Obdobje, v katerem živimo zaznamujejo hitre spremembe, v ta kontekst sodi tudi nakup avtomobila.

Razmišljate o nakupu vozila? Del zneska ste zbrali s prihranki ali bodisi s  prodajo starega avtomobila. Pojavi se vprašanje kako pokriti preostali del? S kreditom ali leasingom?

Ko razmišljate o nakupu avtomobila poznavalci opozarjajo na zlato pravilo 20/4/10. Kupite avto katerega polog zajema 20% kupnine, vaša doba znaša 4 leta, mesečni obrok pa ne sme presegati več kot 10% vaših rednih mesečnih prilivov.

Do uresničitev vaših želja po novem jeklenem konjičku si boste torej pomagali s kreditom ali leasingom. Preberite kaj so ključne lastnosti enega in drugega finančnega produkta.

Kredit

Kredit za avto je eno izmed vrst financiranja nakupa avtomobila. Z njim lahko financirate del ali celoten znesek nakupa avtomobila. Ključni pogoji in lastnosti potrošniškega kredita so:

  • Glavnica – je osnovni znesek kredita, ki ga boste dolgovali banki.
  • Obrestna mera – višino obrestne mere sestavljata referenčna obrestna mera – euribor – in pribitek na referenčno obrestno mero. Pri financiranju kredita za avto s hitrim kreditom je obrestna mera fiksna, s potrošniškim kreditom pa lahko izbirate med spremenljivo in nespremenljivo obrestno mero. Ko je govora o spremenljivi obrestni meri, se vam bo višina obresti, ki jih boste plačevali spreminjala, banka jih bo prilagajala glede na gibanje euribor-ja.
  • Mesečni obrok ali anuiteta – je mesečna obveznost za odplačilo kredita, ki vključuje glavnico in obresti.
  • Stroški kredita – kar lahko predstavlja enkratni strošek odobritve kredita in stroški zavarovanja oziroma tveganja.
  • Efektivna obrestna mera (EOM) – je v odstotku izražena stopnja razmerja med skupnimi stroški kredita in zneskom kredita. Izračuna se z upoštevanjem pogojev kredita, to je znesek kredita, datum črpanja, doba odplačila, število mesečnih anuitet, obrestna mera, skupni stroški kredita.

Ko se kreditojemalec odloča za kredit, je njegovo največje vprašanje ali bo le tega na svojo kreditno sposobnost prejel ter kakšni so pogoji zanj, kar si jo lahko izračunate kar preko spleta. Postopek pridobitve kredita je enostaven, običajno pa je potreben obisk poslovne enote banke.

Leasing

Leasing ali financiranje vozila je zaradi svoje enostavnosti in privlačnosti zelo ugodna alternativa klasičnemu kreditu, tako z vidika pogojev odobritve in stroškovnega vidika. Izvedba je hitra in enostavna, velikokrat se ta odvija kar na prodajnem mestu.

Leasing ali »to lease« pomeni nekaj dati v najem ali najeti. Torej, je razlaga povsem enostavna. Lizingodajalec vam vozilo da v najem, z možnostjo kasnejšega odkupa. Vozilo je ves čas odplačevanja v lasti leasing hiše, po pretečenem obdobju – s plačevanjem mesečnih obrokov, vozilo postane vaše. V prometnem dovoljenju je leasing hiša navedena kot lastnik, vi – lizingojemalec, pa ste uporabnik vozila. V primeru nakupa vozila na kredit pa takoj postanete pravni in ekonomski lastnik vozila.

Leasing je varen način financiranja. Odobritev je enostavna in hitra, ker je lastništvo vozila pri leasing hiši, kar znižuje tveganja za pravno osebo, ki vas financira, torej leasing hišo. Izračun lahko naredite preko spleta.

Prednost leasinga je, da zavarovanje terjatve pri zavarovalnici ni potrebno, s čimer odpadejo stroški, ki lahko nastanejo ob najemu kredita. Tudi pri leasingu je pogoj, da vam morajo po odbitku vseh obremenitev, ki jih že imate, in obroka leasing ostati vsaj zakonsko predpisani minimalni prihodki.

Torej kredit ali leasing?

KREDITLEASING
Lastništvo vozilaLastnik ste vi.Uporabnik ste vi, lastnik je leasing hiša.
Višina financiranjaPo lastni presoji/izbiri.Od 90% vrednosti vozila
Zahtevano kasko zavarovanjeKreditodajalec ga lahko zahteva.Je obvezno, možne izjeme…
Nakup rabljenega vozilaDa.Da, do 12 let.
Vzdrževanje vozilaServis izberete sami, skladno s pravili zapisani v servisni knjižici.Servisiranje pri pooblaščenem serviserju.
Možnost predelave vozila
(zatemnitev stekel, vlečna kljuka itn.)
Dovoljene vse zakonske predelave vozila.Dovoljene vse zakonske predelave vozila s soglasjem leasingodajalca.
Vpliv na višino otroškega dodatka in plačilo vrtcaDa, ker ste lastnik vozila.Leasing ne vpliva na višino socialnih transferjev.
Prodaja vozilaVozilo lahko kadarkoli prodate sami.Leasing lahko kadarkoli predčasno poplačate in vozilo prodate.