Kulturni praznik pa še sobota za povrh. Trgovine bodo zaprte, bodo pa svoja vrata na široko odprli galerije, muzeji, gledališča in koncertna prizorišča. Odlična priložnost za kulturno obarvan izlet ali konzumiranje kulture po vašem okusu. Izbira je dovolj velika in zanimiva tudi za največje izbirčneže.

Da vam iskanje ne vzame preveč časa, vam ponujamo pregled dogajanja na Prešernov dan.

Iz naslanjača …

Če se vam ne ljubi s kavča ali pa morda prebolevate gripo, ste lahko kulturni tudi v ležečem položaju. Poglejte si državno proslavo ali preberite kaj lepega.

Osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku z naslovom »Kam?« bo v petek, 7. 2., ob 20:00 v Cankarjevem domu. Sodeč po nastopajočih se nam obeta zanimiv program: vodil jo bo Tadej Toš, med drugimi bodo nastopili Magnifico, Schatzi, Iztok Mlakar, Urška Arlič Gololičič, Vasko Atanasovski, Matej Puc in Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet. Neposredni prenos iz Cankarjevega doma si oglejte na TV SLO 1.

Dobra knjiga lahko polepša še tako slab dan. Če še niste, preberite katero od najpogosteje izposojenih (in branih) knjig slovenskih avtorjev 2019: Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, Pogodba Mojce Širok ali Jezero Tadeja Goloba.

Zanimivo branje obljubljajo tudi najnovejša kriminalka Tadeja Goloba Dolina rož, Skušnjave Toneta Hočevarja ali pa Lovilci sanj Alenke Koželj.

Na zrak.

Če ste zdravi in polni energije, pa kulturo užijte na svežem zraku.

Tradicionalni 10-kilometrski Pohod po poti kulturne dediščine Žirovnica povezuje rojstne hiše Prešerna, Čopa, Finžgarja in Jalna. Celotno pot spremlja pester kulturni program, pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi bo med drugimi nastopila skupina Katalena.

Kranj je Prešernovo mesto, saj je pesnik tupreživel zadnja leta svojega življenja. V prestolnici Gorenjske se tradicionalno odvija Prešernov smenj. Trgi in ulice starega Kranja se odenejo v podobe 19. stoletja, preplavijo jih rokodelci, pevci, plesalci in recitatorji, ki obujajo Prešernove pesmi. Zelo primerno za družinski sprehod po svežem zraku.

Na razstavo.

Slovenski muzeji in galerije ponujajo več kot 280 stalnih razstav in še več občasnih; letno jih obišče več kot 2,7 milijona obiskovalcev. Pa vendar je med spodnjimi zagotovo muzej, v katerem še niste ali pa že dolgo niste bili.

V ljubljanskem Tivoliju, v Švicariji in v bližnjem MGLC bodo na voljo brezplačni ogledi razstav, vodeni ogledi, delavnice za otroke, zvečer pa koncert skupine Brencl banda. Tudi če niste pretiran kulturni navdušenec, se sem splača sprehoditi zaradi lepe narave in veličastnega pogleda na Ljubljanski grad.

A veste, da je v Narodnem muzeju Slovenije na ogled najstarejše glasbilo na svetu? To je več kot 60.000 let stara piščal neandertalca. Še dlje nazaj v zgodovino boste šli lahko v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, kjer hranijo 210 milijonov let star fosil triglavske ribe.

Ste za polet z znanstvenofantastičnim vesoljskim plovilom? Noordung center v Vitanju poleg stalnih razstav ponuja zanimive izkušnje virtualne resničnosti. S simulatorjem letenja Electra VR lahko poletite v vesolje s hitrostjo 800 km/h in opazujete naš čudoviti planet. Najstniki bodo navdušeni.

Muzej Avsenik, posvečen legendama narodno zabavne glasbe Vilku in Slavku Avseniku, bo kulturni praznik počastil s prostim vstopom. Najdete ga v Begunjah na Gorenjskem.

Če boste kulturni dan izkoristili za skok do Primorske, se ustavite v Pomorskem muzeju v Piranu, kjer   so predstavljene morske povezave Slovenije s svetom vse od mlajše kamene dobe naprej.

Po grajsko.

Na naših gradovih se je rojevala bogata kulturna dediščina Slovenije. Zakaj torej ne bi obiskali katerega ravno na kulturni dan? Imamo nekaj prav imenitnih.

Na ljubljanskem organizirajo Prešernov dan z brezplačnim ogledom stalnih razstav.

Ste že bili na ptujskem gradu? Vredno obiska in ogleda zaradi mogočnega grajskega kompleksa, pogleda na spodaj ležeči Ptuj in razstave, ki vas popelje skozi daljna obdobja človeške zgodovine.

Posavje je dežela gradov in samostanov. Grad Sevnica, grad Podsreda, grad Mokrice, Posavski muzej Brežice, grad Rajhenburg in Galerija Božidar Jakac bodo za en dan verjetno preveč, z lahkoto pa obiščete enega ali dva.

Glasba za vse okuse.

Slovenska filharmonija vabi 8. 2. ob 10:00 na brezplačen koncert klasične glasbe. V ljubljanski Operi bodo kulturni praznik počastili s koncertom slovenskih samospevov, v Cankarjevem domu pa s koncertom komornega ansambla Festival Strings Lucerne.

V klubu Gromka na Metelkovi bo prav tako praznično, saj vabijo na DJ-večer s pomenljivim naslovom Povodni Bass: Urška gone wild.

V mariborski Pekarni bodo nastopili Niet, v murskosoboškem Mikku ljubljanski raper Vazz, v  KluBaru v Kranju pa bosta nastopila Severa in Gal.

V Desklah bo koncertiral Vlado Kreslin, v Sežani pa Jure Počkaj in Ana Pupedan.

Sobota je dan za gledališče.

V Žalcu bo na ogled predstava Avdicija. V Krškem gostuje Slovensko mladinsko gledališče s predstavo Baal. V Kulturnem domu v Mengšu se boste nasmejali ob predstavi Erotika po Emeršiču. V koprskem gledališču bo ob 10:30 na sporedu predstava Lepo je biti Koprčan. V SNG Nova Gorica bodo na ogled kar tri predstave. V Selcah v dvorani Bukovica pa bodo odigrali gledališko predstavo Skrivnost na kmetiji.

Za otroke.

V Lutkovnem gledališču Maribor se bodo predstavili s predstavo za najmlajše (3+) Polž na potepu na kitovem repu.

V ljubljanskem Kinu Šiška bo ob 16:00 premiera gledališkega dokumentarca Nebo nad menoj. V Mini teatru bo ob petih popoldan na sporedu družinska predstava Stara Ljubljana – mehanične lutke. V Cankarjevem domu bo ob isti uri na sporedu glasbena igra za mlade Afriški raj.

V Kulturnem domu Cerknica bodo ob 17:00 zavrteli film Pripovedke iz živalskega kraljevskega, ki je primeren za otroke od drugega leta naprej. V Galeriji Ivana Groharja v Škofji Loki bodo pripovedovali pravljico O kralju z umazanimi nogami. V SNG Nova Gorica se bodo predstavili  s predstavo za otroke Antonton.

V Kobilarni lipica, ki ob kulturnem prazniku nudi prost vstop, bo ob 15:00 na ogled predstava Vilinska pravljica.

Privoščite si prijeten dan, poln kulture, umetnosti in ljubezni. In ne pozabite, da je največja umetnost »biti in (p)ostati človek«!