Ali »kravatarji« izumirajo?

Doma hranim fotografijo, spomin na dedka, posneto okrog leta 1930. Posneta je v delavnici, kjer se je dedek šolal za čevljarja. Nosil je klasično moško obleko in belo srajco, kar je bila običajna uniforma za delo v čevljarski delavnici.

Danes moška obleka ni več tako pogosta, kaj šele obvezna oprava na delovnem mestu. Če je bila še pred nekaj deset leti obleka s kravato obvezna v poklicih, ki vsaj malo dišijo po upravljanju, delegiranju, nadzoru in odločanju, so danes stvari obrnjene precej na glavo. Pravila formalnega oblačenja se mehčajo. Urejeni moški v klasičnih poslovnih oblekah in kravati pa so v večini poklicev bolj izjema kot pravilo.

To, da se oblačiš kot Steve Jobs, ni zagotovilo, da boš enako uspešen

K zatonu klasičnega poslovnega oblačenja, pri čemer mislim na kakovostno moško obleko, srajco, kravato in ostale dodatke, so usodno prispevali »fantje iz Silicijeve doline«. Izjemni posamezniki, vizionarji, deloholiki in vrhunski poslovneži. Žal povečini povsem brez okusa in odnosa do oblačenja.

Postali so vzor mnogim mladim, ki so se v iskanju lastnega poslovnega uspeha z lahkoto identificirali z njimi. Le kako se ne bi. Klasična poslovna oblačila se podajo skorajda vsakemu moškemu. Vendar pa nakup, kombiniranje in vzdrževanje tovrstne garderobe zahteva finančni, časovni in intelektualni napor. Veliko lažje, udobneje in ceneje se je obleči v jeans in bombažno majico. Kar pa nikakor ni zagotovilo za poslovni uspeh! Posnemanje stila oblačenja in ostalih navad, ki asociirajo na našega poslovnega vzornika, praviloma ni dovolj za grajenje kariere.

Z oblačili zelo močno komuniciramo z okolico. S svojim izgledom pošiljamo sodelavcem in poslovnim partnerjem močno sporočilo, tako o osebnosti kakor tudi o položaju in svojem poklicu. Nenazadnje sporočamo svoj pogled in odnos do kariere in dela. In to ne glede na to, če smo oblečeni v poslovno obleko ali pa nosimo jeans in superge.

Bolj sproščeno tudi v tradicionalnih panogah

Strogo formalno poslovno oblačenje, torej obleka, srajca in obvezna kravata, se je v največji meri ohranilo v politiki, bankah, svetovalnih podjetij, zavarovalnicah in pri karieristih, ki želijo tudi z obleko manifestirati svojo predanost karieri in delodajalcu. A tudi tukaj se stvari spreminjajo.

Letos marca je v želji, da bi omehčala svojo strogo korporativno identiteto in tako pod svoje okrilje lažje privabila mlade strokovnjake, pravila poslovnega oblačenja omilila banka Goldman Sachs. Ustanovljena pred 150 leti je bila klasičen primer pretežno moške populacije v oblekah in kravatah.

Odslej lahko 36.000 zaposlenih prilagaja svoje poslovno oblačenje izzivom na delovnem mestu, nekdaj zapovedani obleka in kravata nista več obvezni. To pa še zdaleč ne pomeni, da bodo odslej hodili na pomembne sestanke v kavbojkah, saj se obleka in kravata še vedno priporočata za vse interakcije in poslovne dogodke, kjer se tovrstno oblačenje pričakuje.

Klasična poslovna moda

V poslovnem svetu še vedno ostaja dovolj priložnosti za klasično moško poslovno modo, torej za temnejšo obleko, srajco in kravato. Kombiniranje na videz tako preprostih komponent se zdi enostavno, a vendar je treba upoštevati nekaj pravil:

  • Kakovost materialov in izdelave je zelo pomembna za udobno nošenje in opazna, ne da bi preverjali etiketo, predvsem pa se nedvomno obrestuje, še posebej če nosite obleko v službo vsak dan. V tem primeru potrebujete vsaj dve, še bolje tri. Še večji izziv pa obleka običajno predstavlja, če jo nosite zelo redko. Nikar se ne zanašajte na poročno …
  • Ne zapuščajte trgovine, dokler ne najdete obleke in srajce prave velikosti. Bližnjic tu ne gre iskati, saj opravičila za predolge hlačnice ali preozek suknjič ni. Odlična alternativa nakupovanju so ročno krojene obleke izpod prstov preverjenega krojača. Ne bo vam žal. Privoščite si ga!
  • Umirjene in premišljene barve so obvezne: temno modra, črna in siva barva za obleke ter bela in svetlo modra za srajce. Pri ostalih odmikih bodite pazljivi. Prav tako pri vzorcih. Če vas zanima, do kod gredo meje sprejemljivih barv in vzorcev, si še enkrat oglejte zadnjega Jamesa Bonda. Vsakokrat, ko se pojavi v obleki in kravati, izgleda odlično.
  • Bela srajca je zakon. Pa svetlo modra tudi. Zlikana, seveda.
  • Kravata naj bo kot pika na i. Nevpadljiv dodatek, ki zaokroži celotno podobo.
  • Pravi (usnjeni) čevlji! Zelo pomemben in delikaten kos, ki lahko v trenutku pokvari celotno opravo. Pomemben je tako model kakor tudi ohranjenost. Istih čevljev nikar ne nosite prepogosto. Privoščite jim kak dan počitka, kar pomeni, da potrebujete vsaj dva para. Če najdete idealne čevljev, si kupite še en enak ali zelo podoben par.
  • Nogavice morajo biti usklajene z barvo čevljev.
  • Pomembni so tudi ostali dodatki – pas, ura – a kot že ime pove, gre za dodatke, ki ne morejo popraviti vtisa, če je zgrešena osnova.

Še vedno poslovno, a malce bolj sproščeno

Mnogi sproščeno poslovno oblačenje enačijo z običajnim »casual« izgledom, čeprav gre za dva povsem različna stila. Sproščena poslovna moda je nekoliko manj omejena s pravili kakor klasična poslovna moda, vendar je izgled še vedno uraden in primeren za večino poslovnih priložnosti.

Kravata je ključni del garderobe, ki loči oba poslovnega stila. Sproščen poslovni stil dovoljuje kombiniranje hlač in sakoja, kar je pri klasičnem poslovnem oblačenju, kjer je moška obleka obvezna, prepovedano. Tudi pri barvah, vzorcih in čevljih se paleta pri sproščenem poslovnem stilu nekoliko razširi. Vse navedeno pa je treba konzumirati previdno in po pameti. Večja možnost kombiniranja namreč vodi do potencialno več zgrešenih kombinacij. 

Za konec pa še misel Oscarja Wilda: »You can never be overdressed or overeducated.« Pogumno, a premišljeno torej!