Iskanje počitniškega varstva je lahko pravi izziv   

Če vprašate otroke, so počitnice najlepši del šole. Ni pouka, vsak dan je nova priložnost za razburljive dogodivščine in zjutraj lahko spijo malo dlje. Počitnice so zakon! Za starše pa počitnice pomenijo predvsem iskanje odgovorov na pomembno vprašanje: kdo bo pazil na otroke in kaj bodo počeli, medtem ko so starši v službi?

Starejši šolarji (5.–9. razred) lahko počitnice preživljajo bolj samostojno in so sami doma, mlajši pa potrebujejo organizirano varstvo. Mojca se je z izzivom iskanja primernega varstva in počitniških dejavnosti za svojega otroka prvič srečala pred dvema letoma in doživela precejšen šok. Niti v sanjah si namreč ni predstavljala, kakšen organizacijski, logistični in predvsem finančni zalogaj predstavlja počitniško varstvo, še posebej če dedkov in babic ni vedno v bližini …

»Sredi maja je bilo že vse zasedeno, zato zdaj počitniško varstvo rezerviram že konec zime. Pošiljam maile, kličem naokoli in po forumih oprezam za dobrimi izkušnjami drugih staršev.«

Načrt za najboljše počitnice brez staršev

Počitniško varstvo je tesno povezano z najrazličnejšimi dejavnostmi, s katerimi se organizatorji tudi sicer ukvarjajo. Tule je le nekaj najbolj »tradicionalnih«:

 • poletje na bazenu s plavalnim tečajem,
 • počitnice na kmetiji,
 • počitniško učenje tujih jezikov (doma ali v tujini),
 • počitniški tabor s taborniki,
 • poletne klubske priprave (judo, nogomet, košarka …).

Ponudnike najlažje najdete z vpisom ključne besede »počitniško varstvo« v iskalnik na spletu, nato pa pregledate ponudbo, ki je dovolj blizu in primerna za vašega šolarja.

»En teden na bazenu, en teden z ritmičarkami na pripravah, potem še za en teden v Planico in nato teden dni ustvarjalnih delavnic. Ostalo pa pri babici in dedku ter na morju.«

Da bodo počitnice zares enkratne, se z otrokom pogovorite o tem, kaj bi rad počel, spoznal ali se novega naučil, potem pa skušajte poiskati primerne dejavnosti. Za starše so nadvse pomembne informacije tudi:

 • ali je program primeren za otrokovo starost,
 • kdaj lahko zjutraj pripeljete otroka in do kdaj ga morate prevzeti,
 • koliko obrokov dobijo otroci v času varstva,
 • kako je z varnostjo (na bazenu, v gozdu, pri prevozih med varstvom …),
 • koliko otrok je v skupini in koliko so stari,
 • kakšen je plan B v primeru slabega vremena,
 • kakšen je program dejavnosti.

Super počitnice za nižjo ceno

Mnogo programov počitniškega varstva sofinancirajo občine ali različni pokrovitelji. Razpisi zanje in prijave so na spletu objavljeni že nekaj mesecev pred začetkom počitnic, zaradi nizke cene pa so prosta mesta običajno zelo hitro zapolnjena. Subvencionirano počitniško varstvo je odlična rešitev za finančno šibkejše družine in tiste z več otroki, žal pa za večino dejavnosti velja pravilo, kdor prej pride, prej melje. Prvo leto je Mojca za tri tedne varstva, ki ga je uspela dobiti v zadnjem hipu, plačala skoraj 450 EUR, poleg tega je en teden hodila iz službe dve uri prej, ker je bilo varstvo organizirano le do tretje ure.

Kaj lahko počnejo otroci sami doma?

Starejši otroci, stari 11 let in več, so lahko doma tudi sami, vseeno pa ne pozabite poskrbeti za nekaj obveznih varnostnih ukrepov:

 • Določite natančna »počitniška« pravila: kaj lahko počnejo in česa ne smejo (gledanje televizije, obiski prijateljev, igranje igric, uporaba telefona …).
 • Poskrbite za varnost: komu lahko odprejo vrata in komu ne, kam gredo lahko sami, kaj lahko doma počnejo. Morda jih lahko obišče tudi kateri od sorodnikov in preveri, če je vse ok?
 • Bodite v stiku z njimi: otroke večkrat pokličite, lahko tudi prek video klica, da se prepričate, če so oni in stanovanje še v enem kosu …

»Tamala je že zelo samostojna za svojih osem let, a je vseeno še ne upam pustiti same doma celo dopoldne.«

Odlična ideja je tudi urnik oziroma seznam opravil, ki jih morajo otroci opraviti, ko so sami doma. Lahko obesijo ali zložijo perilo, posesajo, pospravijo svoje sobe in podobno. Seveda jim mora ostati tudi dovolj časa za igro, ne pozabite niti na zajtrk in kosilo. Tudi Mojčina hči včasih ostane sama doma, vendar največ za eno uro. Zaenkrat jo preživi ob gledanju risank, a se je vmes že dvakrat zgodilo, da je pospravila svojo sobo in svoje oprano perilo zložila v omaro.

Poiščite najboljše počitniško varstvo

Drži, da so poletne počitnice še daleč, a konec pouka bo kot bi mignil tu, termini počitniškega varstva pa se hitro polnijo. Če še nimate izdelanega načrta, kje in s kom bodo vaši šolarji preživljali počitniške dni, se čim prej lotite iskanja primernih dejavnosti in pravočasno rezervirajte mesto za svojega otroka. V pomoč vam bodo internet, prijatelji, nasveti drugih staršev ter nenadomestljivi babice in dedki.