Živimo v eni najbolj zelenih in varnih dežel sveta. Pijemo odlično vodo, pridelujemo kakovostno hrano in vrhunska vina. Imamo morje, hribe in ravnino; bogato kulturno in naravno dediščino. Pokrajina je slikovita in raznolika, infrastruktura dobra in ne glede ne to, kam po Sloveniji se odpravimo, pot ne bo prav dolga. Idealna počitniška destinacija torej!

Odkrijte neodkrite kotičke Slovenije

Kako dobro v resnici poznate Slovenijo? Medtem ko nas je večina že obiskala Bled, obalo, Postojnsko jamo in Ljubljano, Slovenija ponuja še kopico drugih super destinacij, na katere pogosto pozabimo ali jih še nismo uspeli odkriti. Zagotovo je spodaj katera, ki je še niste obiskali:

#Jezersko

Jezersko po lepoti in raznolikosti ponudbe prav nič ne zaostaja za našimi najbolj opevanimi alpskimi dolinami. Prav nasprotno. Čudovita alpska pokrajina Julijskih Alp, ki prehaja v sosednjo Avstrijo, je pravi raj za hribolazce in ljubitelje neokrnjene narave. Tudi dopustniške fotke, ki jih boste tu naredili in delili na Instagramu, bodo spektakularne.

#Kočevsko

Ste ob predlogu, da preživite dopust na Kočevskem, dvignili obrv? Nikar, če si želite popolnega odklopa v neokrnjeni naravi. Kar 91 % celotnega področja pokriva kočevski (pra)gozd, ki je primeren za sprehode, resno pohodništvo, kolesarjenje in (vodeno) opazovanje divjih živali. Če razmišljate o digitalnem razstrupljanju, pa je Kočevsko sploh top destinacija.

#Prekmurje

Na skrajnem severovzhodu Slovenije, v Prekmurju, vas čaka univerzalna mešanica slovanskih in avstro-ogrskih vplivov, ki jih boste občutili z vsemi čuti. Izrazito narečje, melanholična pokrajina, odlična hrana in čas, ki tu menda teče nekoliko počasneje, dajejo temu koncu Slovenije prav poseben značaj. Obvezno ga morate doživeti vsaj enkrat v življenju, lahko pa se zgodi, da se boste radi vračali znova in znova. Priporočam, da s sabo vzamete kolo.

#Istrsko zaledje

Medtem ko ste zagotovo že bili na slovenski obali, se le redki odpravijo počitnikovat v istrsko zaledje (kjer lahko najdete številne udobne privatne namestitve). Slikovite vasice, ki so posejane le nekaj kilometrov stran od obale, poleti dišijo po sivki. Mediteransko podnebje naredi tukajšnje bivanje prijetno tudi v hladnejših mesecih, ko si po napornem delovnem tednu zaželite sproščujoč vikend.

#(Miren) Kras

Kraško Slovenijo zagotovo že poznate. Pa jo res? Miren Kras na skrajnem severu, kjer reka Vipava prečka mejo z Italijo, je slikovita pokrajina, ki nudi številne priložnosti za gibanje v naravi. Narava je radodarna, tod boste jedli izjemen pršut, sveže sadje in zelenjavo ter poskušali teran.

#Koroška

Ker je oddaljena od avtocestnega križa, pogosto pozabimo, koliko lepega ponuja neokrnjena pretežno hribovita in gozdnata narava v Mežiški, Mislinjski in Dravski dolini ter na okoliških vrhovih. Ponuja več kot 600 kilometrov urejenih pohodniških poti vseh težavnosti, številne gozdne poti so kot nalašč za kolo. Pa ne samo to, pod Peco lahko kolesarite tudi 800 metrov pod zemljo v zapuščenih rudnikih.

Aktivno!

Še nekaj zanimivih dejstev o Sloveniji, ki vam bodo v pomoč, če se namenite letošnji dopust preživeti športno:

  • V Sloveniji boste našli več kot 15.000 kilometrov označenih planinskih, tematskih in sprehajalnih poti.
  • Povzpeti se je mogoče na več kot 350 dvatisočakov. Previdnost seveda velja. Vrhove izbirajte glede na znanje in zmožnosti najšibkejšega člana ekspedicije!
  • Gorska veriga Košuta v Karavankah je dolga kar 10 kilometrov in premore kar šest vrhov z več kot 2000 metri nadmorske višine.
  • Slovenska turnokolesarska pot je dolga kar 1.800 kilometrov. Obsega 41 etap. Če jo prekolesarite, boste pridelali kar 50.000 višinskih metrov.
  • Ena naših najslikovitejših kolesarskih poti Porečanka ali Parenzana vodi ob morski obali in zaledju. Je nezahtevna in primerna za vse vrste kolesarjev. Celotna pot je dolga kar 123 kilometrov, saj pelje od Trsta do hrvaškega Poreča.
  • Najtoplejša slovenska reka je Kolpa. Zelo priljubljeno je tudi kopanje v Nadiži.
  • V Sloveniji jamarji letno na novo odkrijejo več kot 100 podzemnih jam. Tako jih je evidentiranih že več kot 10.000. Turistično lahko obiščete 20 podzemnih jam.
  • Najvišji (podzemni) slap najdete v jami Pekel v Savinjski dolini. Nedaleč stran v Snežni jami pa večni led in sneg oblikujeta edinstvene skulpture.

Želim vam nepozaben dopust, kjer koli že boste.