Oskar se ni prvič v življenju znašel v negotovem finančnem položaju. Ukrepi zaradi epidemije koronavirusa so tudi njega presenetili, predvsem zaradi izkušenj pa ga je nenadno zaprtje podjetja prizadelo veliko manj kot večino drugih ljudi. Na morebiten prihod »suhih krav« je bil dobro pripravljen, a tega, da bo svet ustavil virus, si tudi on ni mogel misliti. 

Epidemija spreminja navade. Tudi finančne.

Epidemija in predvsem ukrepi, sprejeti za njeno zajezitev, vplivajo na več področij, med najbolj prizadetimi pa je nedvomno področje denarja in financ. Zaprta podjetja ali izguba dela pomenijo izpad dohodkov, panično nakupovanje zalog povečuje izdatke, tesnobo povečuje tudi negotovost glede prihodnosti.

»Epidemija in njene posledice zahtevajo spremembo finančnih navad.«

Zdaj nedvomno ni čas za obup, ampak morate poiskati vse možnosti za dodaten zaslužek ter zmanjšanje izdatkov. Če boste spremenili svoje finančne navade, boste krizo preživeli veliko lažje, predvsem pa ne smete ravnati panično. 

Naredite pregled svojega finančnega stanja

Pri pregledu upoštevajte le tista sredstva, ki jih lahko uporabite takoj. To so predvsem prihranki in druge naložbe, ki jih lahko hitro spremenite v denar, ne pa recimo vrednosti stanovanja. 

Preverite tudi vse možne prihodke (plača, če delate od doma, pomoč države, nadomestila in podobno) in dodatne zaposlitve (prenos poslovanja na splet, nekatera podjetja kljub vsemu poslujejo in jim kadra celo primanjkuje) ter izkoristite svoje hobije in druga znanja (predvsem za storitve prek spleta).

»Najbolje je, če lahko svoje poslovanje prenesete na splet.«

Pomembno! Glede na to, da je epidemija koronavirusa prizadela celotno državo, preverite, katero pomoč države lahko izkoristite ter kaj vam pripada glede na vaš status (samostojni podjetnik, zaposleni na čakanju, izguba službe in podobno).  

Ukrotite stroške

Zmanjšanje (nepotrebnih) stroškov in upravljanje financ sta ključna, zato se ju je Oskar lotil preudarno ter z dobrim načrtom:

  • najprej je preveril, čemu vse se lahko v teh tednih odreče (naročnine na časopise, revije in podobno, članarine za fitnes in druge aktivnosti), 
  • naredil je analizo stroškov ponudnikov storitev (električna energija, mobilni telefon, TV in internet, plin …) in zamenjal ponudnika mobilne telefonije,
  • spet je začel nakupovati s seznamom in le enkrat na teden, naredil je tedenske jedilnike, izbiral je izdelke v akciji, poleg tega pa je na spletu poiskal nekaj lokalnih ponudnikov, ki imajo tudi dostavo na dom,
  • ponovno je začel sam peči kruh, lotil se je domačih testenin, predvsem pa je s sestavo jedilnikov optimiziral porabo sestavin,
  • ker zdaj nakupuje predvsem prek spleta, se še pogosteje vpraša: »Ali to zares potrebujem?«

»Zdaj je vprašanje: »Ali to zares potrebujem?« pri nakupovanju še bolj pomembno!«

Kako znižati nekatere stroške, si lahko ogledate tudi v videu.

Namig: Med stroške spadajo tudi tisti, ki jih morda ne pričakujete. Kdaj ste nazadnje pregledali police svojih zavarovanj? Ste prepričani, da imate izbran svoji starosti, finančnim zmožnostim in načinu življenja najprimernejši paket zdravstvenega, varčevalnega ali drugega zavarovanja? Zavarovalni agenti delajo tudi prek spleta, zato je zdaj čas, da uredite, prilagodite ali celo sklenete zavarovanje, s katerim boste zmanjšali svoje stroške ali se izognili nepredvidenim. 

Samo brez panike!

Čas pomanjkanja in krize vas lahko drago stane, lahko pa ga obrnete tudi v svojo korist. Tudi če vam gre za nohte, se ne odzivajte panično in ne delajte nepremišljenih potez oziroma napak, kot so:

  • zadolževanje na črnem trgu z oderuškimi obrestmi, 
  • prodaja pod ceno (družinska srebrnina, dogovori o prodaji nepremičnin oz. sprejem are),
  • brezglava prodaja vrednostnih papirjev. 

Kriza se bo namreč slej ko prej končala in razmere se bodo umirile, zato morate že danes misliti na čas po krizi. Saj veste, da vam ne bo že čez dva meseca žal … Po drugi strani pa lahko v primeru, da se vaši prihodki niso močno spremenili, naredite tudi nekaj dobrih kupčij in jih spremenite v pametne naložbe za prihodnost. Pomembno je le, da pri tem ne izkoriščate stiske ljudi.