Martinovanje je pred vrati. Če se še niste utegnili odločiti, kako ga boste preživeli, vam ponujam nekaj last minute predlogov.

Poklon sadežem jeseni

V duhovnem smislu je martinovo ljudski praznik, ki časti jesenske darove in obilje, ki ga prinaša ta bogat letni čas. Priljubljen je bil že v poganskih časih, kasneje ga je krščanska cerkev zaradi popularnosti ohranila in povezala z dobrotnikom sv. Martinom.

Slovenci martinovo doživljamo predvsem kot čas veselja, razvajanja brbončic in druženja ob dobri vinski kapljici. Martinova pojedina, najpogosteje z gosko, mlinci in rdečim zeljem, je novembra na jedilnikih tako po domovih kot v sodobnih restavracijah ter domačih gostilnah in je sinonim za martinovanje. Podobno ga od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je praznik izrazito komercializiral, praznujejo tudi na Hrvaškem. Zanimivo je, da ga drugod po Evropi neposredno ne povezujejo z vinom. Najpogosteje ga obeležujejo s pohodi z lučkami in raznimi procesijami, s katerimi se poklonijo darovom, ki jih je prinesla jesen.

Praznik vina po slovensko

Slovenija je vinorodna dežela, vino radi pijemo in ga ob martinovem bučno slavimo.

Kar se mene tiče, martinovo obvezno vsaj delno preživim za štedilnikom, saj otroka obožujeta mlince, gosko in ostale dobrote. Sledi pojedina in druženje s prijatelji ob srkanju vina. Vino imam rada in kot kažejo številke, je ljubiteljev vina pri nas kar veliko. V povprečju Slovenec, starejši od 15 let, spije 48 litrov vina letno. Vsi Slovenci skupaj spijemo približno 20 % več vina kot znaša celotna vinska letina v Sloveniji.

Na srečo so številna slovenska vina naravnost odlična in vse bolj pridobivajo na veljavi tudi v svetovnem merilu. Prav tako se viša splošna kultura pitja in poznavanje vin. Naša enogastronomija postaja vse pomembnejši turistični produkt, tujci so nad lokalno ponudbo vin in hrane navdušeni, zagotovo gre tudi za ekonomsko uspešno in perspektivno področje, ki ponuja številne poslovne priložnosti. Dovolj razlogov za veselje torej.

Iz našega navdušenja nad alkoholnimi pijačami – po konzumaciji sodimo Slovenci v sam evropski vrh – žal izhajajo tudi nekatere negativne posledice, povezane z zdravjem in zmanjšano prometno varnostjo. Po pameti in zmerno torej, ne glede na to, kje in s kom boste martinovali.

Kam vas bo zaneslo?

V prihodnjih dneh se bo martinovalo domala povsod po Sloveniji – veselo bo v domačih kuhinjah, v mestnih središčih, na prireditvah, v zidanicah in vinskih kleteh. Kam pa bo vas zaneslo?

Na ulice, trge, med ljudi

Martinovanja na prostem, še posebej ob prijaznem vremenu, so vesela, bučna in polna priložnosti za nova poznanstva ter obujanje starih. Najdete jih povsod po Sloveniji, najimenitnejše zagotovo v osrčju naših treh vinorodnih dežel in v prestolnici.  Nekaj idej:

 • martinovanje v Ormožu, 8.–11. 11. 2019;
 • martinovanje na Ptuju, 8.–11. 11. 2019 od 10:00 naprej;
 • dolenjsko Martinovanje, Novo mesto, 8. 11. 2019 ob 19:00 naprej;
 • martinovanje v Ljubljani, 9. 11. 2019 od 11:00 naprej;
 • martinovanje v Gornji Radgoni, 9. 11. 2019 od 12:00 naprej;
 • martinovanje pri Vinariumu, Lendava, 9. 11. 2019 od 10:00 naprej;
 • martinovo v Šmartnem, v Brdih, 9. in 10. 11. 2019;
 • martinovanje v Mariboru, Trg Leona Štuklja, 11. 11. od 11:11 naprej;
 • praznovanje jeseni in martinovanje v Beli Krajini (Semič), 15.–16. 11. 2019.

Aktivno

Čeprav je martinova tradicija povezana predvsem z gurmanskimi doživetji, lahko dneve okoli svetega Martina preživite tudi aktivno. Martinove pohode organizirajo povsod po Sloveniji, pobrskajte po spletu in zagotovo najdete primernega zase. Poleg gibanja skoraj po pravilu vključujejo tudi degustacije lokalnih dobrot, tako da je za nadomestitev izgubljenih kalorij in tekočine poskrbljeno. Nekaj namigov za razgibano martinovanje, ki bo še posebej navdušilo rekreativce, pohodnike in družine z otroki:

 • popotovanje od Litije do Čateža, 9. 11. 2019;
 • Tekaški pozdrav jeseni na Krasu, Sežana, 9. 11. 2019;
 • Martinov pohod, Moravske toplice, 9. 11. 2019;
 • 10. Martinov pohod, Straža, Zalog, 9. 11. 2019;
 • Martinov pohod v Brdih s spoznavanjem kulturne dediščine in enogastronomije, 10. 11. 2019;
 • Martinov pohod na Škabrijel, 11. 11. 2019 ob 9:00;
 • Martinov pohod po gadovi sledi, Šentjur in Šmarje pri Jelšah, 16. 11. 2019 ob 6:30.

November sicer slovi kot sila siv mesec, ko stežka najdemo motivacijo in priložnost za rekreacijo na prostem. Nekaj nasvetov za razgibano jesen najdete tukaj:

Za sladokusce in vinske navdušence

Martinovo pojedino si lahko privoščite v gostilnah in restavracijah povsod po Sloveniji.  V tem času odprejo svoja vrata tudi številne vinske kleti, ki ponujajo degustacije vrhunskih vin. Degustacije so super, če želite spoznati posamezno vinorodno območje in se naučiti česa novega o vinih. Času primerno velja, da je rezervacija zelo priporočljiva. Morda vas navdušijo sledeči predlogi:

 • degustacija vrhunskih vin v kateri od vinskih kleti ali restavracij;
 • Martinova pojedina na Krvavcu, 9. 11. 2019;
 • praznik vina v Štanjelu, 9. in 10. 11. 2019 od 10:00 naprej;
 • 22. Slovenski festival vin, Cankarjev dom, 14.–15. 11. 2019;
 • vinska pot v rovih pod Kranjem, 15., 16. in 22.–24. 11. 2019.

Dan potem

Naj dan po Martinovem ne bo rezerviran za mačka. Najlažje se mu seveda izognete z zmernim uživanjem vina in zadostnim vnosom tekočine – navadne in mineralne vode.

Zagotovo vam bo dobro del tudi doma pripravljen izotonični napitek iz solnega cveta, magnezijeve šumeče tablete, žličke medu, soka polovice grenivke in vode. Shranite ga v hladilniku in spijte, preden se odpravite spat. Preverjeno pomaga!

Na zdravje, po pameti in srečno!