Nakupovanje na sezonskih razprodajah se splača, če kupljeno v resnici potrebujete in če boste kupljene stvari uporabljali.

Kdo sploh še kupuje na sezonskih razprodajah?

Ob omembi sezonskih razprodaj oblačil in obutve se dvigne marsikatera obrv. Kdo sploh še kupuje na sezonskih razprodajah? Popusti in akcije si sledijo iz meseca v mesec, outleti so blizu pa tudi sicer je ponudba poceni oblačil ogromna. Na spletu se najde vse in to po super ugodnih cenah. Tudi termin sezonskih razprodaj je grozen.

Slednjemu sicer ni oporekati. Zimske razprodaje praviloma sledijo ubijalskemu decembru, poletne pa zarežejo naravnost v sezono dopustov.

Trgovci imajo pri določanju terminov razprodaj sicer proste roke, vseeno pa se večina zimskih razprodaj zgodi januarja. Pred leti, ko je bilo to področje še regulirano s strani države (in še nismo posvojili črnega petka in decembrske norije tako zares kot danes), so se zimske razprodaje začele 9. januarja.

Kljub vsem razlogom proti nas je še nekaj, ki so nam sezonske razprodaje všeč. Meni na primer so. Še posebej zimske, saj so zimski kosi oblačil in obutve praviloma dražji od poletnih in zato je znižana cena še toliko bolj dobrodošla.

Komaj čakam začetek januarja, ko se življenje po veselem decembru vrne v ustaljene tirnice, jaz pa se odpravim v šoping. Oblačila in obutev želim pred nakupom začutiti, pobožati, preizkusiti. Zato se še vedno oklepam klasičnih trgovin, na spletu pa občasno naročim le preverjene blagovne znamke, ki jih poznam že od prej.

Sodeč po obisku trgovin v času razprodaj, se teh – poleg mene – še vedno poslužuje veliko ljudi. Ponudba je januarja povsem dostojna, glave pa precej bolj trezne kot decembra. Pulover z jelenčki, ki se vam zdi tako zelo samoumeven v času božičnih popustov, boste januarja zagotovo nadomestili s kakim bolj nosljivim kosom, ki ga boste lahko nosili do pomladi.

Se nakupovanje na razprodajah splača?

Seveda se splača! Če kupljeno v resnici potrebujete in če boste kupljene stvari uporabljali.

Nakup katerih izdelkov torej velja zamakniti na konec sezone v čas razprodaj?

Začnimo pri šibki točki večine žensk. Rada si kupim kak dober kos, ki je po polni ceni zame predrag. Sem spadajo plašči, torbice, čevlji in podobo. Ne bom rekla, da ga nujno potrebujem in da brez njega ne bi preživela. Običajno si »it kos« že dlje časa ogledujem in ga tudi preizkusim, ko je na voljo po polni ceni. Tako so možnosti za zgrešeno investicijo majhne. Splača se, predvsem pa godi (ženski) duši.

Zagotovo se splača tudi nakup izdelkov, ki jih redno in pogosto uporabljam in bi jih slej ko prej morala kupiti po kakršni koli ceni. V ta segment spadajo na primer pižame, spodnje perilo, nogavice in podobni izdelki za vso družino.

Januarja je gneča tudi na oddelkih s smučarsko in drugo zimsko opremo. Povsem razumljivo in racionalno. Še posebej če si zimski oddih privoščite v času šolskih počitnic, torej šele konec februarja.

Na razprodajah kupujem tudi pohodniško opremo in športno obutev ter dokupim športna oblačila, kadar jih potrebujem. Prav tako so razprodaje res fajn za nakup otroških oblačil in obutve.

Praznuje vaša mama, sestra, prijateljica ali tašča v začetku leta rojstni dan in iščete primerno darilo? Na razprodajah lahko najdete izvrstne damske rute, rokavice, pasove ali broške. Zadovoljstvo zagotovljeno!

Da vas »dan po tem« ne bo bolela glava

Če vas rado zanese in vam nakupi pogosto povzročajo glavobole, je morda pravi čas, da temeljito razmislite o svojih nakupovalnih navadah in sprejmete kako koristno novoletno zaobljubo. Nekaj koristnih namigov o racionalnem nakupovanju najdete tukaj:  https://verjemivase.si/lifestyle/nakupovalni-listek-in-ostale-skrivnosti-racionalnega-nakupovanja/

Dobrodošli pa so tudi sledeči nakupovalni manevri:

Plačujte z gotovino!

Če želite nadzorovati porabo, preklopite na gotovino. Na razprodaje vzemite toliko gotovine, kot ste je pripravljeni porabiti.

Šelest bankovcev, ki ji odštevamo, ima povsem drugo, večjo težo kot plačilo s kartico. Pri plačilnih karticah – sodeč po sebi – veliko hitreje izgubimo nadzor nad porabljenim zneskom, še posebej »nevarno« je, če uporabljamo več kartic hkrati.

Spravite račun!

Se vam je že kdaj zgodilo, da so vam nove hlače v trgovini pristajale povsem drugače kot doma? Ali da se je majica na poti iz trgovine do doma skrčila za eno številko? Priznam, meni tudi. Še sreča, da sem spravila račun.

Nekaterih izdelkov ni mogoče vrniti niti z računom, zato se velja o možnosti vračila pozanimati, še preden sežete v denarnico.

Okolje ne izstavlja računov s popustom

Kljub moji privrženosti razprodajam me te vedno znova spomnijo na davek, ki ga tekstilna industrija pušča na okolju in družbi.

Police, nagnetene z obilico resnično poceni oblačil, v meni porajajo mnoga vprašanja. A naj res kupim še eno majico, ki je pravzaprav ne potrebujem, ker je z osem evrov znižana na tri? Povpraševanje in ponudba sta dobri prijateljici. Več kupujemo, več bo na voljo za nakup. In obratno.

Za proizvodnjo bombažne majice, ki jo kupite po super ugodni ceni 3 EUR, se porabi 2.700 litrov vode. Nič čudnega torej, da je tekstilna industrija po onesnaževanju okolja takoj za naftno. Da ne govorimo o grozljivih razmerah, v katerih ponekod delajo tekstilni delavci. 

Nujno in prav je, da začnemo okoljski vidik vključevati v vsakodnevne razmisleke in posledično v svoje obnašanje. Torej tudi v oblačenje!

Kupite si kaj lepega, koristnega in trajnostnega ter v kupljenem čim bolj in čim dlje uživajte! Pa srečno!