Če ste decembra pretirano odpirali denarnico in rokovali s plačilnimi karticami, vas januarja čaka boleča streznitev. V nezavidljivem položaju ste tudi, če je zaradi koronakrize vaše trenutno finančno stanje na psu in si decembrskega pretiranega trošenja sploh niste mogli privoščiti. Kako torej okrevati po norem decembru in si opomoči od vsega hudega, kar nam je prineslo leto 2020?

Adijo, 2020!

Katero besedo bi izbrali, če bi želeli z eno samo besedo opisati leto 2020? Groza, kriza, poraz, bolezen, strah, zdravje, upanje? 

Okroglo leto 2020 bo večini ostalo v spominu kot slabo in neprijetno. Spopadali smo se z virusom epidemičnih razsežnosti, se privajali na okrnjene medosebne stike in omejeno gibanje. Marsikomu je epidemija zamajala varno zaposlitev, ga ovirala pri izobraževanju in mreženju ter vplivala na osebne finance.

Po prvem, spomladanskem valu epidemije in zaprtju države se nam je zdelo, da v daljavi že vidimo luč na koncu tunela. Pozitivne gospodarske trende je izkazovala tudi uradna statistika. Drugi val epidemije v oktobru pa je mnogim dokončno spodnesel tla pod nogami.

Sanje o vrnitvi v »normalnost«, ki naj bi ga prineslo prihajajoče leto 2021, v zadnjih dnevih iztekajočega se leta dokončno ugašajo. In to kljub čarobnosti prazničnih lučk, ki množično osvetljujejo domove, mestna in trgovska središča. Ter kljub decembrskemu zapravljanju, ki smo ga navajeni iz prejšnjih let. Tudi letos smo si mnogi dali duška.

(Veseli) december

December je običajno najbolj vesel, razburljiv, prazničen, žurerski, pa tudi stresen in stroškovno obremenjujoč mesec v letu. Srečneže razveseli božičnica, delijo se darila in nagrade. Po drugi strani tudi zapravljamo več kot običajno. Več je zabav in druženj v lokalih, kupujemo darila in se razvajamo s priboljški. Če je bilo leto dobro, si privoščimo decembrski oddih ali kaj drugega, česar si sicer ne bi. Lani, na primer, je bil najdražji decembrski nakup opravljen 24. decembra v eni izmed zlatarn in je znašal 96.000 EUR.

Letošnji (veseli) december ni običajen! Tistim, ki jih korona (še) ni udarila po žepu, je od vsega zgoraj opisanega veselja preostalo le še zapravljanje za darila in druge priboljške. Mnogim pa žal niti to.

Januarska streznitev

Decembrski noriji praviloma sledi januarska streznitev. Sprejemamo novoletne zaobljube in iščemo nasvete, ki bi nam pomagali prebroditi turoben začetek leta. Sprašujemo se, kako si opomoči po divjem zapravljanju in s težkim srcem čakamo na najdepresivnejši dan v letu, ki nas doleti sredi januarja. Ta sovpada s stroški, ki smo jih decembra pridelali na kreditnih karticah, in s prelomljenimi novoletnimi zaobljubami.

Okrevanje po veselem decembru (za tiste srečneže, ki se jih korona ni pretirano dotaknila)

Če ste leto 2020 kljub koroni preživeli finančno stabilno in brez pretresov, pa vas je december vseeno finančno izčrpal, ste za nastalo situacijo seveda krivi sami. Pretirano trošenje ni učinkovito zdravilo za lajšanje naših čustvenih stanj.

Ker je prihodnost popolnoma negotova in ga ni junaka, ki bi si upal napovedati potek leta 2021, bi bilo morda smotrno, da razmislite o razlogih, ki so privedli do prekomernega decembrskega zapravljanja, in sprejmete sledeče novoletne zaobljube za leto 2021:

 • Ne izposojajte si denarja in ne trošite prihrankov (za vzdrževanje ali navidezno višanje življenjskega standarda). Stanovanjski kredit in druge smotrne investicije, ki bodo dolgoročno izboljšale kakovost življenja, so seveda izvzete.
 • Redno plačujte položnice in sproti poravnajte vse stroške, ki jih imate. Večje stroške, kot je na primer registracija avtomobila, načrtujte vnaprej.
 • Porabljajte manj kot zaslužite! Ne živite od plače do plače ali od limita na eni do limita na drugi kartici.
 • V času korone porabimo manj za hrano in zapitke v lokalih, za izlete in potovanja, razne vadnine in članarine. Smo manj mobilni, potrebujemo manj raznovrstnih oblačil in kozmetike. Koliko denarja ste prihranili na ta račun?
 • Povečanje limita na kartici ni rešitev finančnih težav!
 • Varčujte za slabe čase. Koliko prihrankov imate? Kako dolgo bi se lahko financirali iz »črnega fonda«, če ostanete brez prihodkov?
 • Ne nasedajte raznim piramidam, skladom, projektom in posameznikom, ki obljubljajo hitre in velike zaslužke.

Čas korone je odlična priložnost, da prevetrimo svoje vrednote oziroma da bolje razmislimo o njih. Čeprav sodite med srečneže, ki jih korona ni neposredno udarila po denarnici, stvari v prihodnosti zagotovo ne bodo več take, kot so bile pred epidemijo. Nemogoče si je zatiskati oči pred uničujočimi posledicami hiperprodukcije in hiperpotrošnje na naš planet. Že majhni koraki v smeri trajnosti in empatija do vseh, ki jim ne gre tako dobro kot nam, lahko vodijo do velikih sprememb v okolju in našem počutju.

Okrevanje po veselem decembru (za vse, ki jim je korona zatresla finančne temelje)

Nasveti in priporočila »za okrevanje po decembrskem zapravljanju« iz prejšnjega odstavka se bodo zdeli neživljenjski vsem, ki imajo zaradi korona krize finančne težave ali so ostali brez zaposlitve. A pozor, obstajajo izjeme.

Eno izmed zlatih pravil zdravih osebnih financ, ki jih finančni svetovalci vseskozi poudarjajo in se je tudi med korono izkazalo kot izjemno koristno, je tako imenovan »črni fond« za slabe čase.

Gre za znesek, ki ga prihranite za težke čase in nepredvidene situacije. Zadostoval naj bi za pokrivanje polletnih življenjskih stroškov. Letos je zagotovo prišel še kako prav mnogim, ki jih je korona udarila po žepu. Ti so morali novim razmeram prilagoditi tudi letošnji decembrski proračun, da jim bo praznično zapravljanje predstavljalo manjši glavobol kot korona kriza.

Ko so prihodki okleščeni in prihranki porabljeni, je neposredno ogrožen osebni in družinski življenjski stil. Poleg finančnih se naenkrat soočamo še s številnimi drugimi izzivi – strahom, negotovostjo, napetimi medosebnimi odnosi.

Koronavirus je povzročil nepovratne spremembe, ki bodo trajali tudi po tem, ko bo epidemija obvladana. Zato tiščanje glave v pesku in čakanje na stare dobre čase v letu 2021 ne bo rešitev.

Kaj nam torej preostane:

 • Sprejmite novo realnost tako, kot je. Prilagodite se. Podjetja in posamezniki, ki so obupali že ob prvem valu epidemije in zgolj čakali, da neprijetnost mine, so drugi val pričakali neprimerno slabše pripravljeni kot ostali. Morda bo potrebno zamenjati poklic, se dodatno izobraziti, preseliti poslovanje na splet ali kaj tretjega. To so težki, a nujni premiki, ki hipno ne bodo izboljšali finančnega stanja, so pa ključni za dolgoročni obstoj.
 • Bodite na tekočem. Izobražujte se. Sledite trendom! Ker se stvari dogajajo še hitreje, kot smo bili vajeni prej, je nujno, da spremljate novosti s področja, ki je pomembno za vaš posel ali zaposlitev. Prav tako ne spreglejte možnosti, ki jih ponuja država in druge ustanove.
 • Prosite za pomoč. Kadar škripa, je iskanje pomoči vaša pravica in hkrati dolžnost. Če ne boste za pomoč prosili vi, jo bo zagotovo izkoristil kdo drug.
 • Zavihajte rokave! Če ste se kljub neljubi finančni situaciji decembra še dodatno prekomerno zadolžili, vam ne preostane drugega, kot da si za prihajajoče leto 2021 naredite realen finančni načrt, ki se ga strogo držite. V prazničnih dneh, ki so še pred nami, pa zavihate rokave in se lotite dela. Morda pa je karierni zasuk ali pa projekt, o katerem že dolgo časa razmišljate, veliko lažje dosegljiv, kot ste verjeli doslej.
 • Konec lanskega leta, ko se nam je pojav koronavirusa zdel prej znanstvena fantastika kot pa verjetni scenarij za prihodnost, smo v članku Ste pripravljeni na krizo svetovali, kako se pripraviti na morebitno novo (finančno) krizo. Upam, da ste upoštevali vsaj katerega od nasvetov, saj so aktualni in uporabni tudi danes. Članek najdete tukaj: https://verjemivase.si/kariera/ste-pripravljeni-na-krizo/

Srečno & zdravo!