in popustov.

V trgovino po občutke in doživetja, za vse ostalo obstaja splet.

Splet, veliki zmagovalec karantene, se nam je še globlje zažrl v vse pore bivanja in mišljenja, kot smo bili vajeni doslej. Na spletu so vsi in vse. Spletna prodaja se je razplamtela do neslutenih razsežnosti, izkoristili so jo tako veliki igralci kakor tudi številni majhni, lokalni ponudniki.

V nekaj tednih je spletno nakupovanje postalo običajna prostoročna dejavnost in razvedrilo. Izmučeni dostavljavci pošiljk so naenkrat na domove dostavljali ogromne količine paketov, vse od samokolnic, apna, kartuš in bojlerjev do velikonočnih šunk, buteljk in miz za pingpong.

Kupci, ki so bili deležni pozitivne spletne nakupne izkušnje, bodo nakup verjetno še kdaj ponovili. Mnogi pa so ostali razočarani. Po spletnih komentarjih sodeč, kar nekaj spletnih ponudnikov – ob nekajkratnem povečanju naročil ali neizkušenosti – ni uspelo optimizirati vseh procesov in zagotoviti udobnega nakupa iz naslonjača. Tem bodo kupci pobegnili. Kam drugam na splet ali pa se bodo vrnili k fizičnim nakupom.

Ker smo ljudje še vedno socialna, a tudi vedno bolj osamljena bitja, bodo mnogi med nami iskali izhod iz spletnih nakupov in ostalega spletnega dogajanja prav z odhodom v šoping. V čisto prave trgovine. Podajali se bomo tja, kjer bomo poleg izdelkov plačevali še doživetja. Pa naj bo to late night šoping, kmečka tržnica, nakupovanje oblačil s stilistom ali kaj drugega.

Kje se kupi lepa frizura?

Tedni v karanteni so pokazali, kako pomembno vlogo imajo v naših življenjih dobri obrtniki. So nenadomestljivi, roboti in stroji jih še zelo dolgo ne bodo zamenjali, prav tako njihove spretnosti in znanja težko posnemamo navadni smrtniki.

V to skupino sodijo na primer frizerji. Ti imajo trenutno polne roke dela s popravljanjem škode, ki jo je povzročilo domače friziranje. Pa tudi dobri maserji, razni trenerji, kozmetičarke, nenazadnje tudi dober natakar, ki polepša dan s prijaznostjo in zanimivim klepetom, bodo še dolgo časa nenadomestljivi.

Lokalno, domače, sveže.

Ena najboljših novic, kar jih je prinesla karantena Slovencem, je ta, da ponudba lokalnih izdelkov, hrane in pijače še nikoli ni bila tako široka in zlahka dostopna, kot je danes.

V zadnjih tednih so kot gobe po dežju vzniknile številne domače tržnice, spletne kmetije in drugi inovativni načini približevanja domače ponudbe pridelkov, hrane in pijače lokalnemu prebivalstvu. Številne kmetije lahko tudi preprosto obiščete in pri njih kupite sadje, zelenjavo in domače izdelke. 

Svežo ponudbo izdelkov lahko najdete na številnih spletnih tržnicah in v živo:

  • Širok nabor kmetij iz cele Slovenije, ki prodajajo svoje pridelke in izdelke, najdete na: https://pri-kmetu.si.
  • Široko ponudbo najdete na spletnih tržnicah Jemdomače.si in Kupilokalno.si.
  • Da je zadeva izjemno aktualna, dokazujejo tudi na portalu Bolha.com, kjer so ponudbo dopolnili s spletno tržnico lokalnih pridelovalcev hrane.
  • Slastne dobrote najdete na Spletni tržnici briških izdelkov in na Mali tržnici severne Primorske. Obe najdete na Facebooku.
  • Karantena je hudo prizadela večino slovenskih vinarjev. Zelo bodo veseli, če jih kontaktirate kar po telefonu ali mailu in se dogovorite glede naročila.
  • Ne pozabite pa niti na svojo branjevko na lokalni tržnici.