»Tvoja mama me je klicala,« je rekel Blaž, ko sta s Saro v kuhinji pripravljala večerjo. »Zanima jo, kaj bi imela za rojstni dan.« Sara se je zasmejala, saj ni mogla verjeti, da njena mama ne ve, kaj ji je všeč.

»Ampak saj jo razumem,« je nadaljeval Blaž, »vse že imaš …«

»Razen pomivalnega stroja, pa tamle v predsobi nama manjka omarica, poleg tega sem zadnjič videla en takoooo luškan plašček!« Sarin obraz je žarel od navdušenja, saj se ji je zdel plašč kar naenkrat veliko bolj dostopen.

»Reci ji, da bom najbolj vesela prispevka za tisti plašč, prav? Res si ga želim in sama si ga ne morem privoščiti. Ti mi boš pa tortico in šopek prinesel.«

Je denar res univerzalno darilo?

Obdarovanje je zapletena reč, še posebej če želite z darilom sporočiti, koliko vam obdarovanec pomeni, in mu pokazati, da ste se zanj zares potrudili. Iskanje primernega darila, aranžiranje in včasih celo manjši spektakel ob predaji darila zahtevajo veliko časa in organizacije, medtem ko je z denarjem veliko enostavneje – le v kuverto ga vtaknete.

»Denar je enostavno darilo, ki ga preprosto vtaknete v kuverto.«

A po drugi strani pri darilu nikoli niste povsem prepričani, če ste kupili pravega, tisto, kar si obdarovanec tudi zares želi. Bo prave barve? Dovolj veliko? Prave znamke? Morda pa kaj podobnega že ima?

Bankovci, hranilnik kovancev, darilni boni …

Denar v obliki bankovcev se morda zdi dolgočasno darilo, a z nekaj domišljije ga lahko spremenite v zanimivo in dragoceno darilo ter ga podarite na enega od bolj izvirnih načinov:

 • v kuverto daste zbirko vseh apoenov (ker je največji za 500 EUR, pride tole v poštev le za res pomembna darila);
 • zberete kovance in z njimi napolnite hranilnik;
 • v kuverto zložite bankovce tujih valut (tistih seveda, ki jih je mogoče brez težav zamenjati v menjalnici);
 • na internetu poiščete izvirne načine zlaganja denarja – zakaj ne bi podarili denarne rože, šopka ali srajčke;
 • če se vam zdi denar premalo oseben, lahko podarite tudi darilne bone;
 • podarite letno žepnino v obliki debetne kartice, na katero vsak mesec nakažete mesečni znesek žepnine.

 »Hej, kakšno kul darilo: debetna kartica z mesečnimi nakazili žepnine!«

Vsekakor pa poskrbite, da obdarovancu ne boste zgolj pokroviteljsko stisnili nekaj pomečkanih bankovcev v roko, ampak denar lepo zavijte, ga vključite v šopek ali mu dodajte še neko drobno pozornost.

Zbiram za novo kolo!

Kdaj je denar za darilo dobra rešitev? Takrat, ko si obdarovanec močno želi kaj večjega oziroma dražjega. Najpogosteje so take priložnosti okrogle obletnice, pomembne življenjske prelomnice, poroke in podobno, obdarovanci pa so lahko vseh starosti:

 • otrok, ki zbira denar za novo kolo, računalnik ali potovanje;
 • prijatelj, ki praznuje okroglih šestdeset in si že dolgo želi odpotovati v Avstralijo;
 • mladoporočenca, ki si ne želita gospodinjskih aparatov, vaz in slik, ampak bi si rada opremila kuhinjo;
 • mlado dekle, ki se odpravlja na študij v tujino, kjer jo čaka veliko stroškov;
 • šolar, ki si je zaslužil nagrado za šolski uspeh.

Darilo je lahko tudi naložba

Darilo je lahko tudi spodbuda oziroma temeljni kamen dolgoročnega varčevanja. Če otroku podarite prvih nekaj obrokov varčevanja, starši in on sam pa nato nadaljujejo z varčevanjem in pologi, lahko vaše darilo čez nekaj let preraste v veliko večjo stvar! Če imate nečake ali vnuke, si oglejte, kaj vse lahko storite za otroka s tem, ko mu podarite žepnino ter mu omogočite prve samostojne korake v svet financ in upravljanja z denarjem.

»Ah, ta moja zlata mami!« je vzkliknila Sara, ko je odprla kuverto s čudovito čestitko in bankovcem v njej. Bilo je več kot dovolj za plašč, za povrh pa sta jo na mizi čakala še velik šopek rož in čokoladna torta.