Hitri krediti se od navadnih potrošnikih kreditov ločijo po občutno krajšem in poenostavljenem postopku odobritve. Ob vlogi vam ni potrebno predložiti kopice dokumentov, denar pa imate lahko na računu že isti dan. Višina hitrega kredita je večinoma omejena na manjše zneske do 10.000 €, krajša pa je tudi ročnost, običajno od tri do pet let. Obrestna mera za hitre kredite je praviloma fiksna (video: Razlika med fiksno in spremenljivo obrestno mero), stroški pa višji od običajnih potrošniških kreditov.

Hitri kredit, ne pa tudi hitra odločitev

Hitra odobritev, manj zahtevanih dokumentov, nižji zneski in krajša doba odplačevanja še ne pomenijo, da se morate za hitri kredit odločiti hitro in brezskrbno. Tudi hitri kredit, tako kot katerakoli druga oblika zadolženosti, naj temelji na preudarni odločitvi in temeljitem razmisleku. Pred odločitvijo  o sklenitvi kredita pri več bankah preverite tudi višino efektivne obrestne mere (EOM), ki odraža dejansko ceno kredita, saj poleg obrestne mere upošteva tudi vse povezane stroške, kot npr. strošek odobritve, zavarovanja ipd.

Spletna anketa Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) je pokazala, da je dobrih 16 odstotkov vprašanih hitri kredit najelo za kritje rednih stroškov, 10 odstotkov pa za poplačilo drugega kredita ali dolga. Zadolževanje za kritje osnovnih življenjskih potrebščin ali pokrivanje starih dolgov lahko vodi v še večjo zadolženost in finančno stisko, zato je v takem primeru treba najti dolgoročno rešitev, pri čemer vam lahko pomaga tudi vaš bančni svetovalec.

Realno ocenite svoje zmožnosti

Pred zadolževanjem na podlagi vaših prihodkov in odhodkov ocenite svojo zmožnost odplačevanja kredita in ne pozabite na možne spremembe v prihodnosti (sprememba službe, povečanje družine, upokojitev ipd.) Za najem posojila se odločite, če to ne bo ogrozilo vašega življenjskega standarda in boste vse vaše mesečne obveznosti lahko redno odplačevali.

Vaše okvirne finančne zmožnosti za najem želenega kredita lahko hitro in enostavno preverite s Sparkasse kreditnim kalkulatorjem.

Naj vas vodijo jasni cilji

Postavite si jasne cilje, ki jih želite uresničiti s kreditom. Pravilo palca je, da naj obdobje odplačevanja ne presega obdobja, v katerem bomo kreditiran predmet ali storitev dejansko uporabljali. Posojilo za dopust naj bi torej odplačali do naslednjih počitnic, kredit za nakup novega vozila pa bi morali poravnati v petih letih, če kupujete avtomobil vsakih pet let.  

Svoje kratkoročne in dolgoročne želje ter cilje prilagodite svojemu proračunu in si opredelite prioritete. Razmislite, če tisto, kar v danem trenutku želite kupiti, (zdaj) tudi zares potrebujete ali pa lahko nakup odložite v prihodnost in do takrat še nekaj privarčujete.